Η Γερμανική επιχείρηση "Ερμής"

Μαθήματα ιστορίας


Κάθε μέρα μια φορά το ξημέρωμα και μια φορά το απόγευμα περνούσα από αυτόν τον δρόμο στην νότια πλευρά στα Αστερούσια όρη. 
 
Από την θάλασσα του Τσούτσουρου ανέβαινα ως τα 500 μέτρα σε ένα διάσσελο και από κει κατηφόριζα στα Καστελλιανά για να πάρω τον δρόμο προς την πεδιάδα της Μεσσαράς. 
 
Αυτή η διαδρομή είναι ερημική. Τα μόνα που συναντούσα ήταν κανένα αγροτικό, πρόβατα ή αρνιά, και κανένα ξερό σκίνο που το παράσερνε ο αγέρας που ερχόταν από την χαράδρα.  Άμα ήμουν  τυχερός πετύχαινα  αετούς, γυπαετούς ή γύπες.
 
mahi tis kritis aeroplana germania germanoi nazi gipes geloiografia skitso apopsi tou notou iatridis epiheirisi ermis epithesi
 Άποψη του Νότου, φύλλο 880  23 Μαϊου 2017
 

Μάχη της Κρήτης


Έτσι έγινε ένα πρωινό, μερικές μέρες πριν την επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης. Καθώς οδηγούσα, εμφανίστηκαν ξαφνικά πάνω από το βουνό, σμήνη από γύπες. Πετούσαν πολύ ψηλά με τεντωμένα τα φτερά αφήνοντας την αεροδυναμική να κάνει τη δουλειά της.

Για κλάσματα του δευτερολέπτου, σφίχτηκα. Γνωρίζοντας την ιστορία της περιοχής, για μια στιγμή μόνο, νόμισα ότι ήταν Ju-52 έτοιμα να ρίξουν αλεξιπτωτιστές...!

Μοναδική εμπειρία. Αισθάνθηκα ότι γύρισα πίσω στον χρόνο και ένιωσα ότι πιθανότατα θα ένιωσε κάθε Κρητικός, όταν το ξημέρωμα της 20ης Μαΐου 1941 αντίκρισε τα Γερμανικά αεροπλάνα...



  • Έγχρωμη γελοιογραφία  με αφορμή την 76η επέτειο για την Μάχη της Κρήτης. Δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2017 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου αρέσει, δες μια ακόμη  γελοιογραφία για τη Μάχη της Κρήτης

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment