Αλίκη Βουγιουκλάκη, το πιο λαμπρό αστέρι του Ελληνικού κινηματογράφου σε ένα σκίτσο

26 χρόνια χωρίς την Αλίκη

Μεταξύ 20 και 23 Ιουλίου έτυχε να είμαστε σε φάση "ταξίδι διακοπών". Ετοιμασίες, βαλίτσες, μπανιερά, γατιά, φόρτωμα, καράβι, δρόμο παίρναμε δρόμο αφήναμε, ξεφόρτωμα ...κλπ.


Στις 20 Ιουλίου του 1934 γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής η Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη  από τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη, δικηγόρο και πρώην Νομάρχη Αρκαδίας και την Αιμιλία Κουμουνδούρου.

 

Στις 23 Ιουλίου του 1996, η Αλίκη Βουγιουκλάκη μετά από δύο μήνες νοσηλείας πέθανε  σε ηλικία 62 ετών, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από καρκίνο στο ήπαρ (επίσημη αιτία θανάτου ήταν το ηπατικό κώμα, στο οποίο είχε περιπέσει τις τελευταίες ώρες). Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. 

 

Σκίτσο-καρικατούρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη για το project της Ελλάδας Στασινόγλου με αφορμή τα 200 χρόνια Ελλάδα και τις σπουδαίες Ελληνίδες.
 Αλίκη Βουγιουκλάκη 1934-1996

 

Στις 24 Ιουλίου 1996, εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε την επομένη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και πλήθους κόσμου, που έδωσε στην κηδεία τη μορφή λαϊκού προσκυνήματος.

 

 

Η δημοφιλής ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν εξαιρετικά δημοφιλής ηθοποιός, κυριολεκτώντας, η δημοφιλέστερη επί ελληνικού εδάφους. Οι ρόλοι της είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό, το οποίο την στήριζε συνεχώς. Η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα» θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη πρωταγωνιστούσε επίσης στη δεύτερη και στη τρίτη.

 

Σήμερα θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου με ταινίες οι οποίες αγαπήθηκαν από τέσσερις διαφορετικές γενιές και συνεχίζουν να αποκτούν νέο κοινό, ακόμα και μετά τον θάνατό της, συνιστώντας παγκόσμιο φαινόμενο. 

 

Με την πάροδο των χρόνων η Αλίκη Βουγιουκλάκη ξέφυγε από την σφαίρα του απλού ηθοποιού/καλλιτέχνη και έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Το 1959 η δημοσιογράφος/χρονογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Ελένη Βλάχου της έδωσε το προσωνύμιο «Εθνική Σταρ» της Ελλάδας, το οποίο την ακολούθησε έκτοτε.

 

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς, δημοσιογράφους αλλά και από διεθνείς καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Γαβράς  ως ένα πανευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο, διότι καμία άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όσο εκείνη. 

 

Η επιλογή της Αλίκης να υπηρετήσει έως το τέλος της καριέρας της την εικόνα που την καθιέρωσε στο μεγάλο κοινό και να μην δοκιμαστεί έντονα σε ρόλους του "μεγάλου", κλασικού ρεπερτορίου, ήταν ο κύριος λόγος που αμφισβητήθηκε από το πιο επιλεκτικό και απαιτητικό κοινό, με ακραίες ενίοτε αντιδράσεις, όπως την ισοπεδωτική κριτική για το ανέβασμα της Αντιγόνης στην Επίδαυρο.

 

Διάφοροι κριτικοί είχαν επιφυλάξεις, κυρίως λόγω της ταύτισής της με τους στερεότυπους ρόλους που εισήγαγε και όχι με το ταλέντο ή τον επαγγελματισμό της τα οποία παραδέχονταν.

 

Στην εκπομπή/ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, «Μεγάλοι Έλληνες» (που βασίστηκε στην αντίστοιχη παραγωγή του αγγλικού τηλεοπτικού σταθμού BBC) και που προβλήθηκε το 2009, η Αλίκη Βουγιουκλάκη συμπεριλήφθηκε στη λίστα των "Μεγάλων Ελλήνων" μετά από ψηφοφορία, καταλαμβάνοντας την 88η θέση.
 
 
Στις 6 πιο σπουδαίες Ελληνίδες είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο project  της  ...Ελλάδας Στασινόγλου  για τα 200 χρόνια Ελλάδα. Για να την βοηθήσω στο έργο της, δημιούργησα το παραπάνω σκίτσο.



  • Καρικατούρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη  με αφορμή τα 88 χρόνια από τη γέννησή της και τα 26 χρόνια από τον θάνατό της. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2021 από τον Πάνο Ιατρίδη.
 
 

Post a Comment