Η ζωή είναι δώρο - Γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη

Τέλος με νόμο οι εκτρώσεις στις ΗΠΑ

Την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατήργησε, με γνωμοδότησή του, την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, που είχε ληφθεί το 1973, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.



Ειδικότερα, με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. 

 

Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας -ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης- ήταν λάθος, επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

 

 

 Η γελοιογραφία της ημέρας

i zwi einai dwro apagoreuontai ektrwseis amvlwseis stin ameriki usa abortions iatridis iatridispanos Πάνος Ιατρίδης σκίτσο γελοιογραφία εκτρώσεις αμβλώσεις ΗΠΑ skitso geloiografia cartoon political
   "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 28 Ιουνίου 2022  

 

Τι ισχύει στην Ελλάδα για τις εκτρώσεις

Στην Ελλάδα οι εκτρώσεις (αμβλώσεις) νομιμοποιήθηκαν με το νόμο 1609/86. Με βάση το Νόμο, κάθε γυναίκα δικαιούται αν το θέλει, να διακόψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, με τη βοήθεια μαιευτήρα – γυναικολόγου, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου και πάντα μέσα σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα, αν δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης (περίπου τον 3ο μήνα). Θυμίζουμε ότι ο χρόνος αρχίζει να μετράει από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. 

 

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος. Η επιθυμία της εγκύου γυναίκας είναι αρκετή για να θεωρείται η έκτρωση ως νόμιμη. Η εξέταση από επιτροπή δεν χρειάζεται, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη απευθυνθεί σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο.

 

Αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί το όριο αυτό επεκτείνεται στις 19 εβδομάδες εγκυμοσύνης



Τέλος, σε περίπτωση που υπάρχει ιατρικό πρόβλημα, η έκτρωση επιτρέπεται μέχρι και την 24η εβδομάδα της κύησης (περίπου τον 6ο μήνα). Σοβαρό πρόβλημα θεωρείται οποιαδήποτε κατάσταση απειλεί με σοβαρή βλάβη την  σωματική ή ψυχική υγεία της εγκύου ή βάζει τη ζωή της γυναίκας σε κίνδυνο. 

 

Επίσης,  αν έχει διαπιστωθεί ότι το έμβρυο έχει σοβαρές ανωμαλίες και προβλήματα Υγείας που είναι απειλητικά για την καλή ποιότητα ζωής του εμβρύου και οδηγούν στη γέννηση παθολογικού νεογνού. Προϋπόθεση για να προστατεύεται η ασφάλεια της γυναίκας είναι η επέμβαση της έκτρωσης να γίνεται από γιατρό, και μάλιστα σε καλά οργανωμένο μαιευτήριο.

 

Πηγές: AthensVoice, Healthy Lady

 

Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν είναι ανάγκη να μπορεί κάθε γυναίκα να προβαίνει σε έκτρωση για οποιονδήποτε λόγο θεωρεί εκείνη ότι πρέπει να το κάνει.  Με αυτό τον νόμο, της απαγόρευσης δηλαδή των εκτρώσεων στις ΗΠΑ, δεν θα σταματήσουν να γίνονται εκτρώσεις. 

 

Θα γίνονται παράνομα, με μεγάλους κινδύνους για την υγεία των γυναικών, με οικονομικό κόστος ακόμη και με τον φόβο σύλληψης και φυλάκισης. Γενικά δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις ζωές των γυναικών.


Το χειρότερο όλων είναι πως αυτή η ταλιμπανοχριστιανική δεξιά θέλει να έχει λόγο στις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανίδων και φυσικά  ανοίγει την όρεξη και σε άλλους ομοϊδεάτες τους ανά τον κόσμο.


Υπεραμύνονται της φράσης η ζωή είναι δώρο, με την οποία κανείς δεν αντιλέγει. Αλλά είναι δώρο για όλους. Και για τα παιδιά που σκοτώνονται σε σχολεία από παλαβούς με όπλα και για τις γυναίκες που βιάζονται ή δέχονται ψυχολογικές πιέσεις από συγγενικά και άλλα πρόσωπα.


Δεν είδα όμως στο θέμα της οπλοκατοχής να τους αγγίζει το θέμα "ζωή".  Κάποιοι θεωρούν μάλιστα ότι το να έχεις όπλο σε κάνει πραγματικά ελεύθερο. 

 

Δικό της το σώμα(της γυναίκας) αλλά άλλων η επιλογή. Το γνωστό σύνθημα κατά της απόφασης για τις εκτρώσεις, παραλλάχθηκε από Έλληνες γελοιογράφους με εύστοχο τρόπο.


Υπάρχει βέβαια και ο διαστρεβλωμένος παραλληλισμός με το ζήτημα του εμβολιασμού κατά της covid-19. 

 

Φυσικά η έκτρωση αφορά αποκλειστικά και μόνο την γυναίκα που το αποφασίζει ενώ ο (κάθε) εμβολιασμός βοηθάει την ανοσία  ενός πληθυσμού. Αυτή άλλωστε είναι η βασική λειτουργία των εμβολίων.


Οι συντηρητικές τάσεις  ξεπηδάνε από παντού όταν η έλλειψη παιδείας και μόρφωσης μεγαλώνει.


 Μπορείς να με υποστηρίξεις για να συνεχίσω να δημιουργώ  👇  

 Buy Me A Coffee


Η παιδεία είναι τριγύρω μας, όπως και η μόρφωση. Η γνώση είναι προσβάσιμη πλέον από παντού. Μην κλείνουμε τα μάτια και μην ρίχνουμε το φταίξιμο στον δάσκαλο ή το σχολείο. Είναι και δική μας η ευθύνη να μορφωθούμε. Να καταλάβουμε ποιος είναι κόσμος που ζούμε και να προσπαθούμε κάθε μέρα να τον κάνουμε λίγο καλύτερο.

 

 

Η ζωή είναι δώρο. Κάνε τη σωστή επιλογή...

Θυμηθήκαμε ξαφνικά τα κακόμοιρα ζωάκια που τα έχουν φυλακισμένα στους ζωολογικούς κήπους. Έτσι, για να κλείσω με ένα εξίσου επίκαιρο θεματάκι με αφορμή την θανάτωση του χιμπαντζή στο Αττικό Πάρκο.


Ξαφνικά  ανέλαβαν δράση τα υπουργεία για να ζητήσουν εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του πάρκου, την ασφάλεια, τα ζώα και μπλα μπλα μπλα. Αμ, οι χιλιάδες επισκέπτες που έχουν πάει εκεί για να θαυμάσουν τα άγρια ζώα; Που ήταν όλοι όλα αυτά τα χρόνια; Μας έπιασε όμως ο πόνος για ένα (δυσάρεστο φυσικά) γεγονός που ανήκει ωστόσο σε μια συνθήκη...


Αν θες να δεις άγρια ζώα πήγαινε στη ζούγκλα. Τι; Δεν έχει εκεί τουαλέτα ή αναψυκτήριο; Που να τρέχεις μέσα στα χορτάρια και στα κουνούπια; Πρέπει να κάνεις και τόσα εμβόλια; Σόρρυ, αλλά κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις. Δες τα σε ντοκιμαντέρ.

 

 

 

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για τις ΗΠΑ

Post a Comment