Προσφυγικά ναυάγια του Αιγαίου
Παρά την εναλλαγή των κυβερνήσεων, το ζήτημα της μετανάστευσης συνεχίζει να υφίσταται και  μάλιστα ολοένα πιο έντονο. Η αλήθεια είναι πώς οι έκρυθμες καταστάσεις στην Συρία, στην Τουρκία, στη Λιβύη και γενικά στη Μέση Ανατολή δημιουργούν συνεχώς μεγαλύτερο προσφυγικό πρόβλημα. 
prosfigika navagia tou egeou eghrwmi geloiografia
Τα ...ναυάγια, Λέσβος, Χίος και Σάμος
Η χώρα μας, ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, θέλοντας και μη, δέχεται όλο αυτό το βάρος. 
Κυρίως τα τρία μεγάλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου: Λέσβος, Χίος και Σάμος τα οποία βρίσκονται κοντά στα παράλια της Τουρκίας από όπου  ξεκινάνε οι μεταφορές από τους Τούρκους  λαθρέμπορους πού πληρώνονται αδρά, (λεφτά μιας ζωής) για να περάσουν απέναντι τους κατατρεγμένους, από τους πολέμους, την φτώχεια και την δυστυχία, ανθρώπους που η μόνη τους ελπίδα είναι να ζήσουν σε χώρες ασφαλείς. 

Προσφυγικά ναυάγια του Αιγαίου

Τα μέσα όμως που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι των ψυχών είναι άθλια. Ταυτόχρονα με τις καιρικές συνθήκες και το πλήθος των ανθρώπων που μπαίνουν σε κάθε βάρκα, δημιουργούνται εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες για  ναυάγια τα οποία σχεδόν καθημερινά η ακτοφυλακή και το λιμενικό προσπαθούν να περισυλλέξουν από τα νερά του Αιγαίου.

Από την άλλη, οι άνθρωποι αυτοί που καταφέρνουν να πατήσουν στέρεη γη, έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Που θα μείνουν,  πώς θα μείνουν και  πόσο θα μείνουν για να πάρουν μια "βεβαίωση" ασύλου η οποία θα τους οδηγήσει στο επόμενο βήμα της διαδρομής τους. Μια ασφαλή και σύγχρονη χώρα για να ζήσουν μια ήρεμη και καθωσπρέπει  ζωή. 

Όσο όμως περιμένουν να γίνει αυτό, τόσο μεγαλώνει το πλήθος των προσφύγων που αποβιβάζονται καθημερινά στα νησιά μας. 

Τα νησιά αυτά είναι πολύ λογικό να αντέχουν μέχρι κάποιο πληθυσμό. Μετά ..."βουλιάζουν"!!!

Από κει και πέρα η κατάσταση γίνεται δύσκολη και για τους μετανάστες και για τους ίδιους τους κατοίκους. Η αναμονή δημιουργεί εντάσεις από όλες τις πλευρές. 

Η υγιεινή είναι αμφίβολη έννοια και μεταξύ των μεταναστών διαφορετικής εθνικότητας δημιουργούνται πολλές φορές καυγάδες, ακόμη και με τους ντόπιους. Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες διάφορων φορέων: μεταναστών για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ανησυχούν μήπως σταματήσει η κερδοσκοπία τους, ντόπιοι αριστεροί και δεξιοί, φασίστες και αντιφασίστες... 

Όλη αυτή την ένταση έρχονται να κατευνάσουν με τον πιο άσχημο τρόπο οι δυνάμεις καταστολής  οι οποίες καταφθάνουν στα νησιά επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη υπάρχοντα υπερπληθυσμό τους. 

Η έγχρωμη γελοιογραφία μου συνδυάζει τα ναυάγια από  την υπερπληθώρα επιβατών στα πλοιάρια του θανάτου και την υπερπληθώρα μεταναστών πάνω στα νησιά κυρίως της Λέσβου, (της Μυτιλήνης!!!) της Χίου και της Σάμου. 

Για μετανάστες και γηγενείς η κατάσταση είναι τραγική και το Κράτος πρέπει να βρει άμεσα λύση. 

Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε και εμείς οι υπόλοιποι. Χρειάζεται να αγκαλιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους φερθούμε με φροντίδα, να δεχτούμε τα παιδιά τους στο σχολείο, να τα εντάξουμε στις συνήθειες μας σεβόμενοι ταυτόχρονα τον δικό τους πολιτισμό. Όλοι είμαστε θύματα μερικών ολίγων που θέλουν να εξουσιάζουν τον κόσμο δίχως να δίνουν καμία σημασία στην ανθρώπινη ζωή...  Μα τι θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς ζωή; Τι αξία και τι νόημα θα είχε άραγε;

Ο "Ξένιος Δίας" είναι δικό μας δημιούργημα, ελληνικό. Ας το δείξουμε στην πράξη. Ας τους μοιράσουμε ανθρωπιά, αυτή που τόσο στερήθηκαν στις δικές τους πατρίδες. Ας δώσουμε εμείς που είμαστε από θέση δυνατότεροι, προς το παρόν, ένα χέρι βοήθειας σε εκείνους που η ζωή τους παίζεται κορώνα γράμματα κάθε στιγμή.

Προσωπικά, πέρυσι, γνώρισα αρκετά ασυνόδευτα μικρά προσφυγόπουλα στο σχολείο. Έκανα κάποιους μήνες μαζί τους μάθημα. Αυτούς τους μήνες ήταν μακριά από τους γονείς τους που είχαν καταφέρει, με διάφορους τρόπους, να βρεθούν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης και περίμεναν στωικά να λυθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορέσουν να επανενωθούν οι οικογένειες. 
Είδα παιδιά με ήθος και ευγένεια που σπάνια  συναντώ σε Ελληνόπουλα. Δεν είδα κανένα να θέλει να αλλοιώσει τον δυτικό τρόπο σκέψης μου ή το πολιτισμό μου. Ήθελαν να μάθουν από εμένα και ήθελα να μάθω από αυτά.  

Η αγάπη και το μοίρασμα είναι έννοιες αλληλένδετες. Χρειάζεται να μπορείς να αγαπάς για να μοιράζεσαι. Και για να μοιράζεσαι πρέπει να υπάρχει πρώτα αγάπη. Ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα. Όχι το φύλο του, ούτε η γλώσσα του, ούτε η θρησκεία του, ούτε η καταγωγή του.
Ο  Άνθρωπος...!





Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram


Επειδή λαμβάνω καθημερινά DM  στο instagram για τα υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιώ για τις γελοιογραφίες και τις καρικατούρες μου, τα έχω συγκεντρώσει παρακάτω:




tags: Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, Το Προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα των ΜΚΟ, Προσφυγικό: Οι ΜΚΟ στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, Πυρά και αιχμές στην κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό, Συναίνεση εδώ και τώρα για το προσφυγικό, Προσφυγικό: Μετά τις ΜΚΟ η κυβέρνηση τρέχει για το άσυλο, Γιατί η Ελλάδα έφτασε στο απροχώρητο με το προσφυγικό, Η Μετανάστευση Και Οι Έλληνες, UNICEF – Προσφυγικό: Επιμόρφωση και Εποπτεία, Προσφυγικό: Σε σημείο «έκρηξης» τα νησιά, στέλνουν τα ΜΑΤ, Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και προς τους εταίρους μας, Νέα Δημοκρατία κατά… Κυβέρνησης στο προσφυγικό, Προσφυγικό ζήτημα / Refugee crisis, Μεταναστευτικό: Νέο αίτημα να κηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη τα νησιά Λέσβος, Σάμος και Χίος, Λέσβος, Χίος, Σάμος: Φωνή διαμαρτυρίας σήμερα για το μεταναστευτικό «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας, θέλουμε πίσω τα νησιά μας» το κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων, έγχρωμη γελοιογραφία, σκίτσο, σκίτσα, του Πάνου Ιατρίδη, σκίτσο του Πάνου Ιατρίδη, γελοιογραφία του Πάνου Ιατρίδη, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis, cartoon, caricature, political cartoon, political cartoonist, greekcartoonist, myxalandri

Post a Comment