Επιστολική ψήφος

Και να λοιπόν που έφτασε η ημέρα όπου λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο. Ένας νέος τρόπος να ψηφίζουμε ήρθε στη χώρα μας και ελπίζω να απλωθεί και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες. 

 

Ξεκίνησε ως μια ευκαιρία να μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν χωρίς να αναγκάζονται να σπαταλάνε μια περιουσία για να έρθουν στην Ελλάδα, πάνω από την κάλπη, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ή να το στερούνται από την άλλη.


Στην πορεία επεκτάθηκε και έδωσε την δυνατότητα σε οποιονδήποτε να ψηφίσει ακόμα και αν μένει στην Ελλάδα, αν και εφόσον εγγραφόταν στην ειδική πλατφόρμα μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Την επιστολική ψήφο σχολίασε με το σκίτσο του στην εφημερίδα "Πατρίς" ο γνωστός εικαστικός Πάνος Ιατρίδης


Βρήκα λοιπόν την ευκαιρία να κάνω τα απαραίτητα και εν τέλει να ψηφίσω πριν λίγες μέρες από την ησυχία του σπιτιού μου, σε λίγα λεπτά και εύκολα.


Ως δημότης Βιάννου (Ηράκλειο Κρήτης) θα έπρεπε να ταξιδέψω εκεί για να ψηφίσω παρόλο που η απόσταση που δίνει ο νόμος με καλύπτει. Αλλά εγώ θέλω να ψηφίσω ρε παιδί μου. Έτσι είχα κάνει τα χαρτιά μου για ετεροδημότης. Να ψηφίζω δηλαδή εκεί που μένω. Ως ετεροδημότης βέβαια δεν μπορείς να  ψηφίσεις σε όλες τις εκλογές. Να το ξέρεις. Μόνο σε Βουλευτικές και Ευρωεκλογές μπορείς. 


Στις Βουλευτικές πρέπει ωστόσο να συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 εκλογέων, δηλαδή αυτών που θέλουν να ψηφίσουν από τον ίδιο νομό, για να στηθεί κάλπη στο μέρος που μένουν. 

 

Έτσι την έπαθα σε κάτι εκλογές όταν ήμουν Κομοτηνή. Τότε τα έγγραφα μου βέβαια ήταν στον Δήμο Άστρους, Αρκαδία. Φαίνεται ωστόσο πως ούτε 40 Αρκάδες δεν είχε η Κομοτηνή και έμεινα στα κρύα του λουτρού. Η γυναίκα μου όμως που ήταν από τότε δημότης Βιάννου μπόρεσε να ψηφίσει ως ετεροδημότρια  γιατί έχει πολύ κόσμο από την Κρήτη στην Κομοτηνή.


Στις Ευρωεκλογές πάλι ψηφίζεις όποιον/α θέλεις οπότε δεν υπάρχει ζήτημα από ποιο μέρος θα ψηφίσεις.


Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές βέβαια είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Άντε τώρα να στήσεις κάλπες για το κάθε χωριουδάκι και κοινότητα στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Αδύνατο!


Και έτσι λοιπόν πήγα πέρυσι τέτοια εποχή, στις Βουλευτικές εκλογές, να ψηφίσω ως ετεροδημότης στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας! Χάος! Να βρεις σε ποιο εκλογικό τμήμα είσαι, να ρωτήσεις κατά που πέφτει και να ρίξεις μίτο για να ξαναβγείς από εκεί. Όλα αυτά αν έχεις καταφέρει να παρκάρεις σχετικά κοντά. Εκτός αν έχεις κάνει πολλές εκλογές από διάφορα πόστα και ξέρεις με ακρίβεια πότε 'χαλαρώνει' ο κόσμος.


Και καλά όλα αυτά. Την δεύτερη Κυριακή που πήγα είχαν κάνει αχταρμά όλα τα εκλογικά τμήματα. Αλλού αντί αλλού. Έφαγα μια ώρα να βρω που ψηφίζω και μάλιστα δεν είχα πρόσβαση από τις κοντινότερες σκάλες αλλά έπρεπε να κάνω ολόκληρο γύρο.


Γι αυτό λοιπόν αποφάσισα την επιστολική ψήφο. Τρέχα εσύ τώρα, να ψάχνεις να ιδρώνεις, να βρίζεσαι και να μην έχεις καθαρό μυαλό στο παραβάν


Για να μπορέσει επιτέλους ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα ελεύθερα να πει: "Αχ, τσούζει Θανάση, τσούζει, αλλά μ'αρέσει..."


Ωχ! μπήκε λίγος Χάρυ Κλυνν μέσα μου ...



  • Σκίτσο  για το patris.gr  με αφορμή την επιστολική ψήφο των Ευρωεκλογών. Δημιουργήθηκε  τον Ιούνιο του 2024 από τον Πάνο Ιατρίδη. 

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για τις εκλογές

Post a Comment