Σε "τροχιά" το Ρώσικο εμβόλιο Sputnik V

Εμβολιασμοί προ των πυλών

Τα εμβόλια για τον Κορονοϊό είναι ήδη έτοιμα και αναμένεται σύντομα να προωθηθούν στα κράτη για τον εμβολιασμό των πολιτών τους. 

Πριν μερικές μέρες ξεκίνησαν στην Μεγάλη Βρετανία οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, με μία 90χρονη να λαμβάνει την πρώτη δόση. Οίκοι ευγηρίας και ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών είναι οι πρώτοι που θα προμηθευτούν το εμβόλιο στη χώρα.

Αυτά που φαίνεται πως προκρίνονται για χρήση και έχουν περάσει την φάση 3 των δοκιμών είναι τα εμβόλια της Pfizer, της Astrazeneca, και της Moderna.

Υπάρχει βέβαια και το Ρώσικο εμβόλιο Sputnik V  για το οποίο, για διάφορους λόγους, έχουμε συγκεχυμένες πληροφορίες.

Ακούσαμε πριν αρκετές εβδομάδες τον ίδιο τον Πούτιν να λέει πώς η κόρη του έκανε το εμβόλιο. Έκτοτε κανένα νεότερο...

Λίγο πριν από την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στη Ρωσία, ανταποκριτής της Deutsche Welle συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V και καταθέτει την  προσωπική του εμπειρία. 

 

Η γελοιογραφία της ημέρας

se trohia to rwsiko emvolio sputnik v eghrwmi geloiografia tis imeras myxalandri
 Ρώσικο εμβόλιο

 

Σε "τροχιά" το Ρώσικο εμβόλιο Sputnik V

Εγώ στάθηκα ωστόσο στην ονομασία του Ρώσικου εμβολίου. Αντιλαμβάνομαι από την μία τον συμβολισμό που θέλουν να προσδώσουν στο δικό τους εμβόλιο οι Ρώσοι αλλά από την άλλη μου φαίνεται τόσο γραφικό ότι από το 1957 μέχρι σήμερα να ονομάζουν έτσι, τις καινοτομίες τους.

Εξέθεσα τον εν λόγω προβληματισμό μου στο facebook και μια φίλη, μου απάντησε για τον λόγο που θεωρεί ότι συμβαίνει αυτό. Στην συνέχεια της απάντησα κι εγώ  και η στιχομυθία μας ήταν μοιραίο τελικά να καταλήξει σε μια γελοιογραφία.

 

Συμμετοχική  ...γελοιογραφία

Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις συμμέτοχος  στην δημιουργία σατιρικών σκίτσων, ακολούθησε με στο instagram και facebook για να παρακολουθείς τα σχόλια μου και να δίνεις την δική σου απάντηση με το δικό σου ιδιαίτερο χιούμορ. Τα καλύτερα σχόλια θα επιλέγονται για γελοιογραφίες και θα γίνεται αναφορά στο όνομα σου!

 

Διαστημικό πρόγραμμα

Για την ιστορία ο Σπούτνικ 1 ήταν ο πρώτος δορυφόρος που εκτοξεύτηκε ποτέ σε τροχιά γύρω από την γή. Ακολούθησαν οι Σπούτνικ 2,3 και 4.

ο Σπούτνικ 5 εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 19 Αυγούστου 1960. Το σκάφος ήταν μία «κιβωτός» που περιείχε διάφορα φυτά, φύκια, σιτάρι, μικροοργανισμούς, μύγες, 40 ποντίκια, δύο αρουραίους και δύο σκυλίτσες, τη Στρέλκα («μικρό βέλος») και την Μπέλκα («σκίουρος»), οι οποίες ήταν εγκατεστημένες σε ειδική καμπίνα πλήρως εξοπλισμένη και για την επιβίωση ανθρώπων. 

Το σκάφος μετέφερε επιστημονικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένης κάμερας που είχε τοποθετηθεί κατάλληλα ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση των σκύλων.

Την επόμενη ημέρα και αφού το σκάφος διέγραψε 17 τροχιές γύρω από τη Γη, η κάψουλα επανεισόδου επέστρεψε στη Γη. Όλα τα ζώα επέστρεψαν στο έδαφος χαίροντας άκρας υγείας. Ήταν οι πρώτοι ταξιδιώτες του Διαστήματος που επέστρεψαν στο έδαφος χωρίς το διαστημόπλοιό τους να αποτεφρωθεί από την τριβή. 

 

Γιούρι Γκαγκάριν

Ίσως γι αυτό τον λόγο ονομάστηκε το εμβόλιο ξανά Σπούτνικ 5 (Sputnik V) με την λογική πως ένας διαστημικός πύραυλος μοιάζει με σύριγγα και μεταφέρει ζωντανούς οργανισμούς όπως είναι και αυτά των εμβολίων για την απόκτηση αντισωμάτων.

Το Σπούτνικ 5 ήταν ένα ακόμα βήμα στην διαδικασία προετοιμασίας για την αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, πρωτιά που τελικά κατέκτησε ο Γιούρι Γκαγκάριν έναν χρόνο αργότερα επιβαίνοντας στο διαστημόπλοιο Βοστόκ 1, ιδίου τύπου. 

 

  • Έγχρωμη γελοιογραφία  με αφορμή το Ρώσικο εμβόλιο Sputnik V για τον Κορονοϊό. Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μια γελοιογραφία για διαστημικό πρόγραμμα

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment