Δήμητρα Ζώρζου

Η δίκη της Χρυσής Αυγής

 

Κάτω από ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας άρχισε στις 15 Ιουνίου η δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

 

Απών  ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς. Αίτημα αναβολής με την έναρξη της δίκης υπέβαλε η πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

 

Ο άλλοτε πανίσχυρος αρχηγός του κόμματος δεν παρίσταται στη δίκη. Ο συνήγορος υπεράσπισης Δ. Παπαδέλλης ανέφερε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος απουσιάζει για λόγους υγείας, καθώς είχε νοσηλευτεί με COVID-19 επί δύο μήνες στην εντατική και πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης.

 

 «Πολιτικός κρατούμενος» δήλωσε ο Γιάννης Λαγός, όταν η πρόεδρος εκφώνησε το όνομά του. Ο Γιάννης Λαγός είναι ο μόνος από τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής με ενεργό ακόμα δράση καθώς είναι στην Ευρωβουλή με διαδικασία παύσης όσο εκτίει την ποινή του.

 

Από τους 56 κατηγορούμενους ένας έχει αποβιώσει και ένας παραιτήθηκε από την έφεση.

 

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων που θα δικαστούν σε δεύτερο βαθμό είναι 54, με τους 50 να δικάζονται ξανά για εγκληματική οργάνωση. 

 

Μόλις 16 έδωσαν το «παρών» στη δικαστική αίθουσα. Πέντε κατηγορούμενοι δεν είχαν δικηγόρο και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν από το δικαστήριο να τους διορίσει συνήγορο.

dimitra zwrzou karikatoura skitso xrisi avgi diki efeteio iatridispanos
 Δήμητρα Ζώρζου
 

Στη συνέχεια η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε τον κατάλογο των μαρτύρων, που φτάνουν τους 146.

 

Πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα, οι οποίοι θα δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

 

 

Δήμητρα Ζώρζου, φοιτήτρια

 

Με αφορμή την νέα δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, θυμήθηκα την Δήμητρα Ζώρζου η οποία υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Φύσσα, καθώς το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 βρισκόταν με την φίλη της, Παρασκευή Καραγιαννίδου, σε παγκάκι στο Κερατσίνι και κλήθηκε να καταθέσει ως αυτόπτης μάρτυρας στην πρώτη δίκη της Χρυσής Αυγής, τον Νοέμβριο του 2015.

 

Σε πείσμα της Αστυνομίας που την παρότρυνε να μην εμπλακεί, των φασισταριών και των ναζιστών που την παίρναν τηλέφωνα και την απειλούσαν επί τρία χρόνια, κατάθεσε στη Δίκη της Χρυσής Αυγής και αναγνώρισε πρόσωπα.
 
 
Θα μπορούσε εύκολα και ανώδυνα να έχει πάει σπίτι της. Να κάνει ότι δεν είδε. Να επιστρέψει στην “κανονικότητα”. Να μη φοβάται για τη ζωή της. Να γυρίσει το βλέμμα από την άλλη.
Όμως η Δήμητρα επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης και στάθηκε παλικαρίσια ως το τέλος της δίκης, όρθια όπως της υπαγόρευσε η συνείδησή της.

 

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής,  Θανάσης Καμπαγιάννης, ολοκλήρωσε τη αγόρευσή του, στις 17 Ιανουαρίου του 2020, τονίζοντας την ξεχωριστή σημασία στις καταθέσεις αυτών των δύο γυναικών που δεν δείλιασαν στιγμή και συνέχισαν να πολεμούν για τη δικαιοσύνη και για τη συντριβή της εγκληματικής οργάνωσης με το όνομα Χρυσή Αυγή.

 

Αυτές οι δύο νεαρές κοπέλες είναι ο λόγος που μπορούμε να κοιμόμαστε τα βράδια. Μέσα σε ένα ζοφερό τοπίο, για την κοινωνία, για τον κόσμο, αυτές οι δύο νεαρές κοπέλες εκτέλεσαν τα πολιτικά τους καθήκοντα με την πραγματική έννοια του όρου "πολιτικά". Γιατί εκείνη την άγρια νύχτα δεν έδρασε μόνο ο κόσμος των λύκων, γιατί αγέλη λύκων ήταν αυτοί που χύμηξαν πάνω στον Παύλο Φύσσα. Αλλά έδρασε, αναδύθηκε, και ο κόσμος των μελισσών, ο κόσμος της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς

 

Δημιούργησα την καρικατούρα της Δήμητρας Ζώρζου για να βοηθήσω την ...Ελλάδα Στασινόγλου στο project της για τα 200 χρόνια Ελλάδα που θέμα του έχει τις σπουδαίες Ελληνίδες.

 

 

 

  • Καρικατούρα της Δήμητρας Ζώρζου  με αφορμή την νέα δίκη της Χρυσής Αυγής στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2021 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για την Χρυσή Αυγή

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment