Κώστας Μπογδανίδης - δημοσιογράφος Ράδιο Κρήτη - καρικατούρα
Σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 ο αγαπημένος μου δημοσιογράφος Κώστας Μπογδανίδης αποχωρεί από το Ράδιο Κρήτη μετά από 28 χρόνια παρουσίας στα μικρόφωνα του σταθμού.
kwstas bogdanidis dhmosiografos radio krhth egxrwmh karikatoura
Κώστας Μπογδανίδης. Δημοσιογράφος του Ράδιο Κρήτη. Έγχρωμη Καρικατούρα

Συμπαθώ κάποιους δημοσιογράφους γενικά, αλλά με τον Μπογδανίδη η σχέση είναι ξεχωριστή.

Όταν μετακόμισα στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2016 άρχισα να ακούω ράδιο Κρήτη, στο αυτοκίνητο κυρίως, μιας και ήταν ο σταθμός που έπιανε παντού στον νομό Ηρακλείου. Όταν δε, πρωτοάκουσα το σήμα της εκπομπής του γύρω στις 12:30 το μεσημέρι, είπα κάτι ενδιαφέρον θα ακουστεί, ας παρακαλουθήσω.

 

Κώστας Μπογδανίδης - δημοσιογράφος Ράδιο Κρήτη - καρικατούρα


Και δεν έπεσα καθόλου έξω. Ως φανατικός ακροατής του ραδιοφώνου, από την νηπιακή μου ακόμα ηλικία, έμαθα να διακρίνω τις ενδιαφέρουσες εκπομπές. Η φωνή του Κώστα Μπογδανίδη ακούστηκε απο τα ηχεία. Μια ανάλαφρη, ευχάριστη φωνή που καλημέριζε δις. 

Σε κάποιο δρόμο στα βουνά της Κρήτης ήμουνα θαρρώ και σκέφτηκα πως θα έχω ωραία συντροφιά μέχρι να επιστρέψω σπίτι.

Τρία μόνο χρόνια είχα την χαρά να τον ακούω, όποτε μπορούσα. Δύο χρόνια στην Κρήτη και ένα χρόνο διαδικτυακά στην Αθήνα.

Στην Κρήτη σχεδόν πάντα τον προλάβαινα το τελευταίο μισάωρο της εκπομπής του αφού πρίν είχα σχολείο ακόμη. Προλάβαινα όμως με την παρέα του να διανύσω το μισό της διαδρομής μου για την επιστροφή στο σπίτι.

Στην Αθήνα πάλι, τον άκουγα μετά το σχόλασμα  στο κινητό. Μου έτρωγε τα δεδομένα αλλά χαλάλι του. Αυτή τη φορά όμως οι διαδρομές ήταν τόσο σύντομες που καθόμουν στο γκαράζ του σπιτιού και τον άκουγα μέχρι το τέλος. 

Μπερδευόμουν κάποιες φορές και όταν έμπαινα στο αυτοκίνητο πατούσα το κουμπί στο ραδιόφωνο για να βάλω ράδιο Κρήτη. Μάταια όμως. Δυστυχώς τα ραδιοκύματα δεν έφταναν μέχρι την Πρωτεύουσα. 

Άλλες φορές πάλι, δεν έκλεινα την μηχανή του αυτοκινήτου γιατί νόμιζα ότι τον άκουγα στο κανονικό ραδιόφωνο. Και όταν κάποιες φορές την έκλεινα από συνήθεια, αυτός ώ του θαύματος, συνέχιζε να ακούγεται από το ...κινητό φυσικά!

Ο Μπογδανίδης μου άρεσε και κόλλησα από την πρώτη στιγμή γιατί είναι ένας δημοσιογράφος πάντα ενημερωμένος για όλα. Σοβαρός, με άποψη και μετριοπαθής. Δεν φανατίζεται και αναδυκνείει τα καλά πράγματα από οποιαδήποτε πλευρά και αν προέρχονται. Με ιδιαίτερο χιούμορ και λεπτό σαρκασμό που ομολογώ ότι αυτά με κέρδισαν περισσότερο.

Τις πρώτες μέρες που τον άκουγα, είχα προβληματιστεί. Τι σόι εκπομπή κάνει ο τύπος;;; Δεν είναι χιουμοριστική αλλά οι σατιρικοί υπαινιγμοί του τσακίζουν κόκκαλα. Όπως και ο σαρκασμός για τους συμπατριώτες του τους Κρητικούς.

Πήρα το θάρρος και άρχισα να του στέλνω μηνύματα με χιουμοριστικό ύφος. Τα περισσότερα τα διάβαζε  και έκανε διάλογο μαζί μου στον αέρα. Εγώ ξανασταμάταγα στην άκρη του δρόμου με αλάρμ και ξαναέστελνα. Φαντάζεσαι εδώ, ότι επιμήκυνα τον χρόνο της επιστροφής μου παράλληλα με ενδιαφέροντα τοπία της Κρήτης που φωτογράφιζα.

Κάποια στιγμή έκανα μια επίσκεψη στον σταθμό και γνώρισα από κοντά τον Κώστα που με προσκάλεσε να ακούσω την εκπομπή του μέσα από το στούντιο. Ήταν μεγάλη η χαρά μου και ακόμα μεγαλύτερη όταν μου πρότεινε να μιλήσει μαζί μου κάποια στιγμή ζωντανά στην εκπομπή.

Λίγο καιρό αργότερα  μια συνέντευξη μου χτύπησε το τηλέφωνο. Η δημοσιογράφος Κατερίνα Μυλωνά από την "Πρωινή καθημερινή εφημερίδα του Ηρακλείου Πατρίς" ήθελε να ετοιμάσει ένα άρθρο για την δουλειά μου στο σχολείο, για την επιτυχία με τα σκίτσα του MasterChef  αλλά και για την νίκη μου στον διαγωνισμό αφίσας του Matala Beach Festival.

Είχα παρατηρήσει πως ο Μπογδανίδης δημοσίευε τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας στο facebook αλλά δεν είχα δώσει βάση. 

Όταν δημοσιεύτηκε το φύλλο με την συνέντευξη μου, από περιέργεια θέλησα να δω τους συντελεστές της: Διευθυντής, Κώστας Μπογδανίδης. Ευχάριστη έκπληξη! 

Τον ευχαρίστησα και εκείνος με το χαρακτηριστικό του χιούμορ μου απάντησε πως αν ήξερε ότι ήταν για μένα η συνέντευξη, θα την έκοβε.

Από τότε, όταν έχω καλές ιδέες του στέλνω γελοιογραφίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα.

Πέρυσι, τέλη Αυγούστου, λίγο πριν μετακομίσω στην Αθήνα, με κάλεσε στην εκπομπή να μιλήσουμε για το σχολείο. Αν και περίμενα η συνέντευξη να κινηθεί περισσότερο στην καλλιτεχνική μου δραστηριότητα, εντούτοις χάρηκα που μιλήσαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα, για τους μαθητές, τους γονείς αλλά και πως είναι γενικότερα οι συνθήκες εργασίες των εκπαιδευτικών.

Από τον Μπογδανίδη έμαθα τι σημαίνει φρίσσα και κατά που πέφτει ο Ξυδάς. Επίσης έμαθα για την ιδαίτερη αγάπη του στους εκπαιδευτικούς και ας τους σαρκάζει όποτε βρει ευκαιρία. Σε αυτό τον τσίγκλαγα κι εγώ λίγο ....

Ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τις ώρες που μου κρατούσε συντροφιά στα εκπαιδευτικά μου ταξίδια και για το βήμα που μου έδωσε  από τον σταθμό και από την εφημερίδα, δημιούργησα για τον Κώστα Μπογδανίδη την έγχρωμη καρικατούρα του με νερομπογιές και πενάκια. Του είχα κάνει μία ακόμη, μικρή, στο πόδι, ασπρόμαυρη, πριν πάω στην συνέντευξη στο ράδιο Κρήτη.

Τις προάλλες που έμαθα ότι αποχωρεί, στεναχωρήθηκα. Κάποια στιγμή όμως, στους δημιουργικούς ανθρώπους φτάνει ένα σημείο που κάποιος κύκλος χρειάζεται να κλείσει. Και για τον Κώστα είμαι σίγουρος ότι κάποιος άλλος θα ανοίξει σύντομα. 

Του εύχομαι κάθε επιτυχία σε ότι καινούριο σκοπεύει να κάνει.


Έγχρωμη καρικατούρα του δημοσιογράφου Κώστα Μπογδανίδη. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2019 από τον Πάνο Ιατρίδη 

Post a Comment