28η Οκτωβρίου: Η ιστορία επαναλαμβάνεται 80 χρόνια μετά το ΟΧΙ
28 oktwvriou 1940 i istoria epanalamvanetai ogdonta hronia meta to ohi eghrwmi geloiografia efimerida patris
Δες ολόκληρη την γελοιογραφία στο τέλος του άρθρου.

 

28 Οκτωβρίου 1940

Ορισμένα στρατηγικά σημεία  του Ελληνικού εδάφους ή υδάτων αν το θέλεις, δεσμεύει κάθε τόσο η Τουρκία με επαναλαμβανόμενες NAVTEX για έρευνες για πετρέλαια και υδρογονάνθρακες, αλλά χωρίς μωρέ να θέλει  να θίξη οπωσδήποτε την κυριαρχίαν και την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.

Αν σου θυμίζει κάτι η παραπάνω πρόταση, θα σου πω ότι είναι  σταχυολόγηση ορισμένων σημείων του Ιταλικού τελεσίγραφου που επιδόθηκε στον Ιωάννη Μεταξά τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ελαφρώς προσαρμοσμένα στας σημερινάς συνθήκας.

 

(Μ)ορατόριο(υμ) για ...πολυβόλα

Πριν μερικές μέρες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέβη σε  δημόσια δήλωση  περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου). Η πρόταση του κ. Στόλτενμπεργκ έγινε κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμύνης.

Έκανε  λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα», ενώ επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση». 

Το αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι,  στην πρόταση αυτή για μορατόριουμ προχώρησε ο ίδιος ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της  τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενος, μάλιστα, το προηγούμενο του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ. 

Τις επόμενες ώρες ωστόσο, η Άγκυρα,  εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο (ανατολικά του Καστελλόριζου) και στο κεντρικό Αιγαίο για το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα χαρακτήρισε παράνομες τις ασκήσεις της Τουρκίας και εξέδωσε αντιNAVTEX.

Εν τέλει  το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε την είδηση ότι «Η Ελλάδα και η Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ακύρωσαν αμοιβαία, ως ένδειξη καλής θέλησης, τις Navtex που είχαν ανακοινώσει προηγουμένως για την ανατολική Μεσόγειο»

Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να δίνει το παρόν δυναμικά, στις περιοχές  όπου η Τουρκία θέλει να παίξει τα παιχνιδάκια της, θυμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε  και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

 

Το έπος του 1940

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα κατορθώματα του Ελληνικού στρατού στα βουνά της Πίνδου απέναντι στους φασίστες Ιταλούς που ήθελαν δήθεν κάποια στρατηγικά σημεία  της ουδέτερης ακόμη Ελλάδας , με το πρόσχημα ότι η Αγγλία, με την οποία ήδη ο "Άξονας" ήταν σε πόλεμο, θα μπορούσε να μας εκμεταλλευτεί. 

Το πολεμικό ναυτικό μας, με τα αντιτορπιλικά του και φυσικά με τα υποβρύχια του, έγραψε εξίσου λαμπρές σελίδες δόξας στα στενά του Οτράντο και στην Αδριατική. Φυσικά η δράση των πλοίων, συνεχίστηκε σε άλλες θάλασσες, καθώς εντάχθηκαν στον συμμαχικό στόλο μετά την κατάρρευση του μετώπου με την γερμανική επίθεση.

Για παράδειγμα ο θρυλικός "Αβέρωφ", παρά τα χρόνια του, μετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις στον Ινδικό ωκεανό.

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, το ναρκοθηρευτικό "Καλλιστώ" από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εμβολίστηκε από ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο, έξω από την Σαλαμίνα.

Το χτύπημα ήταν στην πρύμνη και το μικρό σκάφος κόπηκε στα δύο. Παρόλα αυτά κατάφερε να ρυμουλκηθεί στον ναύσταθμο. 

Συνειρμικά μου ήρθε στο νου η τύχη του επίσης θρυλικού "Αδρία", του Ελληνικού αντιτορπιλικού, που δρούσε κατά την διάρκεια της κατοχής στο Αιγαίο.

Είχε την ατυχία να πέσει σε γερμανική νάρκη με αποτέλεσμα όλη η πλώρη μέχρι την γέφυρα του πλοίου να ανατιναχτεί. 

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος όμως, κατάφερε όχι μόνο να μην βυθιστεί, αλλά και με "όπισθεν" να φτάσει μέχρι το λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο όπου ναυλοχούσε ο συμμαχικός στόλος. Η υποδοχή του "τραυματισμένου" πλοίου ήταν ενθουσιώδης.

28 oktwvriou 1940 i istoria epanalamvanetai ogdonta hronia meta to ohi eghrwmi geloiografia efimerida patris
"Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 26 Οκτωβρίου 2020
 

Λοιπόν, έχουμε πόλεμο

Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να συνεχίζει να μας θυμίζει το θάρρος των Ελλήνων απέναντι στους φασίστες  και σε όποιον επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ήταν και προϊόν διπλωματίας.

Γιατί οι προκλήσεις των Ιταλών είχαν ξεκινήσει από καιρό με αποκορύφωμα την βύθιση της "Ελλης" στην Τήνο, αλλά και γιατί ο Μεταξάς παρότι  δικτάτορας, είχε διαβλέψει κάποιον κίνδυνο στα βόρεια σύνορα μας και με γοργούς ρυθμούς είχε κατασκευάσει τα οχυρά. 

Πέραν τούτου όμως, είχε ζυγίσει και τις οικονομικές συνέπειες. Είναι πλέον γνωστό ότι το μεγαλύτερο χρέος της Ελλάδας ήταν προς την Αγγλία και άρα θα ήταν σοφό να ταχθεί με το μέρος της όταν οι ανάγκες θα το επέβαλαν. Άλλωστε ως σπουδαγμένος στην Γερμανική σχολή πολέμου, γνώριζε πολύ καλές τις τακτικές αλλά και την ψυχολογία των Γερμανών όπως και τις πολιτικές τους συμπεριφορές.

Alors c est la guerre ήταν η ακριβής φράση του δικτάτορα Μεταξά προς τον Ιταλό πρόξενο που το ξύπνησε το άγριο χάραμα για να του πει τις μπούρδες που του υπέδειξε ο Μουσολίνι.

ΟΧΙ είπαν οι Έλληνες, ακολουθώντας  την απόφαση του δικτάτορα να αντισταθούν και να πολεμήσουν τον εχθρό. Ήταν προφανώς η έσχατη λύση.

Και σήμερα χρειάζεται να εξαντλήσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες με την Τουρκία και με την βοήθεια των συμμαχιών, που από εμάς εξαρτάται να πετύχουμε, να καταφέρουμε επιτέλους να συμφωνήσουμε σε μια οριοθέτηση ΑΟΖ και να σταματήσει αυτή η συνεχής ένταση στα νοτιοανατολικά μας σύνορα.

Στην γελοιογραφία της ημέρας, το παρελθόν συναντάει το παρόν. Ο τιμημένος Εύζωνας, από τα χιονισμένα βουνά κατεβαίνει  στις ανταριασμένες θάλασσες, προειδοποιώντας τους "απέναντι" ότι το Αιγαίο δεν είναι "τσιφλίκι" τους.

 

 





Αν σου αρέσει, δες ακόμη μια γελοιογραφία  για το έπος του '40

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment