Αντίο φίλε Θανάση Τσιμπερδώνη
antio file thanasi tsiberdwni eghrwmi karikatoura rip
Δες ολόκληρη την καρικατούρα στο τέλος του άρθρου.

Πέρασε μια εβδομάδα και κάτι που έμαθα τυχαία από ένα παλιό μου συμφοιτητή και γελοιογράφο πλέον στον Ριζοσπάστη, ότι ο κοινός μας φίλος και γελοιογράφος Θανάσης Τσιμπερδώνης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Ταράχτηκα! Λίγες μέρες πριν είχα δει μια φωτογραφία του στο instagram από κάποιο νοσοκομείο. Του έστειλα μήνυμα να δω αν είναι καλά. Η απάντηση του, ομολογώ ότι ήταν περίεργη. Ανησύχησα...

Ήθελα να επικοινωνήσω με τον γιο του τον Αλέξανδρο αλλά το αμέλησα... Ήμουν στο Άστρος για μια τοιχογραφία στο εστιατόριο "Κοχύλι". Σκέφτηκα πως όταν γυρίσω, σίγουρα θα μάθω νέα. Δεν πρόλαβα... Τα κακά νέα έτρεξαν πιο γρήγορα  και με βρήκαν αναπάντεχα σε ένα σκρολάρισμα του facebook...!

Ο Θανάσης Τσιμπερδώνης γεννήθηκε στην Λαμία το 1957. Ήταν πτυχιούχος του Πάντειου Πανεπιστημίου  και εργαζόταν ως υπάλληλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ασχολήθηκε ενεργά  με την γελοιογραφία για 30 χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι ήταν ερασιτέχνης, είχε συμμετάσχει σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις και είχε βραβευτεί για τη συμμετοχή του κατά τη διάρκεια της τέταρτης πανελλήνιας έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1999, στη Λιβαδειά.

Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά σε όλη την Ελλάδα και μερικά από τα σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί στα «Διαβήματα», «Ξυράφι» και «Έμπρος Ναυπάκτου». Έχει επίσης δημοσιεύσει δύο άλμπουμ με τα σκίτσα του «Τσιμπολογήματα» και «Τσιμπιματιές».

Εγώ, τον Θανάση τον γνώρισα πριν 12 χρόνια όταν με μύησε στον Σύλλογο Φίλων Γελοιογραφίας ένας φίλος από το Άστρος, Ο Γιάννης ο Μανσόλας, που εργαζόταν στην ΔΕΗ όπως και ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Γερούλιας.

Εκεί γνώρισα τον Θανάση ως "σύνδεσμο" των Αθηναίων γελοιογράφων του Σ.Φ.Γελ. Μαζευόμασταν τακτικά με άλλους γελοιογράφους για καφέ ή  ούζα και κουβεντούλα. Συναντηθήκαμε στις κοινές μας εκθέσεις γελοιογραφίας στο Λαφύστι, στην Χαιρώνεια και στον Φ.Ο.Υ. στον Υμηττό.

Με τίμησε με την παρουσία του στην έκθεση της πτυχιακής μου στην ΑΣΚΤ το 2009 αλλά και στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής που συμμετείχα στην αίθουσα τέχνης "Η τέχνη άνωθεν" στον Δεληολάνη. Μιλάγαμε στο τηλέφωνο και αργότερα μέσω των social media.

Μαζί φτιάξαμε το ιστολόγιο του Σ.Φ.Γελ  που είχα την  διαχείριση, στο οποίο θέλαμε να συγκεντρώσουμε όλη την δουλειά των γελοιογράφων μας. Τελικά αυτό ατόνισε γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους συναδέλφους. Τον είχα βοηθήσει να στήσει το δικό του blog  "Τσιμπιματιές" με την προσωπική του δουλειά.

Εγώ μετά ταξίδεψα στην Ελλάδα με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Παιδείας αλλά όποτε ερχόμουν στην Αθήνα συναντιόμασταν. Η τελευταία δυνατή συνάντηση ήταν την βραδιά της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος. Βρεθήκαμε στο "Τηνιακό" να πίνουμε μπύρες.

Όταν επέστρεψα για τα καλά στο Χαλάνδρι ήξερα για το καθιερωμένο ραντεβού με τους γελοιογράφους στο "Τηνιακό" κάθε Παρασκευή βράδυ. Δεν κατάφερα δυστυχώς να πάω ούτε μία φορά. Κουρασμένος από το σχολείο όλης της βδομάδας ήθελα να ξεκουραστώ.

Όταν το θυμόμουν ήταν πολύ αργά ή είχα κανονίσει κάτι με τον καλό μου φίλο Ορέστη τον οποίο και πήρα μαζί μου για ένα ταξίδι αστραπή στην Αμφιλοχία, τόπος καταγωγής της αγαπημένης του γυναίκας που χάθηκε πρόωρα και ξαφνικά και αυτή, για να πούμε το τελευταίο αντίο στον Τσιμπ.

Εικαστικός και φίλος της γελοιογραφίας και εκείνος είχε έρθει αρκετές φορές στις εκθέσεις μας και γνώριζε τον Θανάση. Έχουμε και κάποιες φωτογραφίες μαζί...

karikatoura toy iatridis dia heiros thanasi tsimperdwni
IaTriDis δια χειρός Θανάση Τσιμπερδώνη

Εκτός από τις γελοιογραφίες, ο Θανάσης έκανε και καρικατούρες φίλων του. Έκανε και σε 'μένα... Αρκετοί φίλοι του γελοιογράφοι του ανταπέδωσαν. Εγώ όχι... Σκεφτόμουν πως κάποια στιγμή θα του κάνω και εγώ γιατί ήταν "φάτσα" αλλά όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος και το σκίτσο-καρικατούρα του Θανάση Τσιμπερδώνη δημιουργήθηκε υπό συναισθηματική φόρτιση.  
 

Αντίο φίλε Θανάση Τσιμπερδώνη

Δυστυχώς ο φίλος Τσιμπ δεν ένιωσε την χαρά να δει το σκίτσο του. Μετά από παραμονή δύο μηνών στο νοσοκομείο, ετοιμαζόταν να γυρίσει στο σπίτι του για να αναρρώσει. Μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη όμως, ήταν μοιραία. 
 
Την καρικατούρα του, την παρέδωσα  στον γιό του ως ανάμνηση του υπέροχου πατέρα του.

antio file thanasi tsiberdwni eghrwmi karikatoura rip
Θανάσης Τσιμπερδώνης- καρικατούρα

Έγχρωμη καρικατούρα με αφορμή την απώλεια του φίλου και γελοιογράφου Θανάση Τσιμπερδώνη. Δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη
 
 
Αν σου άρεσε, δες μερικές ακόμη καρικατούρες

  Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

  Buy Me A Coffee

Post a Comment