Το υπουργείο μεταφορών παρουσιάζει τις νέες πινακίδες σήμανσης του κώδικα οδικής κυκλοφοριας

Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ για ποσότητες νερού σε κατοικημένη περιοχή «έσπασε» στα Χανιά μετά τις βροχοπτώσεις από τις κακοκαιρίες «Χιόνη» και «Ωκεανίς».

to ypourgeio metaforwn parousiazei tis nees pinakides shmanshs tou kwdika odikhs kykloforias egxrwmh geloiografia apopsilive
Άποψη του Νότου φύλλο 969, 5 Μαρτίου 2019

Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 01/02 έως και το πρωί της Δευτέρας 26/02 έφτασε στα 1202 χιλιοστά. 
 
Το προηγούμενοι ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή άνηκε στο Grøndalen της Νορβηγίας με 1190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς»  αποκάλυψε  τρομακτικές εικόνες στην Κρήτη. Χαρακτηριστική είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης για να περιγράψει την κατάσταση: «Εξωτερικό εχθρό να είχαμε και να μας βομβαρδίζανε, δεν νομίζω να είχαμε τέτοια απώλεια σε υποδομές»!

 

Τουλάχιστον επτά γέφυρες έχουν καταρρεύσει σε Χανιά και Ρέθυμνο, τους νομούς που υπέστησαν το ισχυρότερο πλήγμα από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.


Χωριά  αποκλείστηκαν, η ηλεκτροδότηση  παρουσίασε σοβαρά προβλήματα

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο ειδικά στην Κίσσαμο και τον Αποκόρωνα Χανίων έχει καταρρεύσει, ενω όλες οι γέφυρες που υπήρχαν σε αυτό, πλέον αποτελούν παρελθόν είτε γιατί έχουν καταρρεύσει είτε γιατί είναι υπό κατάρρευση και δεν επιτρέπεται η διέλευση. 

Η εικόνα της εισόδου στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι στο Ρέθυμνο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο με ανυπολόγιστες καταστροφές:

Στον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα. 

Συνολικά 44 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και τους δόθηκε η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας σε ένα από τα ΚΑΠΗ του δήμου. Σπίτια εκκενώθηκαν επίσης στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά. 

ΕΠΕΣΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΕΡΙΤΗ

Εν τω μεταξύ σοκαριστικό είναι το βίντεο που δείχνει την ώρα της κατάρρευσης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στα Χανιά. Η ισοπέδωση της γέφυρας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και το βίντεο είναι τρομακτικό. 
 
Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για 111 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής δεν υπάρχει πια, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. 

Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και δυο τραγικά γεγονότα. Ο χαμός τεσσάρων ανθρώπων όταν το αυτοκίνητο τους παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου στη Μεσαρά και λίγες μέρες αργότερα ενός  61χρονου κτηνοτρόφου  στον Αποκόρωνα. 

Ο 61χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας πέντε παιδιών, χάθηκε στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου, ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητό του, πιθανότατα από τα νερά ορμητικού χειμάρρου. 

Στην έγχρωμη γελοιογραφία αυτής της εβδομάδας για την κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου" σχολιάζουμε τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε σχέση με τα καιρικά φαινόμενα και παρουσιάζουμε τις νέες πινακίδες σήμανσης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας από το υπουργείο μεταφορών.

Οι 4 στον Γεροπόταμο πέρασαν βράδυ μετά από ξενύχτι σε κέντρο διασκεδάσεως με ότι αυτό συνεπάγεται και ο αγρότης στο Εμπρόσνερο προσπάθησε να περάσει γιατί ανησυχούσε για τα πρόβατα του.

Η φύση έτσι και αλλιώς δεν αστειεύεται, πόσο μάλλον όταν η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επέλθει...

Τα ζώα, τα σπίτια και γενικά οι περιουσίες ξαναγίνονται. Ο άνθρωπος όμως αν χαθεί, πάει.
 
 
 
Έγχρωμη γελοιογραφία για την εφημερίδα "Άποψη του Νότου", στο φύλλο 969 με αφορμή την είδηση για νεκρούς από την κακοκαιρία "Ωκεανίς". Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2019 από τον Πάνο Ιατρίδη 

 
Αν σου άρεσε, δες ακόμη μια γελοιογραφία για την κακοκαιρία
 
 
Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ 
 

Post a Comment