Το γελοίο δημοψήφισμα των Σκοπίων
to geloio dimopsifisma twn skopiwn geloiografia gia tin kritiki efimerida apopsi tou notou
to geloio dimopsifisma twn skopiwn geloiografia gia tin kritiki efimerida apopsi tou notou
 Άποψη του Νότου φύλλο 948 , 9 Οκτωβρίου 2018

Πριν δυο Κυριακές, στην γειτονική χώρα που δεν τολμώ να πω το όνομα της, γιατί ακόμη αβάφτιστη είναι, έγινε δημοψήφισμα... 

Χαχαχαχαχαχα!!! Ανεκδοτάκι βρε...! Καποιοι κατάφεραν και αυτή την δημοκρατική διαδικασία να την εξευτελίσουν. Δημοψήφισμα λοιπόν λέω, μα δεν κατάλαβα με ποιο σαφές ερώτημα. Αν σας θυμίζει κάτι αυτό, ξεχάστε το αμέσως.  

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και την Ελληνική Δημοκρατία;» ήταν (μάλλον) το ερώτημα. Μακεδονικά δεν ξέρω, εεε, χμ, συγγνώμη, Σλάβικα ήθελα να πώ ή μήπως Αλβανικά; Μπορεί και Τούρκικα... 

Τέλος πάντων, δεν γνωρίζω την ακριβή διατύπωση στη γλώσσα τους, αλλά κάπως έτσι πρέπει να ήταν σύμφωνα με τα έγκριτα ελληνικά ΜΜΕ που δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω... Το ερώτημα φυσικά είχε ως θέμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και στα ψιλά γράμματα οτι κατι πρέπει δήθεν να αποδεχτεί και εκείνη. 

Τώρα βέβαια η συμφωνία μπάζει από παντού. Κάτι είχα ακούσει στις Πρέσπες οτι το όνομα θα είναι Βόρεια Μακεδονία. Πως εδώ ξαφνικά αναφέρεται ώς απλά "Δημοκρατία της Μακεδονίας",ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Ίσως να είναι αυτό που λένε με ενα στόμα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι δεσμεύονται σε μια συμφωνία που δεν υπάρχει. Δηλαδή οι ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται και ο Καμμένος δεν υπάρχει...! Θέλω να πω, δεν υπάρχει συμφωνία λέει ο άνθρωπος, μην τον παρεξηγήσουμε. Και αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται χωρίς νόημα τότε μάλλον είστε εχθρος της κυβέρνησης της πρώτης φοράς αριστερά. 

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Σκοπίων αποφάσισαν πως θέλουν το όνομα Μακεδονία, ακριβώς όπως τόσα χρόνια το χρησιμοποιούν οι ίδιοι αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες. 

Το δημοψήφισμα είχε πολύ μικρή συμμετοχή γύρω στο 37%. Και από αυτούς που ψήφισαν, το 91% ψήφισε υπέρ της πρότασης. Νομικά, σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα θεωρείται άκυρο αφού πρέπει να υπάρξει συμμετοχή άνω του 40% . Ωστόσο ο Πρωθυπουργός Ζάεφ θεωρεί οτι το 91% του ΝΑΙ είναι ικανό να πείσει την βουλή γι αυτή την αλλαγή. 

Βέβαια η σαφής ανάγνωση του δημοψηφίσματος είναι πως κάτι λιγότερο από 37% ψήφισε ΝΑΙ. Με τα χίλια ζόρια προσπαθεί λοιπόν να καταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ ένα αποτέλεσμα που θέλει η Ευρώπη και η Αμερική και που πάντως δεν θέλουν οι συμπατριώτες του. 

Κάπως έτσι, φαίνεται, σκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο δικό του δημοψήφισμα, το καλοκαίρι του 2015. Το 61% ΟΧΙ στο 63% συμμετοχής μας κάνει ίσα ίσα το ΟΧΙ και το ΝΑΙ. Σκεφτείτε το και θα το καταλάβετε. Έτσι, πάρα πολύ ωραία τούμπαρε το ΟΧΙ και το έκανε ΝΑΙ. 

Μια αριστερή δημιουργική λογιστική η οποία κατάφερε τους Έλληνες να νιώθουν και γαμώ τους επαναστάτες και τον Τσίπρα να κορδώνεται σαν γύφτικο σκερπάνι αλλά και ταυτόχρονα να μπορέσει να κάνει και την κολοτούμπα και να γλιτώσει την χώρα από μυριάδες δεινά για να κερδίζει τις εκλογές που κατά τη γνώμη μου θα κερδίσει και στο άμεσο μέλλον. 

Το δημοψήφισμα των Σκοπίων πάντως μπορεί να πάρει επάξια τον τίτλο του πιο γελοίου στην ιστορία. Γι αυτό και η έγχρωμη γελοιογραφία που ετοίμασα με νερομπογιές και πενάκι για την κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου".


Αν θέλεις να βλέπεις τη δουλειά μου πριν ακόμη ανέβει εδώ στο blog, ακολούθησέ με 
 στο Instagram 


 

tags: Δημοψήφισμα Σκόπια: Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ, Δημοψήφισμα Σκόπια: To «παράδοξο» και τα μηνύματα της Δύσης , Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Πολύ χαμηλή η προσέλευση στις κάλπες, Το δημοψήφισμα στα Σκόπια και η θολή επόμενη μέρα, «Εμφύλιος» στα Σκόπια: Ολοταχώς προς εκλογές ο Ζάεφ, Διχασμός στα Σκόπια μετά το δημοψήφισμα - Ασάφεια για τη συνέχεια, Η επόμενη μέρα στην Αθήνα μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, Ζόραν Ζάεφ, Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Ιατρίδης, γελοιογραφία, γελοιογραφίες, Άποψη του Νότου, IaTriDis, apopsilive.gr

Post a Comment