Ένα σκίτσο για την Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

 

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: "Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη".

 

Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

 

marina lambraki plaka istoria tis technis ethniki pinakothiki anwtati sxoli kalwn texnwn rip thanatos skitso karikatoura iatridispanos
 Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα  1939-2022

Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

 

Όταν πέρασα στην Καλών Τεχνών δεν την πρόλαβα στο αμφιθέατρο. Παρόλα αυτά, το μάθημά της είχε μείνει και παίρναμε και βαθμό, τον ίδιο με ένα άλλο μάθημα ιστορίας της τέχνης που αυτό ωστόσο το εξεταζόμασταν κανονικά.


Σπουδαίος άνθρωπος ήταν και είχε κάνει σπουδαία δουλειά  στην Εθνική Πινακοθήκη. Αυτό το  σκίτσο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για την προσφορά της από έναν ταπεινό εργάτη της τέχνης.



  • Σκίτσο με αφορμή τον θάνατο της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα.  Δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές καρικατούρες σπουδαίων ανθρώπων

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment