#Νεα_Σμυρνη

(Νέα)Σμύρνη, Μάρτιος 2021

Ο άγριος ξυλοδαρμός νεαρού πολίτη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με εξόργισε. Όπως άλλωστε όλους.

Καμία δικαιολογία δεν χωρά εδώ. Η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ότι και να είχε προηγηθεί πριν, δεν νομιμοποιεί κανένα κρατικό όργανο να δέρνει πολίτες. 

Φυσικά και δεν μπόρεσα να το αφήσω ασχολίαστο. Λίγο η τοποθεσία της (Νέας)Σμύρνης, λίγο οι καβαλαραίοι στις μοτοσυκλέτες τους και τα δακρυγόνα που ακολούθησαν αργά το απόγευμα στην πορεία διαμαρτυρίας, συνέθεσαν ένα σκηνικό από άλλη εποχή.

 Η γελοιογραφία της ημέρας

nea smyrni glop astinomia ksilo epeisodeia diadilwsi geloiografia skitso iatridis efimerida patris myxalandri
 "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 9 Μαρτίου 2021  
 
Ο παραλληλισμός με τους Τσέτες που έδρασαν στην Τουρκία κατά τις δεκαετίες  1910-1920 είναι σκόπιμος.  Ο τρόπος που έδρασαν οι αστυνομικοί είναι πέρα και έξω από εκπαίδευση και πρωτόκολλα ελέγχου και σύλληψης.

Και δυστυχώς έχουμε ξαναδεί τέτοιες συμπεριφορές και επί άλλων κυβερνήσεων. Είτε ήταν ομάδα ΔΡΑΣΗ, είτε ήταν ομάδα ΔΙΑΣ, είτε ήταν ομάδα ΔΕΛΤΑ, είτε ΜΑΤ είτε ειδικοί φρουροί. Μην το ξεχνάμε. Τα κομματικά γυαλιά μας, ξέρω,  δεν μας επιτρέπουν να το δούμε αυτό. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να συμβεί.

Έδρασαν, λέει, έτσι γιατί τους επιτέθηκαν 30 άτομα. Και τους τραυμάτισαν στο χέρι. Μα πότε πρόλαβαν να γειάνουν αυτά τα χεράκια των κακόμοιρων μπατσούλιδων και δούλεψαν σαν καλολαδωμένες μηχανές πάνω από τον άτυχο νέο;;;

Και από πότε οι μπάτσοι φοβούνται τα "τρικάκια";;; Γιατί και αυτό ακούστηκε ως επιχείρημα. Εντάξει, ξέρουμε ότι οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν την παλεύουν, αλλά μερικά χαρτάκια είναι διάολε, που γράφουν μερικές παπαρίτσες για την Μαρέβα και για τον Κουφοντίνα. Σιγά τα ωά...!

 

 Ω, ...ΕΛ.ΑΣ. ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Εκεί στην αστυνομία σοβαρευτείτε. Κάντε ένα ξεσκαρτάρισμα σοβαρό και μην βγάζετε στον δρόμο επικίνδυνους τύπους. Δεν ξέρω πραγματικά αν περνάνε από ψυχιατρικά τέστ, αλλά χρειάζεται. Και σοβαρά τεστ, όχι γιαλαντζί...!

Και συ καλέ μου Χρυσοχοΐδη, σύνελθε! Κάνε κάτι με το υπουργείο σου. Εσύ είσαι αρμόδιος και πρέπει να επιβάλλεις αλλαγές. Κάποιος υπουργός σε αυτό το πόστο να κάνει επιτέλους κάτι. Η αστυνομία χρειάζεται για την προστασία όλων των πολιτών. Όχι για να τους δέρνει.

Ο Κυριάκ Ατακτούλ σίγουρα δεν διδάσκει τον κάθε μπάτσο τι να κάνει και τι να μην κάνει. Αλλά έχει μια γενικότερη πολιτική ευθύνη ως Πρωθυπουργός. 

Σίγουρα δεν τον ταυτίζω με τον Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά μου έκλεισε πονηρά το μάτι αυτό το λογοπαίγνιο για να συμπληρώσω τις υπόλοιπες ιστορικές αναφορές  της γελοιογραφίας.

Αντίποινα

Και την ώρα που τελειώνω αυτό το άρθρο, μαθαίνω με το έκτακτο μήνυμα του Κυριάκ Ατακτούλ, πως ένας αστυνομικός κινδυνεύει μετά από επίθεση που δέχτηκε σε νέα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη σε πορεία κατά της αστυνομική βίας...(!)

Σίγουρα αυτή η επίθεση δεν αντιπροσωπεύει (θέλω να πιστεύω) όλο τον κόσμο που κατέβηκε στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί. Αν και από ότι μάθαμε δεν ήταν μόνο μια αυθόρμητη κίνηση δημοτών της Νέας Σμύρνης αλλά βρήκαν ευκαιρία  οι Συριζαίοι να καλέσουν κόσμο και από άλλες περιοχές της Αθήνας για να εκμεταλλευτούν κομματικά την οργή του κόσμου δίχως να σκεφτούν ότι ο συνωστισμός ενέχει κινδύνους υπερμετάδοσης του Κορονοϊού.

Και μέσα σε όλους αυτούς βρέθηκαν κάποιοι, αρκετοί, όπως φαίνεται στα βίντεο, να επιτεθούν με αυτό τον τρόπο στον αστυνομικό και να δημιουργήσουν αρνητική εικόνα στην διαμαρτυρία δυναμιτίζοντας την ένταση που υπάρχει εξ αιτίας και του παρατεταμένου λοκντάουν και της όλης κούρασης που αυτό έχει επιφέρει.

 

Υπάρχουν και άλλα βιβλία εκτός από το "Ο Μαρξισμός για αρχάριους"  και "ο Αγών μου" του Χίτλερ...

Για άλλη μια φορά στην Ελληνική ιστορία, η διχαστική πρακτική των δυο άκρων του πολιτικού τοπίου μας αφήνει έκθετους στον κοινό "εχθρό", τον Κορονοϊό. Μυαλό δεν βάζουμε. Αρχίζω να αμφισβητώ ανοικτά πλέον την θεωρία του Δαρβίνου ως προς το είδος των Ελλήνων. Μήπως τελικά να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια εμφυλιακές συγκρούσεις;;;

Ήθελα να ήξερα, όλοι αυτοί που είναι κατά της βίας, έναν Μαχάτμα Γκάντι, ένα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή έναν Νέλσον Μαντέλα έστω, έχουν διαβάσει;;;

 

"Η βία δεν είναι λύση, η Λία όμως είναι Βίσση"  Τζίμης Πανούσης

 



  • Έγχρωμη γελοιογραφία  για την εφημερίδα "Πατρίς" του Ηρακλείου με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρού από αστυνομικούς στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2021 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μια γελοιογραφία για μια μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment