9/11 Είκοσι χρόνια μετά ένας κύκλος κλείνει

11η Σεπτεμβρίου 2021

Ήταν αργά το μεσημέρι, πήγαινα λύκειο και τέτοια ώρα χάζευα τηλεόραση, μια μικρή που είχαμε τότε στο σαλόνι. Μόλις είχε ξεκινήσει το σχολείο και ένας συμμαθητής μου-ηθοποιός τώρα-είχε τα γενέθλια του...

 

 Η γελοιογραφία της ημέρας

nine eleven eikosi hronia meta enas kyklos kleinei geloiografia skitso afganistan iatridis ameriki usa didymoi pyrgoi manhatan islam al kainta

 

Και ξαφνικά ένα έκτακτο δελτίο που κράτησε ώρες,μέρες μήνες,χρόνια...

 

Στην καρδιά του Μανχάταν ένα από τα ψηλότερα κτήρια ήδη φλεγόταν. Αμοντάριστα πλάνα από ένα αεροπλάνο που έπεφτε πάνω του άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονταν στην οθόνη. Και αργότερα και άλλα και άλλα από διάφορες οπτικές γωνίες.

 

Έλεγαν πως έγινε ατύχημα, ανθρώπινο λάθος ή μηχανική βλάβη(κλασικά). Και κει που προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε, σε ζωντανό πλάνο, ένα δεύτερο αεροπλάνο πέφτει στο δίδυμο κτήριο... Και αργότερα ένα άλλο είπαν πως έπεσε στο πεντάγωνο και πιο μετά έναν άλλο ακόμη έπεσε κάπου αλλού.

 

Καταλάβαμε πως δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για κάτι άλλο φοβερότερο.

 

Και το δράμα ανέβηκε επίπεδα λίγο αργότερα. Ο ένας μετά τον άλλο, οι δίδυμοι πύργοι του παγκοσμίου κέντρου εμπορίου κατέρρευσαν με εντυπωσιακό τρόπο...

 

Οι επιθέσεις οδήγησαν σε 2.977 θανάτους, πάνω από 25.000 τραυματισμούς και σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, εκτός από τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές σε υποδομές και ιδιοκτησίες. 

 

Παραμένει η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ανθρώπινη ιστορία και το πιο θανατηφόρο περιστατικό για τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, με 340 και 72 νεκρούς, αντίστοιχα.

 

Πολλές εκδοχές της ιστορίας, έρευνες, συνωμοσίες, αλήθειες και ψέμματα.

 

 

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Το σίγουρο ένα και μοναδικό αποτέλεσμα που έφερε αυτή η επίθεση αυτοκτονίας ήταν να κηρυχθεί από τον Τζορτζ Μπους ο επονομαζόμενος "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας".

 

Πόλεμος στο Ιράκ λόγω πυρηνικών όπλων. Εκτέλεση Σαντάμ Χουσεΐν. Μετά εισβολή στο Αφγανιστάν για να πιάσουν τον Μπιν Λάντεν. Χρόνια μετά τον εκτελούν στο Πακιστάν μέσα σε μια τρύπα που κρυβόταν. Ανελέητο κυνηγητό σε Αλ Κάιντα και ISIS.

 

Είκοσι χρόνια μετά οι Αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν απο το Αφγανιστάν κακήν κακώς αφήνοντας τους πολίτες αυτής της χώρας στο έλεος των Ταλιμπάν  που καλύτερα και από κατσαρίδες καταφέρνουν να επιβιώνουν και να επανέρχονται στο προσκήνιο.

 

20 χρόνια μετά την επίθεση στους Δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, από όπου ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, το Αφγανιστάν επιστρέφει στα χέρια των ακραίων Ισλαμιστών.

 

Οι Αμερικανοί έκαναν μια τρύπα στο νερό. Ή μήπως έκαναν μια καλή συμφωνία εν τέλει...;

 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Watson for International and Public Affairs, οι πολλοί πόλεμοι μετά τις 11 Σεπτεμβρίου που συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκάλεσαν τον εκτοπισμό, με συντηρητικό υπολογισμό, 38 εκατομμυρίων ανθρώπων απο το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Σομαλία και τις Φιλιππίνες.

 

25 εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά τον εκτοπισμό τους.  Η μελέτη εκτιμά ότι αυτοί οι πόλεμοι προκάλεσαν το θάνατο 897.000 με 929.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 364.000 αμάχων, και κόστισαν 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

 

Σε ένα τεύχος του Μίστερ Νο ένας αμερικανός πράκτορας λέει σε έναν άλλον: "Τι είναι μερικοί νεκροί μπροστά στην παντοδυναμία της μεγάλης μας χώρας"; Στο συγκεκριμένο καρέ ήταν ζωγραφισμένο το αμάξι μέσα στο οποίο ήταν οι πράκτορες, οι διάλογοι και στο βάθος μια τεράστια πινακίδα-διαφήμιση κοκακόλα...!



  • Έγχρωμη γελοιογραφία με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Δημιουργήθηκε το 2021 από τον Πάνο Ιατρίδη

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμα μια  γελοιογραφία με τους μαχητές εναντίον της τρομοκρατίας

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment