Πέθανε ο υπεύθυνος για την δολοφονία του κύπριου ήρωα Σολωμού Σολωμού

Ο Χασάν Κουντακτσί συναντά τον Σολωμό Σολωμού

 

Πριν από 26 χρόνια και κάτι, ένα Αυγουστιάτικο μεσημέρι, το νεύμα ενός Τούρκου στρατιωτικού θα στοιχίσει την ζωή του παληκαριού που πέρασε τα συρματοπλέγματα στην Δερύνεια και προσπάθησε να κατεβάσει την σημαία του ψευδοκράτους...


Ο Κύπριος Σολωμός Σολωμού, ένας ακόμα από τους μάρτυρες της Τουρκικής θηριωδίας, δολοφονήθηκε νέος. 

 

Δολοφονήθηκε γιατί διαμαρτυρήθηκε για την δολοφονία ενός ακόμα νέου ανθρώπου,του Τάσου Ισαάκ, λίγες μέρες πριν. 

 

Δολοφονήθηκε γιατί ήθελε να κατεβάσει την σημαία ενός κράτους που δεν αναγνώριζε και που καταπατά τον τόπο που γεννήθηκε...

 

Ο στρατηγός Χασάν Κουντακσί πέθανε σε ηλικιά 86 ετών στην Κωνσταντινούπολη. Στο σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη συναντά το θύμα του Σολωμό Σολωμού

 

Την περασμένη Δευτέρα αυτός ο στρατιωτικός, ο Χασάν Κουντακτσί ή αλλιώς Ταμπουραλί Πασάς, πέθανε σε ηλικία 86 χρονών.


Ήταν πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού και καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης για την εν ψυχρώ δολοφονία του 26χρονου Σολωμού Σολωμού .

 

Ο Κουντακτσί είχε δηλώσει αμετανόητος για την άνανδρη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, όταν προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στο σημείο όπου τρεις ημέρες νωρίτερα είχε σκοτωθεί ο ξάδερφός του Τάσος Ισαάκ, έπειτα από λιντσάρισμα μέχρι θανάτου από Τουρκοκυπρίους, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης αντικατοχικής πορείας, με 7.000 μοτοσικλετιστές, με προορισμό την Κερύνεια.


Οπως είχε εξομολογηθεί ο στρατηγός, είχε ήδη δώσει εντολές σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του «Αττίλα» προκειμένου κανείς Ελληνοκύπριος να μην περάσει το συρματόπλεγμα.

 

Όλοι όμως ανεξαιρέτως, αργά ή γρήγορα περνάμε εκείνο το σημείο που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο. Και όταν περάσεις στην αντίπερα όχθη η κατάσταση είναι διαφορετική. 

 

Δεν ξέρω αν ο Κουντακτσί  είχε κατά νου, ρύζια και παρθένες, αλλά είμαι βέβαιος πως θα τον βρει μεγάλη λαχτάρα. Φήμες λένε πως λίγο πριν ξεψυχήσει είδε στον ύπνο του ψάρι και μάλιστα ...Σολωμό.



  • Γελοιογραφία  με αφορμή τον θάνατο του Χασάν Κουντακτσί, του στρατηγού που έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί ο Σολωμός Σολωμού στην Δερύνεια το 1996. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές  γελοιογραφίες  για την Κύπρο


Post a Comment