Η Ελληνική απάντηση στις Τούρκικες προκλήσεις στο Αιγαίο

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Το μήνυμα του ξεσηκωμού των Ελλήνων απέναντι στη σκλαβιά και την τυραννία 400 ετών από τους  Οθωμανούς Τούρκους παραμένει ζωντανό.


h ellinikh apanthsh stis tourkikes proklhseis sto aigaio egxrwmh geloiografia apopsi tou notou
25η Μαρτίου 2019


Εν μέσω απειλών και εμπρηστικών δηλώσεων της γείτονος δια στόματος Ερντογάν, επιμένουμε Ελληνικά. Δίνουμε το παρόν στα ακριτικά νησιά μας δηλώνοντας την Ελληνικότητα τους αλλά και την απόφαση μας ότι θα παραμείνουν Ελληνικά.

Η Τουρκία από την άλλη συνεχώς προκαλεί λέγοντας πως το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος είναι δικές τους θάλασσες. Λυσσάνε λόγω της ΑΟΖ. Μάταια όμως. 

Οι οικονομικές και όχι μόνο συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αλλά και Αιγύπτου ισχυροποιούν την παρουσία τους στην περιοχή θέτοντας την Τουρκία στο περιθώριο.  Η Ελληνική και Κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι ταυτόχρονα και αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ευρώπης. Κοντά σε όλα αυτά οι Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίων και υδρογονανθράκων δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χαρίσουν αυτές τις περιοχές στους γείτονες μας.  

Σε 47 παραβιάσεις, εκτός της παρενόχλησης του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε η Τουρκία ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί από δύο ζεύγη F-16 και ένα ζεύγος F-4, καθώς και δύο κατασκοπευτικά CN-235 , προέβησαν σε 47 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι 29 παραβιάσεις έγιναν από δύο κατασκοπευτικά CN-235 και οι 18 από 3 σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών (2x2F-16 & 1x2F-4).

Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Σαφώς η μεγαλύτερη πρόκληση ανήμερα της 25ης Μαρτίου ήταν η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι. Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πλησίασαν στα 4 μίλια το ελικόπτερο, αναγκάζοντάς το να κινηθεί χαμηλότερα. Ελληνικά F-16, που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε κανένα περιστατικό παρενόχλησης στο Αιγαίο και εκτελούσαν τα συνήθη καθήκοντά τους. Πάντως, η Αθήνα αναμένεται να απαντήσει με αυστηρό διάβημα τις επόμενες ώρες. Σε αυτό, θα ζητά την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ θα τονίζει ότι το περιστατικό πρωτίστως υπονομεύει την ασφάλεια των εμπλεκομένων και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Η έγχρωμη γελοιογραφία της εβδομάδας για την κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" έχει ως θέμα της το ανάστημα που ύψωσαν οι πρόγονοι μας τότε, ενάντια στους Τούρκους αλλά και την σημερινή μας παρουσία στον Ευρωπαϊκό χώρο, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. 

Μπορεί στο Αγαθονήσι οι Τούρκοι να κάνουν τον κάργα, αλλά στο Αγαθονήσι πάντα θα υψώνεται μια Ελληνική σημαία. Μπορεί να είμαστε μια μικρή χώρα αλλά παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες μας, δηλώνουμε το παρόν στις προκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας.

Και να μην ξεχνάμε πως η Ελληνική Επανάσταση ήταν η αφετηρία για την δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Ενός κράτους που με αγώνες και θυσίες των πολιτών του, κατάφερε να διπλασιάσει και να τριπλασιάσει τα εδάφη του παρόλες τις τραγωδίες που έζησε και τις απανωτές πτωχεύσεις που αναγκάστηκε να κάνει λόγω της δυσκολίας να αποπληρώσει τα δάνεια με τα οποία κέρδισε την ελευθερία του.

Και δεν φταίνε οι ξένοι που πέσαμε πάλι σε χρόνους βαθιάς οικονομικής κρίσης. Οι ξένοι την δουλειά τους κάνουν, μπίζνες. Εμείς πότε θα ξυπνήσουμε από τον ραγιαδισμό που δυστυχώς μας δέρνει ακόμη σχεδόν 200 χρόνια μετά...;;;
Πότε θα καταλάβουμε ότι και εμείς επιβάλλεται να γίνουμε επιτέλους ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.;;;

Ρητορικό το ερώτημα θα πεί κάποιος.

Θέλω να πιστεύω πως όχι...! 




Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram

h ellinikh apanthsh stis tourkikes proklhseis sto aigaio egxrwmh geloiografia apopsi tou notou
                     apopsilive.gr
Άποψη του Νότου φύλλο 972, 
26 Μαρτίου 2019






tags: Η ελληνική απάντηση στις προκλήσεις Ερντογάν, Αυστηρό διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα, Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία – Τουρκικά ΜΜΕ για Αγαθονήσι, Τουρκικά ΜΜΕ για Αγαθονήσι: Ο Τσίπρας πήγε σε «τουρκικό νησί, Διάβημα προς Τουρκία για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Τσίπρα, Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο FIR Αθηνών ανήμερα της 25ης Μαρτίου, γελοιογραφίες, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, εφημερίδα, Ηράκλειο, Κρήτη, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist, apopsilive

Post a Comment