Νίκος Καββαδίας: 113 χρόνια από την γέννηση του

Ιδανικός και ανάξιος εραστής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων

 

Σήμερα συμπληρώνονται 113 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Νίκου Καββαδία.

 

Ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και ναυτικός. Γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Νίκολσκ Ουσουρίσκι (Nikolsk-Ussuriysky), μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία, από γονείς Κεφαλονίτες.

 

Η μεγάλη αναγνώριση του έργου του Ν. Καββαδία ήρθε μετά θάνατον. Ποιήματά του μελοποίησαν ο Γιάννης Σπανός, η Μαρίζα Κωχ, ο Θάνος Μικρούτσικος, οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

 

Ένα σκίτσο για τον Νίκο Καββαδία από τον εικαστικό Πάνο Ιατρίδη
 "Νίκος Καββαδίας" 2019

 


Το σκίτσο αυτό το δημιούργησα τον Δεκέμβρη του 2019, μια μέρα μετά αφού "έφυγε" ο Θάνος Μικρούτσικος. 

 

Ήρθα σε επαφή με τα ποιήματα του Καββαδία σε πολύ νεαρή ηλικία, μέσα από την μελοποίηση τους στον δίσκο "Σταυρός του Νότου", όπως περιγράφω στο άρθρο μου για τον "χαμό" του Θάνου

 

Τον Δεκέμβρη του 2018 πήγα σε μια καταπληκτική εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο του Μιχάλη Γελασάκη "Ο αρμενιστής ποιητής" με έρευνα για την ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία. 

 

Στο λιμάνι του Πειραιά, μέσα σε ένα πλήρως ανακατεσκευασμένο SS Hellas Liberty παρακολούθησα την παρουσίαση του βιβλίου, άκουσα από τον Ζερβουδάκη ζωντανά το "Γράμμα σε έναν ποιητή" και έμαθα την ιστορία του ποιήματος. Ταυτόχρονα ένας ασυρματιστής "μετέφραζε" σε σήματα Μορς το ποίημα... 

 

Περιδιάβηκα όλα τα μέρη του πλοίου που ήταν προσβάσιμα και πήρα μια μικρή γεύση από το πως  οι ατελείωτες μέρες του "Κόλια" μέσα στη λαμαρίνα έγιναν πηγή τέτοιας έμπνευσης.

 

 

 

  • Σκίτσο  με αφορμή τα 113 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νίκου Καββαδία. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικά σκίτσα


Post a Comment