"Ζ", το σύμβολο της Ρωσίας

 Το "Ζ"

Πολύς λόγος έχει γίνει για το γράμμα "Ζ" που είναι γραμμένο πάνω στα Ρώσικα στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένα που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία. Αρχικά εμφανιζόταν γραμμένο με άσπρη μπογιά πάνω στα Ρωσικά τανκς και φορτηγά που περίμεναν στα σύνορα με την Ουκρανία πριν από την εισβολή. Όμως πλέον, αυτό το ρωσικό «Ζ» βρίσκεται παντού. 



Από πού προήλθε όμως αυτό το σύμβολο; Πρώτα από όλα, το γράμμα «Ζ» δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο. Η πιο δημοφιλής θεωρία θέλει το γράμμα να γράφτηκε πάνω στα οχήματα των Ρώσων στρατιωτών για να δείξει πού είναι η έδρα τους, με το «Z» να σημαίνει «Zapad», δηλαδή Δύση. 



Άλλοι πιστεύουν ότι απλά σχεδιάστηκε πάνω στα τανκς και στα φορτηγά απλά για να αποφύγουν τα φίλια πυρά μιας Ρώσικα και Ουκρανικά οχήματα μοιάζουν λόγω Σοβιετικής κατασκευής. Κάποιοι λένε ότι προέρχεται από το επίθετο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει τις θεωρίες αυτές, αλλά έχει γράψει στο λογαριασμό του στο Instagram ότι το «Z» προέρχεται από το «Za pobedu», που σημαίνει «για τη νίκη».

 

Η γελοιογραφία της ημέρας

z to simvolo tis rwsias eisvoli stin oukrania geloiografia skitso iatridis
  Καθημερινή Πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου "Πατρίς" 10 Μαρτίου 2022
 
Φαντάζομαι βέβαια πως οι Ρώσοι δεν θεωρούν τον εαυτό τους "Ζορό" για να αφήνουν το σημάδι τους παντού.


Η πιο βάσιμη θεωρία πάντως για το γράμμα "Ζ" είναι ότι υπάρχει κρυμμένο μήνυμα  που το αντιλαμβάνεται κανείς μόνο όταν δει τα οχήματα αυτά τούμπα γιατί έχουν βληθεί από κάποιον πύραυλο ή έχουν πατήσει νάρκη.

 

Άπειροι, άμαθοι και άβγαλτοι οι Ρώσοι στρατιώτες ζορίζονται εδώ και δεκατέσσερις μέρες από την πρωτοφανή αντίσταση των Ουκρανικών δυνάμεων.


Είναι η οπτική γωνία που βλέπει ο καθένας τα πράγματα... Στις Δημοκρατίες μπορεί να συμβαίνει αυτό!



  • Γελοιογραφία για την εφημερίδα "Πατρίς" του Ηρακλείου με αφορμή το γράμμα "Ζ" που αναγράφεται στα Ρώσικα στρατιωτικά οχήματα που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία. Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment