Κουκουναροϊός

Καύσωνας, φωτιές και Κορονοϊός


Και αφού έφυγε ο καύσωνας, έσβησαν οι φωτιές και κατακάθισε η στάχτη, είπαμε, άντε να ηρεμήσουμε. Αμ,δε! Μας περιμένει στη γωνία ο Κορονοϊός.

 

Είπε ότι είπε ο Χαρδαλιάς, μας είπε μια από τα ίδια ο Μητσοτάκης, δεσμεύτηκαν για αποζημιώσεις και ανασυγκρότηση και από δω παν κι άλλοι.

 

Χαμένες περιουσίες, περιβαλλοντική καταστροφή, μολυσμένη ατμόσφαιρα και για άλλη μια φορά ελλιπής ο κρατικός μηχανισμός.

 

Λένε βέβαια οι στρατηγοί ότι τα σχέδια που κάνουν είναι για τον προηγούμενο πόλεμο αλλά αυτό θα πρέπει να σταματήσει να είναι δικαιολογία πλέον.

 

Ναι, κλιματική αλλαγή. Ναι, έγιναν καθαρισμοί σε κάποια δάση. Ναι, έχουμε air tractors. Ναι, έχουμε πτητικά μέσα. Αλλά το αποτέλεσμα άλλα δείχνει...

 

Ναι, αν δεν είχαμε και αυτά η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία.


Και ναί! Δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες! Εκτός φυσικά από τον Φιλώρα, τον Μίχαλο και τον 70χρονο χειριστή του εκσκαφέα που έκανε αντιπυρικές ζώνες στη φωτιά της Φωκίδας...

 

Η γελοιογραφία της ημέρας

koukounaroios kauswnas fwties koronoios geloiografia skitso iatridis myxalandri koukounaria

Ιοί και κουκουνάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια


Τους Κορονοϊούς τους ξέραμε. Οι επιστήμονες τουλάχιστον. Γνωστή οικογένεια ιών. 

 

Ο covid-19 μας προέκυψε ξαφνικά πριν ενάμιση χρόνο. Θα φανεί αν ήταν κάποια μετάλλαξη των ήδη υπαρχόντων ή κάποιο αποτυχημένο πείραμα σε εργαστήριο. 

 

Τα κουκουνάρια επίσης τα γνωρίζουμε καλά. Τα χαζεύουμε πάνω στα ωραία πεύκα που κατακλύζουν την Ελληνική ύπαιθρο. Τα τρώμε. Τα στολίζουμε τα Χριστούγεννα με κορδέλες και γκλίτερ.

 

Εξίσου όμως και τα δύο έχουν αποδειχτεί άκρως επικίνδυνα. Ο ένας με την επιθετικότητα του στην υγεία των ανθρώπων και το άλλο με την συμπεριφορά του όταν πιάσει φωτιά.


Οι λύσεις, από τη μία είναι ο εμβολιασμός έναντι του Κορονοϊού και από την άλλη ο καθαρισμός των ξερών δέντρων σε δάση και γύρω από κατοικημένες περιοχές  από αρμόδιους φορείς που όντως θα κάνουν έργο και  από πολίτες που θα καθαρίσουν τα σπίτια τους. Λύση επίσης είναι και οι αντικατάσταση καμμένων εκτάσεων με άλλου είδους δέντρα που δεν καίγονται τόσο εύκολα.

 

Πέρα από την ευθύνη των κυβερνήσεων πραγματικά πρέπει να αναλαμβάνουμε και την ατομική μας ευθύνη. Άλλωστε αν το σκεφτούμε καλά, εμείς είμαστε που τους ψηφίζουμε.

 

Είναι ατομική μας ευθύνη να φοράμε τη μάσκα μας, να κάνουμε το εμβόλιο, να μη σπάμε την καραντίνα, να καθαρίζουμε το σπίτι μας από τα ξερά χόρτα και κλαδιά, να μην πετάμε σκουπίδια στο δάσος, να μην κάνουμε εργασίες με σπινθήρες ή με φωτιά όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και αέρας, να μην πετάμε αναμμένα τσιγάρα ή να μην σταματάμε το αμάξι μας στην άκρη του δρόμου πάνω από ξερά χόρτα...

 

Και είναι συλλογική ευθύνη να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή η οποία θα φέρνει συνεχώς τέτοια προβλήματα. Φωτιές, μετά πλημμύρες και ίσως το λιώσιμο των πάγων να απελευθερώσει άγνωστους ιούς...

 

Και οι κυβερνήσεις και ο καθένας από εμάς πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό. Με την ανακύκλωση και με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

 

Φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρική ενέργεια και ανεμογεννήτριες. Ναι αυτές που τόσο μένος έχουμε εναντίον τους... Δεν χρειάζεται να καούν δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες. Χρειάζεται σωστή μελέτη για  να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. 

 

Και όσο για την αισθητική, αυτό είναι υποκειμενική υπόθεση. Άλλωστε τι μπορεί να πει κανείς για την αισθητική στην Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαΐδα;;; 

 

Συν ...Παναγιά και χείρα κίνει λοιπόν και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες. 

 

Και προσοχή! Όχι μπάρμπεκιου, όχι ανεμβολίαστοι σε δασάκια και ακτές!


 

  • Έγχρωμη γελοιογραφία με αφορμή τις καταστροφικές φωτιές του τελευταίου δεκαήμερου. Δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2021 από τον Πάνο Ιατρίδη

 

 Αν σου αρέσει, δες μια ακόμη  γελοιογραφία για τις ανεμογεννήτριες

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment