Κληρονομικό χάρισμα η ...γκαντεμιά;

Ούτε μια εβδομάδα δεν πρόλαβε να κλείσει η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί έπληξαν τη χώρα.


klhronomiko xarisma h gkademia aspomaurh geloiografia myxalandri
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις πρώτες μέρες της πρωθυπουργίας του
Δηλαδή όχι ακριβώς, μην υπερβάλλω τώρα. Αλλά εν μέσω κατακαλόκαιρου ο καιρός τρελάθηκε και άρχισε να βρέχει με μανία. Στην Χαλκιδική ένα ξαφνικό μπουρίνι μετατράπηκε σε κόλαση για τους κατοίκους της περιοχής. Πλημμύρες και δυνατοί αέριδες προκάλεσαν τον θάνατο 7(!) ανθρώπων και των τραυματισμό εκατοντάδων άλλων παράλληλα με καταστοφές σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Τρείς μέρες αργότερα, το σκηνικό επαναλαμβάνεται, ευτυχώς χωρίς θύματα, στην περιοχή της Ναυπακτίας και του Αντιρρίου. Μέχρι και το κέντρο διασκέδασης που τραγουδούσε η Πάολα στην Πάτρα πλημμύρισε. Νισάφι πια, ως εδώ. Ούτε να διασκεδάσουμε σαν τους ανθρώπους δεν μπορούμε.

Αρκετοί μιλούν για κλιματική αλλαγή αλλά έχουμε σκεφτεί μήπως φταίει κάτι άλλο τελικά...; Οι θεωρίες συνομοσίας έχουν αρκετά ατράνταχτα στοιχεία  ότι η γκαντεμιά είναι ο κύριος και μοναδικός λόγος γι αυτές τις καταστροφές. 

Ο λόγος που χρησιμοποιώ τις θεωρίες συνομοσίας είναι αφενώς γιατί θέλω να σαρκάσω τις ίδιες τις θεωρίες συνομοσίας γενικά, αλλά και αφετέρου γιατί το να χάνονται ανθρώπινες ζωές από ένα κωλομπουρίνι και μια βροχή  είναι απαράδεκτο. Δεν είναι θέλημα θεού ούτε άλλων ανώτερων δυνάμεων.  Είναι ανθρώπινη αμέλεια σε πολλαπλά επίπεδα. Ναι, με την φύση δεν μπορείς να τα βάλεις, αλλά όταν παίζεις με την υγεία της, σίγουρα την προκαλείς και την εξαγριώνεις. Ένα αυτό. 

Στην εποχή της τεχνολογίας πόσο δύκολο είναι να ενημερώνεις και να ενημερώνεσαι ώστε να υπάρχει,όσο τον δυνατόν, καλύτερη πρόληψη;;;

Μόλις δυο μέρες μετά την πολύνεκρη κακοκαιρία στην Χαλκιδική και ένα χρόνο(!) μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, έγιναν οι πρώτες δοκιμές στον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Ένας αριθμός που λειτουργεί χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότατος.

Εμείς εδώ ψάχνουμε μήπως τυχόν μας υποκλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα, ποια εταιρεία θα το αναλάβει, πόσους και ποιούς να προσλάβουμε, τι ωράριο και τι μισθά θα παίρνουν οι υπάλληλοι.

Και συ βρε βλαμμένε Έλληνα που είσαι όλη μέρα  στα φέισμπουκ και στα ινσταγκραμ, ρίξε καμια ματιά σε κανενα καιρό. Χαμός από εφαρμογές. Δελτία καιρού ανακοινώνονται και ειδικά για ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάζεψε και συ καμια γλάστρα απο το μπαλκόνι, κόψε κανένα κλαδί από τα δέντρα σου, μάζεψε τα ξερά, μην κάνεις εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά όταν φυσάει. μην ξεκινάς εκδρομές μόλις ακούσεις ότι θα ρίξει ένα μέτρο χιόνι, έλεος δηλαδή.

Μια φορά μου 'τυχε να παω σε Μέγαρο Μουσικής και ας ήταν στην Κομοτηνή, το 2011, και σε μια ώρα το είχε στρώσει το χιόνι. Δεν ήταν μακριά. Ένα, το πολύ δύο χιλιόμετρα  βόρεια από το κέντρο της Κομοτηνής και λέω άσε καλύτερα, μην μπλέξουμε και αποκλειστούμε πουθενά...!

Τι έλεγα...; Α, ναι, αφερέθηκα λίγο με κάτι δικά μου διδακτικά... Έλεγα που λες για την γκαντεμιά. Βεεεβαια, τρομερό πράγμα η γκαντεμιά και όταν μάλιστα, κατα τα φαινόμενα, παίρνει χαρακτήρα κληρονομικού χαρίσματος τότε τα πράγματα είναι πολύ σκούρα.

Και θα μιλήσω με επιχειρήματα που λεγε και ο Τζιμάκος.  Γνωρίσαμε ως "εθνικό γκαντέμη" τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που παραλίγο και ο χάρος να τον εξεχάσει...!

Αλλά γιατί γκαντέμης; Πόθεν προέκυψε; Απλές συγκηρίες, διαβολικές συμπτώσεις ή όλα αυτά κινούνται  στην σφαίρα του ανεξήγητου; 

Η γνωστή ιστοσελίδα slang.gr έχει μια ενδιαφέρουσα έρευνα από την οποία θα παραθέσω ένα κομμάτι που αφορά τις φυσικές καταστροφές που μας ενδιαφέρουν επί του παρόντος: 

"Φυσικές καταστροφές: Όταν ήτανε πρωθυπουργός (Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) και είχε πάει στην Σαουδική Αραβία... χιόνισε εκεί, και οι Σαουδάραβες για πρώτη φορά έβλεπαν χιόνι!!! Λέγεται ότι πριν γίνει το τσουνάμι στην Ταϋλάνδη τον άκουσαν οι περίοικοι να λέει: «Ωραίες παραλίες έχει εδώ Μαρίκα». Ήταν ο τελευταίος ηγέτης που επισκέφτηκε την Τουρκία πριν το μεγάλο σεισμό. Το καλοκαίρι του '08 επισκέφτηκε τα Χανιά και από 38 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία πήγε 12 και έριξε χαλάζι που κατέστρεψε θερμοκήπια με καλλιέργειες."

Στην ασπρόμαυρη γελοιογραφία που δημιούργησα, τοποθετώ τον νέο Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα σκηνικό βιβλικής καταστροφής, να απορεί γιατί τόση γκαντεμιά ξαφνικά από τις πρώτες μέρες της θητείας του.

Η απορία αυτή κινείται φυσικά στα όρια του σαρκασμού και της γελοιότητας αφού ούτε γκαντέμης μπορεί να είναι κανείς, ούτε προϊόν γκαντεμιάς μπορεί να είναι τέτοια γεγονότα. Αυτά είναι ιδεοληψίες της παλιάς εποχής και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Βέβαια αυτά τα γουρλομάτικα μάτια του είναι ύποπτα και ας μην είναι πράσινα ή γαλάζια...

Αν και ο Ηρόδοτος θεωρείται πατέρας της Ιστορίας, εντούτοις παραδεχόταν θεϊκές παρεμβάσεις. Ο Θουκυδίδης όμως, περιέγραψε με σαφήνεια ιστορικά γεγονότα και ότι περίεργο ή αλλοπρόσαλλο το θεωρούσε σύμπτωση η συγκηρία. 

Είμαι φανατικός οπαδός του Θουκυδίδη. 

Μόνο μη μας ...ματιάσουν

(Υ.Γ. Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισα κατά την σύνταξη αυτού του κειμένου. Εκτός από κάτι τακτές κόκκινες προειδοποιήσεις του blogger που τις θεώρησα απλές συμπτώσεις. Καλού κακού βέβαια, έφτυσα στον κόρφο μου στα κλεφτά, μη με πάρει και κανένα μάτι. Μάτι κανονικό, μην ξεφτιλιστούμε. Όχι από το άλλο. Έχω χάντρα θαλασσιά για το άλλο)



Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram


tags: Θεομηνία στη Χαλκιδική: Να δούμε την αλήθεια όπως είναι, Επιβάτης αεροπλάνου κατέγραψε τη φονική θεομηνία στη Χαλκιδική, Φονική θεομηνία στη Χαλκιδική : Εξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες, Χαλκιδική: Σε απόγνωση μετά τη θεομηνία, Θεομηνία στη Χαλκιδική: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας με τους επτά νεκρούς, Θεομηνία στη Χαλκιδική: Η φονική κακοκαιρία 'χτύπησε' σε τρεις φάσεις, Χρυσοχοΐδης για τη θεομηνία στη Χαλκιδική, Η Θεομηνία στη Χαλκιδική και η Κλιματική Αλλαγή, Κρας τεστ για τη νέα κυβέρνηση ήταν η θεομηνία στη Χαλκιδική, Στους επτά οι νεκροί από τη θεομηνία στη Χαλκιδικ, Πολλές είναι οι ζημιές που προκάλεσε στη Ναυπακτία η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, «Πνίγηκαν» στα νερά και στη λάσπη Ναυπακτία και Αχαΐα, Στο έλεος της κακοκαιρίας Αχαΐα και Ναυπακτία: Πλημμύρες, εγκλωβισμοί, καταστροφές, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε το σημερινό του πρόγραμμα λόγω Χαλκιδικής, Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Αλλαγές στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη,Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, Διαρκής ενημέρωση του Πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στη Χαλκιδική, Μητσοτάκης: Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, γελοιογραφίες, ασπρόμαυρη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greek cartoonist, myxalandri

Post a Comment