Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής, προπονητής και συντελεστής εκπομπών με θέμα την ποδοσφαιρική επικαιρότητα.
Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Η καταγωγή του ήταν από την Ακράτα. Αγωνιζόταν στη θέση του αριστερού μέσου ή αριστερού ακραίου επιθετικού και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αστέρα Εξαρχείων της συνοικίας του.
Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Η καταγωγή του ήταν από την Ακράτα. Αγωνιζόταν στη θέση του αριστερού μέσου ή αριστερού ακραίου επιθετικού και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αστέρα Εξαρχείων της συνοικίας του.
Ποδοσφαιρική καριέρα
Στη συνέχεια μετακινήθηκε στον ΠΑΟ Ρουφ, στον Παναθηναϊκό όπου έπαιξε μόλις μία φορά με την πρώτη ομάδα σε ηλικία 17 ετών, στην ΑΕ Χαλανδρίου, στον Ολυμπιακό Πειραιώς , Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακός Χαλκίδας (για τον οποίο σημείωσε τέρμα σε βάρος του αντίστοιχου του Πειραιά, όταν το 1963 επέστρεψε ως αντίπαλος στο Καραϊσκάκης), Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.
Προπονητική καριέρα
Ως προπονητής είχε δουλέψει στις περισσότερες μεγάλες ελληνικές
ομάδες, με αποκορύφωμα τον Ολυμπιακό, το 1984, το 1994 και το 2004 ενώ
πέρασε και από:ΑΕΚ ,ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Πανιώνιο, ΟΦΗ, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική, Εθνικό Αστέρα
Ρεκόρ αποτελεί η παραμονή του στον πάγκο του Φωστήρα για μόλις τρεις ώρες, τον Σεπτέμβρη του 2002.Τον Μάρτιο του 2004 αναλαμβάνει προπονητής του Ολυμπιακού, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 20 χρόνων: 1983-1984, 1993-1994, 2003-2004. Ο Νίκος Αλέφαντος ύστερα από την απομάκρυνση του στον Ολυμπιακό το 2004, δεν έχει αναλάβει κάποια ομάδα, παρόλο που το όνομα του συνδέθηκε και πάλι με το όνομα του Ολυμπιακού στις αρχές του 2010.
Δημόσιες εμφανίσεις
Συχνές ήταν οι εμφανίσεις του Αλέφαντου στα ΜΜΕ, ενώ κατά καιρούς είχε πρωταγωνιστήσει και σε διαφημίσεις. Μιλούσε με μια γλώσσα λαϊκή, που είχε αγαπηθεί από τον κόσμο. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούσε, όπως "τα πάντα όλα", "το' να, τ' άλλο ξέρω γω" και "μάθε μπαλίτσα". Μιλούσε πάντοτε με αυθόρμητο και αυθεντικό τρόπο και εκτός από ποδόσφαιρο ασχολείτο πολύ συχνά και με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα.
Ο Γιώργος Μητσικώστας μιμούνταν πολύ συχνά τον Αλέφαντο στις εκπομπές του και η μίμησή του αυτή αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο (είναι από τις αγαπημένες και του ίδιου του Μητσικώστα). Οι δυο τους γνωρίζονταν καλά και συζητούσαν για το ποδόσφαιρο (ο Μητσικώστας είναι πολύ γνωστός φίλαθλος της ΑΕΚ), ενώ ο Αλέφαντος είχε μιλήσει με αποθεωτικά λόγια για τον Μητσικώστα λέγοντας πως είναι "ο καταπληκτικότερος που έχει βγάλει ο αιώνας μας", ενώ τον είχε χαρακτηρίσει "φανταστικό" και "γίγαντα".
Το 1983 το λαϊκό μουσικό σχήμα Τα παιδιά από την Πάτρα κυκλοφόρησε δίσκο στον οποίο περιεχόταν τραγούδι για τον Νίκο Αλέφαντο με τίτλο «Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι» που εξυμνούσε το χαρακτήρα του Έλληνα προπονητή, μιλώντας παράλληλα και για αδικίες που είχε υποστεί.
Από την τηλεοπτική περίοδο 2011–12 συμμετείχε σε εβδομαδιαία αθλητική εκπομπή ιδιωτικού αθηναϊκού καναλιού, με παρουσιαστή τον Γιάννη Καρατζαφέρη, στην οποία έπαιρνε μέρος και ο Κωστής Ραπτόπουλος.
Ο Νίκος Αλέφαντος εμφάνιζε, τέλος, μια τάση να αλλοιώνει τα ονόματα κυρίως ξένων παικτών, προπονητών και συλλόγων, η οποία γινόταν αφορμή για σχόλια στον αθλητικό κυρίως τύπο.
Ο Νίκος Αλέφαντος, άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, σε ηλικία 81 ετών, "προδομένος" από την καρδιά του.
Τον
συνάντησα μια και μοναδική φορά στο κλειστό γήπεδο του Πανελλήνιου, σε
προεκλογική ομιλία του Δημήτρη Ρέππα. Καθόταν σε μια άκρη των κερκίδων
και φώναζε: "Είσαι ο Πελέ της πολιτικής ρε"
Σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος αποχαιρέτησε τον παθιασμένο λάτρη της μπάλας. Εγώ με μια καρικατούρα με ξυλομπογιές και πενάκι...
Έγχρωμη καρικατούρα με αφορμή την είδηση του θανάτου του Έλληνα προπονητή Νίκου Αλέφαντου τον Ιούνιο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη
Αν σου άρεσε, δες ακόμη μια αθλητική καρικατούρα
Δημοσίευση σχολίου