Αντίο Μίκη μας

 Μίκης Θεοδωράκης

 

Τι να πεις για τον Μίκη Θεοδωράκη που να μην έχει ειπωθεί;  Έφυγε ένα τεράστιο κομμάτι της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Ο Μίκης σημάδεψε μέσα από το έργο του και την έντονη πολιτική του στάση το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα αλλά και τις αρχές του 21ου.

 

Είμαι κι εγώ ένας από όλους που μεγάλωσε με τα τραγούδια του. Κυρίως με τα πολιτικά, αλλά και με τα υπόλοιπα.

 

Έχω διαβάζει εκατοντάδες ιστορίες από τη ζωή του. Όταν ακούω Ωρωπός, τον συνδέω αυτόματα διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις. Η εξορία στη Ζάτουνα με συνδέει λόγω Αρκαδίας. Έφτιαχνε τις μουσικές του στο πιάνο αλλά έλεγε στους χωροφύλακες που τον φρουρούσαν ότι έπαιζε Χατζηδάκι που ήταν ανεκτός για το καθεστώς...

 

antio miki mas skitso theodorakis sinthetis mousiki ellada rip iatridis karikatoura

Μία φορά και έναν καιρό, στα πρώτα χρόνια της φοίτησης μου στην ΑΣΚΤ, είχα φτιάξει αυτό το σκίτσο με μελάνια και εκολίνες.


Όλα τα χρόνια ήταν σαν εικόνισμα στον τοίχο δίπλα στον χώρο που ζωγράφιζα στο Στ' εργαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών.

 

Όταν αποφοίτησα, το πήρα μαζί μου με άλλα σκίτσα και σχέδια και τα έβαλα όλα σε ένα φάκελο που ξεχάστηκε σε ένα συρτάρι.

 

Πότε πότε μου έρχονται "φλασιές" για ζωγραφιές παλιές και σκαλίζω στο σπίτι σε γνωστά σημεία όπου φυλάω τα παλιά μου έργα.Σε μια τέτοια ανασκαφή, το ξέθαψα τον Ιούλιο που ήταν τα 96α γενέθλια του.

 

Ένα μήνα μετά, μας άφησε για πάντα.

 

Είχε γεννηθεί το 1925 στη Χίο και είχε ρίζες μικρασιάτικες και κρητικές.

  • Ασπρόμαυρo σκίτσο με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Δημιουργήθηκε το 2005 από τον Πάνο Ιατρίδη

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμα μια  καρικατούρα σπουδαίου Έλληνα συνθέτη

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment