Τα Χριστούγεννα του Κορονοϊού

Χριστούγεννα και Κορονοϊός

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και αναμένουμε την δισχιλιοστή εικοστή γέννηση του Χριστού, του υιού του θεού. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά λόγω Κορονο-ϊού.

Όχι πως δεν υπήρξαν άλλες χρονιές με δύσκολα Χριστούγεννα αλλά ετούτες οι γιορτές είναι ιδιαίτερες. Βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ μιας βαριάς ατμόσφαιρας που κατέκλυσε όλο το 2020 λόγω της πανδημίας του covid-19 και των νεκρών που άφησε πίσω της και της ανακάλυψης εμβολίων  που ήδη έχουν χορηγηθεί σε ένα εκατομμύριο πολίτες σε όλο τον κόσμο.

 

Δώρο Χριστουγέννων το εμβόλιο

Στην χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, πριν ακόμα προλάβει να σταματήσει το πρώτο κλάμα του θείου βρέφους...!

Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού στις 28 Δεκεμβρίου στον «Ευαγγελισμό» και  ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα εμβολιαστεί στις 30 Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, θα κάνει το εμβόλιο στις 4 Ιανουαρίου, ενώ o γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει πότε θα εμβολιαστεί.

Ο Βελόπουλος λογικά δεν χρειάζεται εμβόλιο γιατί με τις κεραλοιφές του, βολεύεται... 

 

Η γελοιογραφία της ημέρας

hristougenna paramoni koronoios dwro xristos gennisi efimerida patris geloiografia iatridis
  "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 24 Δεκεμβρίου 2020

 

Η ιστορία των Χριστουγέννων

Η Γέννηση του Χριστού ορίσθηκε κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου και αρχίζει η αύξηση των ημερών. Στον καθορισμό της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας εορτασμού συντέλεσαν προφανώς η μεγάλη εθνική εορτή του "ανίκητου" θεού Ήλιου και ο εορτασμός των γενεθλίων του Μίθρα που ήταν διαδεδομένα σε όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. 

Η επιλογή αυτής της ημέρας ως ημέρας γέννησης του Χριστού είχε να κάνει με την προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών (μη χριστιανικών) γιορτών που τηρούνταν εκείνον τον καιρό, όπως τα Σατουρνάλια και τα Μπρουμάλια.

Επί Πάπα Ιουλίου Α' (337-352) τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και θεσπίσθηκε ως επέτειος η 25 Δεκεμβρίου.

Από τη Δύση ο εορτασμός της Γεννήσεως στις 25 Δεκεμβρίου πέρασε και στην Ανατολή γύρω στο 376. Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ.

Το 386 ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης.

Με τον χρόνο επεκράτησε σε όλο τον χριστιανικό κόσμο εκτός της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνεχίζει τον συνεορτασμό με τα Θεοφάνεια. 

Η σύγχρονη Χριστουγεννιάτικη κουλτούρα διαμορφώθηκε ως επί το πλείστον τον 19ο αιώνα στη Δυτική Ευρώπη και Αμερική.  Οι επικριτές των σύγχρονων Χριστουγέννων κάνουν λόγο για χαρακτηριστικά εμπορευματοποίησης και υλισμού που δεν πρεσβεύουν τις αρχές του Χριστιανισμού.

Και ακριβώς επειδή είναι μέρες γιορτών αυτές που οι άνθρωποι ερχόμαστε πιο κοντά και περνάμε όμορφα, το κοντράστ είναι τεράστιο όταν τυγχάνει να συμβαίνουν τραγικά γεγονότα.

Μερικά μόνο τέτοια γεγονότα αλίευσα από το διαδίκτυο. Αν γνωρίζεις και άλλα μπορείς να τα προσθέσεις στα σχόλια!


Τραγικά γεγονότα που έγιναν τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα του 1896 τη χώρα διαπερνά από στόμα σε στόμα μια φρικτή φήμη: Η νέα όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων «προσφέρει» στους Τούρκους την εύκολη λύση να ξεσπάσουν στα διαχρονικά θύματα αυτής της αντιμαχίας, στον Ελληνισμό της Πόλης. Οι «πληροφορίες» μιλούν για ταραχές και σφαγές ομογενών μας στην Κωνσταντινούπολη ανήμερα τα Χριστούγεννα.

 

20ος αιώνας

Γιορτές του 1907. Παραμονή πρωτοχρονιάς. Η πρώτη βαριά σκιά του αιώνα πέφτει στον Πειραιά. Καταπλέοντα ατμόπλοια μεταφέρουν τη χολέρα στο ελληνικό λιμάνι.Οι Πειραιώτες αλλάζουν τον χρόνο προσευχόμενοι υπέρ υγείας και σωτηρίας. 

Τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου 1908, ισχυρός σεισμός και τσουνάμι στη Σικελία προκαλούν τον θάνατο 100.000 και πλέον ανθρώπων, καταγράφοντας μαύρο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή ιστορία. Οι ολίγοι εναπομείναντες δεν αντιλαμβάνονται το γύρισμα του χρόνου…

Πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1913 ξαφνικά ενσκήπτει επιδημία τύφου στην Αθήνα. Το νερό του δημοτικού υδραγωγείου, που τροφοδοτεί τα σπιτικά των Αθηναίων, έχει μολυνθεί. Στις 20 Δεκεμβρίου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 300! Η απολύμανση του δικτύου απαιτεί χρόνο και οι κάτοικοι της πόλης κάνουν Χριστούγεννα με την ψυχή στο στόμα…

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1929, κάποιος εκπαιδευτικός οργανώνει ειδική προβολή γιορτινής ταινίας για τους μαθητές του σε σινεμά της μικρής πόλης Πέισλι της Σκοτίας. Οι μαθητές συνοδεύονται από τους δασκάλους τους και από τους γονείς τους, οι οποίοι φέρνουν μαζί και τα βρέφη τους που δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Ξαφνικά καπνός πνίγει την αίθουσα. Τα παιδιά τρέχουν πανικόβλητα στην έξοδο. Συνωστίζονται. Ποδοπατούνται. Ο καπνός έχει προκληθεί από ανάφλεξη κόπιας της ταινίας, η οποία ωστόσο έχει απομακρυνθεί από την αίθουσα. Αλλά οι θεατές δεν το γνωρίζουν… Ο πανικός γίνεται φονιάς. Ο απολογισμός είναι 69 νεκρά παιδιά, ανάμεσά τους και βρέφη! Αλλά 37 άτομα, ανήλικοι και ενήλικες τραυματίζονται σοβαρά. Κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν στο νοσοκομείο. Η αλλαγή του έτους στη μικρή σκοτσέζικη πόλη πνίγεται στον θρήνο… 

Ένας καταστροφικός σεισμός, στις 26 Δεκεμβρίου του 1932, στην Τουρκία, σκοτώνει 11.000 ανθρώπους. Η πρωτοχρονιά εκείνου του έτους καταχωρείται με μελανή γραφίδα στην ιστορία της χώρας.

Το 1940 είναι έτος βαρύ για όλο τον πλανήτη.  Τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, οπότε έχει πλέον κηρυχθεί ο πόλεμος, μένουν στα… αζήτητα της ιστορίας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι μεγάλες γιορτές δεν αποτελούν ευκαιρία για ξεφάντωμα, αλλά ανάγκη για εμψύχωση του πληττόμενου πληθυσμού. Και ασφαλώς, δεν είναι η πληθώρα των εδεσμάτων, που κάνει το τραπέζι γιορτινό στα ελληνικά σπιτικά. ‘Αλλωστε, τις περισσότερες φορές, αυτό το τραπέζι συνοδεύεται από τον αποκρουστικό ήχο των εχθρικών βομβαρδιστικών. Είναι η γενναιότητα της ψυχής, που «επιστρατεύει» τη γιορτή για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα…

Το 1965 η μυρωδιά των απελάσεων στην Τουρκία είναι έντονη. Στις 29 Δεκεμβρίου 5.000 Έλληνες τουρκικής ιθαγένειας καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπιτικά τους στην Κωνσταντινούπολη. Θα είναι η πρώτη και η δυσκολότερη πρωτοχρονιά τους στην Ελλάδα…

Στις 21 Απριλίου του 1967 οι ερπύστριες των τανκς στην άσφαλτο των κεντρικών δρόμων της ελληνικής πρωτεύουσας προκαλούν ανατριχίλα και κλονίζουν την ισορροπία της χώρας. Για επτά χρόνια μετά, οι μεγάλες γιορτές θα υπαχθούν σε ένα από τα ζοφερότερα κεφάλαια της ιστορίας του ελληνισμού.

Τα Χριστούγεννα του 1979 οι δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης εισέβαλαν στο έδαφος του Αφγανιστάν ξεκινώντας έναν… εύκολο πόλεμο. Μια πολεμική επιχείρηση που  θεωρούσαν σχεδόν σίγουρη την τελική έκβαση.Αν και τα πρώτα στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών στις 24 Δεκεμβρίου, η κυρία επιχείρηση εξελίχθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1979 επειδή δεν θα υπήρχε έντονη αντίδραση από τις χώρες της Δύσης λόγω των εορτασμών για τα Χριστούγεννα.

Το 1999 φτάνει στο τέλος του. Σε λίγες ώρες αλλάζει το έτος. Όλος ο πλανήτης είναι επί ποδός για την υποδοχή του νέου χρόνου, που σηματοδοτεί και τον νέο αιώνα. Αλλά ο προηγούμενος βγαίνει με την απειλή ενός ιού, ονόματι «Υ2Κ»! Ειρηνικού μεν, πλην -κατά πώς φαίνεται- μπελαλίδικου… Τη στιγμή που αλλάζουν χρόνος και αιώνας, όποια συσκευή του πλανήτη διαθέτει ψηφιακό μετρητή του ημερολογιακού χρόνου, κινδυνεύει να μπλοκαριστεί, διότι είναι άγνωστο αν με την αλλαγή των αριθμών από (19)99 σε 20(00) στο έτος, ο «ψηφιακός εγκέφαλος» κάθε συσκευής μπορεί να αναγνωρίσει ως νέο έτος το 2000 και όχι, ας πούμε, το 1900… 

 

210ς αιώνας

Στα είκοσι πρώτα χρόνια της τρίτη χιλιετίας, αυτό που ζούμε φέτος είναι το πιο αξιοσημείωτο. Σίγουρα η  οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών έκανε πολλούς ανθρώπους να περάσουν μαύρα Χριστούγεννα. Το 2020 όμως ήταν δύσκολο και επικίνδυνο για όλους. Για πλούσιους και φτωχούς. Για επιφανείς και αφανείς. Και καλό θα ήταν αυτή η "εμπειρία"  να μας κάνει όλους να δούμε τη ζωή αλλιώς.

Κάνε μια καλή αρχή διαβάζοντας τις 5+1  ιστορίες  για τα Χριστούγεννα των bloggers

Χρόνια πολλά λοιπόν, Καλά Χριστούγεννα και ...καλά εμβόλια και μια διασκευή του γνωστού τραγουδιού για τον παλιο(τον)χρόνο που φεύγει και πάει στα τσακίδια:

Γέρε covid φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά ήρθε εμβόλιο με φόρα με τραγούδια με χαρά

 

  • Έγχρωμη γελοιογραφία για την εφημερίδα "Πατρίς" του Ηρακλείου με αφορμή τα Χριστούγεννα και τον εμβολιασμό κατά του Κορονοϊού. Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για το Πάσχα με Κορονοϊό

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment