ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τι πραγματικά έκανε το Όρουτς Ρέις πάνω από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα;

apokalipsi ti ekane to oruc reis panw apo tin elliniki yfalokripida eghrwmi geloiografia
Δες ολόκληρη την γελοιογραφία στο τέλος του άρθρου.


Τέσσερις μέρες τώρα, το Τούρκικο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πλέει σε μια παράνομη εκδοθείσα NAVTEX μεταξύ διεθνών υδάτων, της Ελληνικής ΑΟΖ και της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. με συνοδεία πέντε πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.

Απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας με κλειστό τον πομπό του τον οποίο ενεργοποίησε όταν βρέθηκε στην περιοχή για την οποία ξεκίνησε. Το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και κάθε δεκαπέντε λεπτά στέλνει μήνυμα μέσω ασυρμάτου προς τα Τούρκικα πλοία, οτι πρέπει να αποχωρήσουν γιατί πλέουν εντός Ελληνικής ΑΟΖ.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και τα νεύρα τεντωμένα και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα χρειάζεται να μείνει ψύχραιμη και να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις όπως ήδη πράττει.

Η Τουρκία είναι φανερό πως προκαλεί με ενδεχόμενο να γίνει κάποιο ατύχημα και να βρεθεί σε θέση ισχύος.

Από τις ειδήσεις μαθαίνουμε πως το ερευνητικό σκάφος έχει απλώσει καλώδια χωρίς να μας επιβεβαιώνει ωστόσο κανείς αν αυτά έχουν ακουμπήσει την υφαλοκρηπίδα μας. Πιθανόν να έχει συμβεί και όχι επειδή έχει βγει για ψάρεμα με συρτή. 

Από την άλλη, άλλες πληροφορίες λένε πως ακόμα και αν το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια, δεν μπορεί να κάνει σεισμογραφικές έρευνες εξ αιτίας του θορύβου που προκαλούν τα πλοία συνοδείας.

Σε κάθε περίπτωση, η υφαλοκρηπίδα μας είναι ένα ευαίσθητο σημείο μας και αυτό δεν είναι απαραίτητα μείον μας. Θυμήθηκα ένα παλιό ασπρόμαυρο σκίτσο μου από το μακρινό 2006 που προφανώς το είχα φτιάξει γιατί πάλι οι Τούρκοι θα τρίβονταν στην γκλίτσα του τσοπάνη. Με ενέπνευσε για μια νέα, επίκαιρη και έγχρωμη γελοιογραφία.


Σίγουρα ξέρεις πως μου αρέσουν τα λογοπαίγνια. "Η-φαλλό-κρηπίδα". Δεν θα μπορούσα να αντισταθώ...! Κρύβει πολλαπλές έννοιες, συνειρμούς, παιχνίδια εξουσίας, αντρική δύναμη ισχύος, φαντάρους και ναύτες.


Όλοι θέλουν να δείξουν πόσο μεγάλη την έχουν, παρόλο που έρευνες, όχι σεισμικές, δείχνουν πως μετράει περισσότερο η τεχνική. Ο Βενιζέλος είναι ο κύριος υπεύθυνος μέσω της γνωστής συνθήκης της Λωζάνης, για το εύρος της υφαλοκρηπίδας μας.

Δεν είμαστε σίγουροι πως την είχε μεγάλη αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά πως την είχε όρθια. Ίσως θα μου πεις οτι χυδαιολογώ. Διάβασα και λίγο Χριστιανόπουλο πριν και ίσως επηρεάστηκα.

Ως προς την τεχνική λοιπόν, ας κάνουμε υπομονή. Θα πάνε, θα έρθουν τα Τούρκικα καραβάκια, θα βαρεθούν και θα φύγουν. Κωλοτρίβονται απλά. Άλλωστε κάποιες φήμες λένε πως το πραγματικό μήνυμα που στέλνουν τα Ελληνικά πλοία στα Τούρκικα είναι: "Απομακρυνθείτε γιατί μας την ερεθίζετε, απομακρυνθείτε γιατί μας την ερεθίζετε"

apokalipsi ti ekane to oruc reis panw apo tin elliniki yfalokripida eghrwmi geloiografia
Η-φαλλό-κρηπίδα
 

Και όχι τίποτα άλλο. Θα κάνει καμιά ώρα πως ξερνάει πετρέλαια και φυσικά αέρια και θα θέλουν όλοι να την καβαλήσουν...

Αχ,τι ερωτικός που είναι ο Αύγουστος...


 

Έγχρωμη γελοιογραφία με αφορμή την είδηση της πλεύσης του Όρουτς Ρέις άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας τον Αύγουστο του 2020. Δημιουργήθηκε  από τον Πάνο Ιατρίδη

 

Αν σου άρεσε, δες ακόμη μια πιπεράτη γελοιογραφία για τις Ελληνοτουρκικές κρίσεις στο Αιγαίο

Buy Me A Coffee

Post a Comment