#Πασχα με ...Λαγό

Αναβιώνουν τα Πασχαλινά έθιμα της βόρειας Ευρώπης

Το Πασχαλινό έθιμο του λαγού με τα αβγά, μας έρχεται από την βόρεια Ευρώπη μερικούς αιώνες πριν. Ο λαγός θεωρείται ότι συμβολίζει την τύχη και την γονιμότητα και συνήθως ήταν ένα είδος φόρου που έδιναν οι αγρότες στους γαιοκτήμονες για την χρήση της γης στο τέλος του φορολογικού έτους που συνέπιπτε με το Πάσχα. 

Από την άλλη, τα αβγά λόγω νηστείας δεν μπορούσαν να φαγωθούν και τα έβραζαν για να αντέξουν περισσότερο μέχρι να καταναλωθούν, σύμφωνα με τα έθιμα. Πολλές φορές δίνονταν και αυτά στους γαιοκτήμονες μαζί με τους λαγούς.

 

Η γελοιογραφία της ημέρας

pasha me  lago giannis lagos hrysi avgi nazi evrovouleutis sillipsi efimerida patris geloiografia geloiografies skitso pasha myxalandri
  "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 28 Απριλίου 2021  

Γιάννης Λαγός

Εν έτει 2021 και μάλιστα συμπτωματικά  την Μεγάλη Εβδομάδα, το έθιμο αυτό αναβίωσε πλήρως  μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού. Συνελήφθη από τις Βελγικές αρχές την Μεγάλη Τρίτη μαζί με ένα καλάθι ...χρυσά αβγά και αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Ευτυχώς ο συγκεκριμένος Λαγός ούτε τύχη είχε, ούτε βέβαια καμία έννοια γονιμότητας για να μην αρχίσουν να ξεφυτρώνουν από 'δω και από 'κει Χρυσαυγίτες.

Σειρά τώρα έχει ο ...Παππάς!

Να βάψεις ότι χρώμα θέλεις τα αβγά σου! Μόνο τα χρυσά αβγά να αποφύγεις και Καλό Πάσχα σου εύχομαι!!!


  • Έγχρωμη γελοιογραφία  για την εφημερίδα "Πατρίς" του Ηρακλείου με αφορμή τη σύλληψη του Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, από τις Βελγικές αρχές. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2021 από τον Πάνο Ιατρίδη.

     

     Αν σου αρέσει, δες ακόμη μια γελοιογραφία για τη Χρυσή Αυγή

    Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

     Buy Me A Coffee

Post a Comment