Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Βηρυτός...
hirosima nagkasaki viritos eghrwmi geloiografia simaia
Δες την γελοιογραφία στο τέλος του άρθρου.
 
Χθες, 9 Αυγούστου 1945 πέφτει η δεύτερη ατομική βόμβα από τους Αμερικανούς στο Ναγκασάκι. 
 
Σήμερα δημοσιεύω εδώ μια παραλλαγή της σημαίας του Λιβάνου μετά την έκρηξη χιλιάδων τόνων νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένη επί έξι χρόνια με πλημμελή μέτρα προφύλαξης στο λιμάνι της Βηρυτού.
 
Το σκίτσο αυτό, το δημοσίευσα αρχικά, στο instagram πριν τέσσερις μέρες, στις 6 Αυγούστου, μέρα μνήμης για τα θύματα της πρώτης ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα. 
 
 

Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Βηρυτός...

 
75 χρόνια μετά από αυτές τις καταστροφικές και πολύνεκρες εκρήξεις στην Ιαπωνία που σηματοδότησαν το τέλος του Β'  Παγκοσμίου Πολέμου και την αρχή ενός άλλου, έρχεται αυτή η τραγωδία στην πανέμορφη Πρωτεύουσα του Λιβάνου, στο Παρίσι της Ανατολής.

Φαντάζομαι είδες τις εικόνες τις καταστροφής όπου ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί στην κυριολεξία σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο της έκρηξης. Θα είδες ίσως και τα βίντεο που έχουν καταγράψει τη στιγμή και αντιλαμβάνεσαι γιατί το συνδέω με την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά μπορεί να μην κάνει και τίποτα και να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Όταν όμως μιλάμε για εκρηκτικές ή άλλες επικίνδυνες ύλες η τύχη θα είναι κάκιστη.

Το είδαμε και στην Κύπρο πριν μερικά χρόνια όπου εξερράγησαν φορτία εκρηκτικών στην ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες.
 
Ο Κέδρος, το εθνικό έμβλημα της χώρας του Λιβάνου που απεικονίζεται και στη λιβανέζικη σημαία, είναι ένα μεγαλοπρεπές δέντρο που μας θυμίζει όχι μόνο την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πολιτισμού. 
 
Ένα δέντρο που προκαλούσε το θαυμασμό των ανθρώπων στο διάβα των αιώνων και που η αμέλεια ή η δολιότητα κάποιων, το έκαψαν και το κατέστρεψαν.
 
hirosima nagkasaki viritos eghrwmi geloiografia simaia
 
Πότε πλοία και πότε αεροπλάνα, σπέρνουν τον θάνατο σε ανυπεράσπιστους και αθώους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά με τις δυσκολίες της ζωής.
 
Πότε θα σταματήσει αυτό...;
 
 

Έγχρωμη γελοιογραφία με αφορμή την είδηση της πολύνεκρης έκρηξης στην Βηρυτό, τον Αύγουστο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη
 
 Αν σου άρεσε, δες ακόμη μία γελοιογραφία για τον Λίβανο

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ
  Buy Me A Coffee

Post a Comment