Ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής έφυγε σήμερα από την ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο
Την απώλεια του Βασίλη Λυριτζή, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί στην εκπομπή "Σήμερα" στον ΣΚΑΙ, ο κουμπάρος του και για χρόνια στενός συνεργάτης του Δημήτρης Οικονόμου.

o dhmosiografos vasilhs liritzis efige shmera apo thn zwh xtiphmenos apo ton karkino aspromaurh karikatoura
Βασίλης Λυριτζής

Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής


Ο Βασίλης Λυριτζής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957. Μεγάλωσε, όμως, στην Αθήνα με τους γονείς του και τον αδελφό του Μάνο. Τελειώνοντας το σχολείο μετακινήθηκε βορειότερα για σπουδές στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας.

Εκεί έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα, παράλληλα με την σημαντική πολιτική του δράση στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Μετά από θητεία στο Μανταμάδο της Μυτιλήνης επέστρεψε στην Αθήνα και ρίχτηκε στη «μάχη» της δημοσιογραφίας.

Εργάστηκε στην εφημερίδα «Αυγή» και λίγο αργότερα, το 1990, στον νεοσύστατο τότε ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96,1.

Εργάστηκε ως συντάκτης αρχικά, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής αργότερα του βραδινού δελτίου, ενώ στην συνέχεια μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου ανέλαβε το πρωινό μαγκαζίνο του σταθμού. Ο κύκλος του Flash έκλεισε για τον Βασίλη Λυριτζή έχοντας στήσει ένα από τα πρώτα ενημερωτικά site στην Ελλάδα το www.flash.gr.

Το επόμενο δημοσιογραφικό κεφάλαιο για τον Βασίλη Λυριτζή εκτός από ήχο αποκτά και εικόνα. Το 2002 το δίδυμο Λυριτζή - Οικονόμου, βγαίνει κάθε απόγευμα στον τηλεοπτικό αέρα «Εκτός Γραμμής» από την συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Λίγους μήνες μετά κάνουν πρεμιέρα στην πρωινή ενημέρωση της ΕΡΤ με την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Το 2010 η εκπομπή μετακομίζει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μέχρι το καλοκαίρι του 2017 όπου το τηλεοπτικό δίδυμο της «Πρώτης Γραμμής» βάζει τίτλους τέλους.

Ο Βασίλης Λυριτζής συνέχισε την πρωινή ενημέρωση από το ραδιόφωνο του Real Fm, αλλά και από τις γραμμές της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

Με τη σύζυγο του Ελένη Αντωνιάδη απέκτησαν δυο παιδιά. Τη Μαριλένα και τον Δημήτρη.
Τον Βασίλη Λυριτζή τον έχω στον νου μου σαν καθημερινή πρωινή εικόνα συνυφασμένη με την εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" και φυσικά μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου. 

Σήμερα, αν και παρακολουθώ την εκπομπή του Οικονόμου, δεν πήρα χαμπάρι τίποτα... Καθώς όμως πήγαινα στην δουλειά με το αυτοκίνητο, άκουσα την είδηση στο ραδιόφωνο και ομολογώ ότι ταράχτηκα. Δεν ήξερα τι έκανε τον τελευταίο καιρό ο Βασίλης ο Λυριτζής και φυσικά δεν είχα ιδέα ότι είχε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του

Δημιούργησα το ασπρόμαυρο σκίτσο-καρικατούρα ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής γι αυτόν τον γλυκύτατο άνθρωπο που από τα φοιτητικά μου χρόνια τον παρακολουθούσα ανελλιπώς τα πρωινά, είτε στην ΕΡΤ είτε στον ΣΚΑΙ , καθώς ετοιμαζόμουν για να πάω στη σχολή μου. 

Μου ήταν το πρόσωπο του τόσο οικείο. Μου φαινόταν πως έμοιαζε σε κάποιον καλό μου δάσκαλο στο πανεπιστήμιο. Νόμιζα ότι έμοιαζε και λίγο του πατέρα μου. Θες κάποια χαρακτηριστικά, θες το ύφος...

Αυτό το χαμόγελο, η έξυπνη ματιά, το χιούμορ αλλά και η σοβαρότητα τον χαρακτήριζαν
Δυστυχώς, ο καρκίνος είναι μια νόσος σκληρή και απάνθρωπη και "θερίζει" ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Άλλοτε βασανίζει για καιρό και άλλες φορές πάλι, χάνεις τον άνθρωπο σου σε χρόνο μηδέν.

Σε κάθε περίπτωση ο θάνατος είναι κάτι αναπόφευκτο που αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επέλθει. Το ζητούμενο είναι να περνάμε μια καλή και δημιουργική ζωή, με αγάπη, χιούμορ και όμορφες στιγμές. Αυτά θα έχουν να θυμούνται και οι άνθρωποι που θα αφήσουμε πίσω μας.

Γιατί όλα μέσα στη ζωή είναι!


Ασπρόμαυρη καρικατούρα του δημοσιογράφου Βασίλη Λυριτζή. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τον Πάνο Ιατρίδη

Post a Comment