Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ

Περεστρόικα, Γκλασνοστ και Pizza Hut

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ,  πέθανε εχτές σε ηλικία 91 ετών. Ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΣΔ της γενιάς μου. Της τελευταίας γενιάς του προηγούμενου αιώνα, μιας μεταβατικής γενιάς... Στο σπίτι μας μεγάλωνα με τις λέξεις "Περεστρόικα" και "Γκλάστνος" που φάνταζαν τουλάχιστον εξωγήινες. 

 

Παρόλο που έστηνα αφτί στις ζωηρές συζητήσεις των μεγάλων για τα πολιτικά, πολύ αργότερα κατάλαβα ότι αυτές οι λέξεις σήμαιναν η μία: αναδόμηση, ανασυγκρότηση, αναδιάρθρωση και ήταν το όνομα των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων του Γκορμπατσόφ  στη Σοβιετική Ένωση από τον Απρίλιο του 1985 μέχρι το Δεκέμβριο του 1991 και η άλλη:  διαφάνεια, δημοσιότητα και ήταν μια πολιτική που επέτρεπε την ανοικτή συζήτηση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων, μια πολιτική που μέχρι τότε απαγορευόταν.

Πέθανε σε ηλικί 91 χρονών ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη

Χάρη στην Περεστρόικα, αλλά και την Γκλάσνοστ, άρχισε η δημοκρατικοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Δύναμη του Κομμουνιστικού Κόμματος μειώθηκε, οι εκλογές ήταν ελεύθερες και μπορούσε οποιοσδήποτε να έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι όλοι μπορούσαν  να κάνουν σχόλια πάνω σε πολιτικές (ή μη) του κράτους.

 

Θυμάμαι βεβαίως και την περίφημη διαφήμιση της Pizza Hut. Τώρα που την ξαναβλέπω, την θεωρώ μια πολύ δυνατή και ασφαλώς τολμηρή διαφήμιση για την εποχή της και είναι εκπληκτικό πως ο Γκορμπατσόφ  χρησιμοποίησε τα μέσα του Δυτικού κόσμου ως ένας άνθρωπος από το μέλλον.

 

Ο Γκορμπατσόφ έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος ο οποίος τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο, όμως παράλληλα απέτυχε να αποτρέψει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

 

O Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος Σοβιετικός πρόεδρος, σύναψε συμφωνίες μείωσης των όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεργάστηκε με δυτικές δυνάμεις για να αφαιρέσει το "Σιδηρούν Παραπέτασμα" που χώριζε την Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να επιφέρει την επανένωση της Γερμανίας.

 

 

Ποιός ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ;


Ο Μιχαήλ Σεργκέγεβιτς Γκορμπατσόφ γεννήθηκε το 1931 στο Πριβόλνογιε της Σταυρούπολης. Γόνος αγροτικής οικογένειας, είχε πατροπαράδοτους δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η οικογένειά του ανήκε στους Μπολσεβίκους από την εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης και ο ίδιος έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ) σε ηλικία μόλις 15 ετών, ενώ ήδη εργαζόταν ως οδηγός αγροτικών μηχανημάτων.

 

Η οικογένεια του είχε μικτή Ρωσοουκρανική καταγωγή και οι γονείς του κατάγονταν από τα κυβερνεία Βορόνεζ και Τσέρνιγκοφ. Στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης έγινε δεκτός έξι χρόνια αργότερα, ενώ σπούδαζε νομικά στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. 

 

Εξακολουθώντας να ενδιαφέρεται πάντα για την αγροτική οικονομία, είτε ως επαγγελματική ενασχόληση είτε ως αντικείμενο σπουδών, πήρε στη συνέχεια των σπουδών του την ειδικότητα του γεωπόνου-οικονομολόγου από το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας της Σταυρούπολης (1967). 

 

Η σχέση με τον πατέρα του, τον Σεργκέι Αντρέγιεβιτς Γκορμπατσόφ, ήταν στενή, ενώ η σχέση με τη μητέρα του, την Μαρία Παντελέγιεβνα Γκορμπάτσεβα  ήταν ψυχρότερη και τιμωρητική. Οι γονείς του ήταν φτωχοί  και είχαν παντρευτεί κατά την εφηβική τους ηλικία το 1928.

 

Στην βρεφική του ηλικία, η χώρα βίωσε τον λιμό του 1932-33, όπου ο Γκορμπατσόφ έχασε τρεις θείους. Αυτό ακολουθήθηκε από την Μεγάλη Εκκαθάριση, στην οποία πολλοί κατηγορήθηκαν ως "εχθροί του λαού"—συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που συμπαθούσαν αντίπαλες ιδεολογίες όπως ο Μαρξισμός και ο Τροτσκισμός. 

 

Τα θύματα της, στην καλύτερη περίπτωση, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα εργασίας. Οι παππούδες του Γκορμπατσόφ συνελήφθησαν. Ο μητρικός συνελήφθη το 1934 και ο πατρικός συνελήφθη το 1937. Και οι δύο φυλακίστηκαν στα Γκούλαγκ πριν αποφυλακιστούν. Μετά την απελευθέρωσή τους τον Δεκέμβριο του 1938, ο παππούς του Γκορμπατσόφ συζήτησε για τα βασανιστήρια του από τη μυστική αστυνομία, κάτι που επηρέασε το νεαρό αγόρι...

Πηγή: Βικιπαίδεια 

 

 

  • Γελοιογραφία με αφορμή τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου Προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης. Δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για την Ρωσία


Post a Comment