Covid 19: Τι αποκαλύπτουν νέες έρευνες για την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού
Η πανδημία του Κορονοϊού εκτός από τον φόβο που προκαλεί για το τι θα συμβεί τελικά, αν θα κολλήσουμε ή αν θα την βγάλουμε "καθαρή", την αγωνία που μας δημιουργεί για το αν θα πάμε το Πάσχα στο χωριό ή για το αν θα κάνουμε διακοπές το καλοκαίρι, δίνει και ευχάριστες ευκαιρίες.

Γι αυτές τις ευκαιρίες θα άκουσες και θα διάβασες ίσως από εφημερίδες περιοδικά, τηλεόραση,ραδιόφωνο, sites και blogs. Δεν θα επαναλάβω προτάσεις για το πως να περάσεις την καραντίνα σου.

Ειδικά τώρα το Πάσχα που ούτε εκκλησία θα πας, ούτε γνωστούς και συγγενείς θα συναντήσεις, ούτε αυτοσχέδιες κροτίδες θα πετάξεις ούτε αρνί θα σουβλίσεις.

Είπαμε, σε καταλαβαίνω, αλλά βάλε την κούτρα σου να κατεβάσει ιδέες. Ευκαιρία είναι. Αυτοσχεδίασε και κάνε το κέφι σου τώρα που έχεις χρόνο άπλετο.

ti apokaliptoun nees ereunes gia ti staurwsi kai tin anastasi tou hristou eghrwmes geloiografies myxalandri
Πάσχα 2020


Εγώ, εντάξει, ζωγραφίζω. Και αυτό όσο να πεις με βοηθάει! Τώρα είναι η ώρα να ετοιμάσω projects που σκέφτομαι καιρό.

Σοκ! Νέα στοιχεία για την θυσία του Θεανθρώπου έρχονται στο φως εξ αιτίας του Κορονοϊού


Με ευκαιρία και το Πάσχα, σκέφτηκα μια σειρά από γελοιογραφίες-χιουμοριστικά σκίτσα που εξιστορούν την Μεγάλη Εβδομάδα τον καιρό του Κορονοϊού.

Η αρχή έγινε με την ασπρόμαυρη γελοιογραφία που ετοίμασα για το Σάββατο του Λαζάρου, όπου εύλογα τέθηκε η ανάλογη εντολή...!


Την επόμενη μέρα, Κυριακή των Βαΐων, 


ασφαλώς ο Ιησούς θα έμπαινε σε μια άδεια πόλη, την Ιερουσαλήμ  και θα αναρωτιόταν που πήγαν όλοι...! Στα αφτιά μου ηχούσε το "Βράδυ Σαββάτου" του Παπακωνσταντίνου, μάλλον όμως, προς Κυριακή ξημερώματα ήταν.

kiriaki twn vaiwn aspromauri geloiografia myxalandri
Κυριακή των Βαϊων 2020

Μου ήταν αυτονόητο να τρίψω σατανικά τα χέρια μου για να ετοιμάσω την ασπρόμαυρη γελοιογραφία όπου ο χωροχρόνος είναι σχετικός και τα παράλληλα σύμπαντα άπειρα. 

Μπορεί να μην ήταν ο Χριστός, αλλά ο Χρήστος Κυριαζής, ο δημιουργός του υπέροχου τραγουδιού που το έκανε γνωστό σε όλους μας ο Βασίλης. Σε κάθε περίπτωση το "θείο σχέδιο" εκτελείται κανονικά μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και μας δίνει θαυματάκια.


Κουφάλα δημιουργέ, τα πάντα εν σοφία εποίησες, που θα έλεγε και ο Τζιμάκος...!

Για την Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, 


δεν βρήκα κάτι αξιόλογο  να σατιρίσω με την πένα μου. Άλλωστε είχε μπει μπροστά το project "Πάσχα επί Κορονοϊώ" και έπρεπε να προλάβω να φτιάξω τα σκίτσα μου, να τα χρωματίσω και να ετοιμάσω το βίντεο που θα δεις στο τέλος της ιστορίας αυτής.

Το τροπάριο της Κασσιανής, κάτι πήγε να μου δώσει. Κάτι σαν το τροπάριο του Κορονοϊού: Μείνε μέσα, μένουμε σπίτι, κάτσε μέσα, κάτσε σπιτάκι σου, μην μετακινείσαι και μπλα μπλα μπλα.


Αυτό το τροπάρι(ο) δεν ακούμε κανένα μήνα και βάλε; Και σωστά το ακούμε βέβαια.

Θεώρησα όμως πως δεν είναι πιασάρικο και προχώρησα στα γεγονότα που κορυφώνουν το θείο δράμα στην εποχή του Κορονοϊού.


Μεγάλη Τετάρτη λοιπόν και Μυστικός Δείπνος. 


Και γιατί μυστικός παρακαλώ; Η απάντηση εν έτει 2020 έπεσε σαν ώριμο φρούτο. Κάποιοι αψήφησαν τα περιοριστικά μέτρα και συναθροίστηκαν στο φτωχικό του Ιησού.

mistikos deipnos eghrwmi geloiografia myxalandri
Γελοιογραφικό στιγμιότυπο από τον Μυστικό Δείπνο

Πάτησα φυσικά πάνω στο πασίγνωστο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για το στήσιμο της γελοιογραφίας μου. Βαρέθηκα να κάνω και τους δώδεκα μαθητές αναλυτικά και τους σχεδίασα όσο πιο απλά γινόταν. Ακολούθησα ελαφρώς την χρωματική γκάμα του πίνακα και ξεμπέρδεψα. Είχα και άλλα πολλά σκίτσα  να ετοιμάσω...!

Αυτή η Μεγάλη Τετάρτη τράβηξε πολύ. Ξέραμε ήδη ότι το μενού είχε μόνο κρασί και ψωμί. Και ξέραμε και τον λόγο.

Φέτος όμως, η θεία κοινωνία έπεσε σε δυσμένεια και σχεδόν ποινικοποιήθηκε, στο μυαλό  κάποιων έστω, που δεν κατάλαβαν ότι προέχει η υγεία παρά τα τελετουργικά της εκκλησίας.

Ο αδικαιολόγητος πανικός που μας έπιασε τις πρώτες μέρες της καραντίνας για τα τρόφιμα και τα κωλόχαρτα ήρθε και έδεσε στην έγχρωμη γελοιογραφία που ο Χριστός απολογείται για το τόσο φτωχό δείπνο. Αυτά βρήκε, αυτά πήρε! Η πρόθεση μετράει.

ti apokaliptoun nees ereunes gia ton mistiko deipno eghrwmi geloiografia
Γελοιογραφικό στιγμιότυπο από τον Μυστικό Δείπνο 2

Οι μαθητές στεναχωρήθηκαν γιατί είχε μαυρίσει το μάτι τους για λίγο κρεατάκι καλοψημένο με πατατούλες ροδαλές και κανένα γλυκάκι. Όλο ψάρι, ψάρι, ψάρι το βαρέθηκαν. Φέρτε και κανένα μεζεδάκι που τ' ορέχτηκαν.

Πω πω κολάστηκα μεγαλοβδομαδιάτικα... Όχι πως νηστεύω. Κάθε άλλο. Καλοτρώω για να έχω γερό οργανισμό να μη με βρει ο ιός. Ασθενής, οδοιπόρος και Κορονοϊοφόρος. Ξέρουμε; Δεν ξέρουμε αν φέρουμε τον ιό. Οπότε...;

Και έτσι λοιπόν που λες, στου Εμμανουήλ την ταβέρνα, μασουλίσαν τα ψωμιά και ανοίξαν τα βαρέλια και χυθήκαν τα κρασιά στων μαθητώνε την κοιλιά. Ε,ρε τζουμ 31, ε,ρε τζουμ 32, ε,ρε τζουμ 33 και μισό πρέπει να 'ταν τότε ο Χριστός.

Και παρόλο που αποδείχτηκε πότης ο υιός του θεού, στο μεθύσι του απάνω  θυμήθηκε ότι έχει και μια αποστολή να φέρει εις πέρας για να τελειώνει μια και καλή με τον Χάρο και να αποδείξει στους Χαψιάδη, Νικολόπουλο και Αλεξίου ότι υπάρχει τελικά Αθανασία και πως αυτή είναι η ουσία της διδασκαλίας του.

pws odigite o iisous stin sillipsi apo tous rwmaious eghrwmi geloiografia
Γελοιογραφικό στιγμιότυπο από τον Μυστικό Δείπνο 3


Γλώσσεψε λίγο η μπέρδα του, έκανε και κάτι συντακτικά λαθάκια αλλά λογικό είναι στην κατάσταση του και στο κλίμα των ημερών.

Είχε το κουράγιο ο αθεόφοβος να τους πάρει όλους στο λαιμό του. Μέσα στην νύχτα να τρέχουνε στα όρη για σωματική άσκηση και καλά. Είχε όμως και back up plan σε περίπτωση μπλόκου, που βοηθούσε και την αποστολή του. Αυτά είναι άμα έχεις πατέρα που τα σκέπτεται όλα για σένα.

i poreia prow to oros twn elaiwn eghrwmi geloiografia
Η πορεία προς το όρος των Ελαιών

Και μια και δυο τραβάνε για το βουνό ψηλά εκεί, που τότε δεν είχε εκκλησιά ερημική, ούτε σήμαντρο να χτυπά, ούτε ψάλτη ούτε παπά. Τώρα έχει απ'όλα και με το παραπάνω. Πήρε αξία ο ελαιώνας. Αλήθεια, το λάδι από εκείνη την περιοχή τι τιμή να έχει;

Τι έλεγα; Α, ναι, μας έχει ζαλίσει και αυτό το γιοματάρι και ξεχνάμε τα λόγια μας. Οι μαθητές την έπεσαν κάτω από μια αντισηπτικιά (ελιά) και το έριξαν στον ύπνο. Κάτι το ψωμί κάτι το κρασί κάτι τα λόγια του παπά, κόντευε να ξημερώσει κιόλας και με τόση σωματική άσκηση απόκαμαν οι καημένοι.

i proseuhi tou hristou ston kipo tis gethsimanis eghrwmi geloiografia
Η προσευχή του Χριστού στον κήπο της Γεθσημανής


Ο  Χριστός πάλι, έφαγε την ξενέρα της ζωής του από το δροσερό αεράκι που  ερχόταν από νεκρά θάλασσα μεριά και κόλωσε λιγάκι. Είχε μια σύντομη επικοινωνία με τον Πατέρα μπας και διευθετήσουν λίγο καλύτερα το θέμα αλλά η διαπραγμάτευση δεν απέδωσε καρπούς.

Το αφεντικό ήθελε αίμα ως εγγύηση για το δάνειο των τριάκοντα αργυρίων που θα έδιδε στον Ιούδα για να επενδύσει στο μέλλον της ανθρωπότητας. Και για να αποδείξει ποιος κάνει κουμάντο, τσούπ εμφανίζει πάνω στην ώρα τους μπάτσους...!

i prodosia tou iouda eghrwmi geloiografia
Προδοσία


Ο Ιούδας όπως ξέρουμε, ήταν μυημένος στο κόλπο και αμέσως πετάχτηκε από τον ύπνο του και "έδωσε στεγνά" τον Δάσκαλό του. Οι Ρωμαίοι Τον συνέλαβαν και Τον οδήγησαν στον διοικητή τους. Ο Ρωμαίος* είχε φύγει καιρό από το σώμα λέγοντας: "Σόρρυ, Μάταια  συνεχίζω σε αυτή τη θέση"...!

Τώρα, διοικητής ήταν ένας Πιλάτος που όλη την ώρα έπλενε τα χέρια του και όλοι του έλεγαν: "καλά, πόντιος είσαι;" Που να ήξεραν βέβαια, αιώνες μετά, οτι θα γινόταν ένας ...Παπαδοπουλάτος τρόπος να προστατευτούμε από τον ιό. Και 'κείνος, ο Πόντιος Πιλάτος, τον Υιό προσπάθησε να προστατέψει, αλλά είπαμε, το σχέδιο ήταν οργανωμένο από ψηλά.

o jesus mprosta ston pilato eghrwmi geloiografia
Πλένουμε τα χέρια μας, πολύ σχολαστικά


Μεγάλη Πέμπτη ξαφνικά, αποκαθήλωση και τα λοιπά...


Ο Ιησούς βρέθηκε στην εντατική από τη γνωστή και θλιβερότατην αιτία, πεσμένος κάτωχρος και διασωληνωμένος. Σ' ό,τι Του λέγαν οι γιατροί, πικρογέλαγε, γιατί ένιωθε, πως για τη χώρα του θανάτου οδοιπορούσε καθώς διάβασε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.


ti apokaliptoun nees ereunes gia tin staurwsi tou hristou eghrwmi geloiografia
Ο Χριστός σέρνει το σταυρό Του
 
"Τι σήμερον, τι αύριον τι τώρα; Ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα, αντιμεθαύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα", θα σκέφτηκε και παρέδωσε το πνεύμα. Τώρα, την τεTelestet που την θυμήθηκε δεν κατάλαβα. Ίσως να ήταν μια ξαφνική αναλαμπή πριν το τέλος.


Για την Μεγάλη Παρασκευή δεν ετοίμασα κάτι.


Άλλωστε περίμενα τις εξελίξεις γιατί οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες και θεάνθρωπες, μη σου πω, προσπάθειες να Τον επαναφέρουν.

Ούτως ή άλλως και η ίδια η εκκλησία πρότεινε [...]τήν τέλεσιν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν εἰς ἅπαντας τούς Ἱερούς Ναούς καί τάς Ἱεράς Μονάς κατ᾿ ἄκραν ἐκκλησιαστικήν οἰκονομίαν[...]. Οπότε την αφαίρεσα εντελώς. Τι θα γελοιογραφούσα άλλωστε; Κανένα φορείο το πολύ πολύ που θα πήγαινε πάνω κάτω τον Χριστό για τίποτε εξετάσεις. Δεν είναι και μέρα για γέλια αυτή.

Και κει που κλαίμε τον μακαρίτη και σταυροκοπιόμαστε, να!!! Τα καλά νέα της ημέρας!!!
Οι γιατροί έκαναν το θαύμα τους! Κατάφεραν να Τον επαναφέρουν στη ζωή.

ti apokaliptoun nees ereunes gia tin anastash tou hristou eghrwmi geloiografia
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου


Σε αυτή την έγχρωμη γελοιογραφία ασχολήθηκα πολύ με την μορφή του γιατρού και χρησιμοποίησα δυνατούς συμβολισμούς για να εξάρω το δύσκολο έργο που δίνουν στα νοσοκομεία της χώρας. Είναι η μόνη, από αυτή τη σειρά των γελοιογραφιών, που έβαλα χρώμα στο δέρμα για να τονίσω το ανθρώπινο, το φθαρτό και την ύλη.

Ταυτόχρονα, τα μαλλιά, τα φτερά και το φωτοστέφανο παραπέμπουν στους αγγέλους. Αυτές τις μορφές της θρησκείας μας, που συμπαρίστανται στους ανθρώπους και βοηθούν στο θείο έργο. Ταυτόχρονα αποδομώ με διάχυτο σαρκασμό όλη την ανθρώπινη νόηση, με την αναφορά στη θεία κοινωνία που φυσικά πιστεύει ο Χριστός γιατί ευλογάει τα γένια του, το αίμα και τη σάρκα του, ασφαλώς.
Αρχικά, είχα φτιάξει ένα άλλο πιο απλό σκίτσο, αλλά αποφάσισα να το αλλάξω, γιατί ήθελα να δώσω μεγαλύτερη δύναμη στην Αναστάσιμη εικόνα, παίρνοντας στοιχεία από την Βυζαντινή Αγιογραφία όπου ο Χριστός φοράει άσπρα και ακτινοβολεί. Έχει περίπου αυτή τη δυναμική στάση στο σώμα Του και τραβάει με τα χέρια από τον κάτω κόσμο τους νεκρούς.. Στην δική μου γελοιογραφική εκδοχή, με το ένα χέρι παίρνει το εξιτήριο και στο άλλο κρατάει την βαλιτσούλα με τις πυτζάμες και τα ξυριστικά Του που είχε κατά την παραμονή στο νοσοκομείο.

Κατανοώντας πλέον, μετά την περιπέτεια Του, την ανάγκη κοινωνικής απομόνωσης, επικοινωνεί με τους μαθητές Του μέσα από τα social media που, δόξα τω θεώ, έχουμε μπόλικα πλέον. Μαθαίνει για την απώλεια, του πιο πιστού Του συνεργάτη σε όλη αυτή την προσπάθεια και αναγκάζεται να δείξει στον Θωμά τα σημάδια από τον ορό και τις αιμοληψίες, για να πειστεί.


i emfanisi tou jesus stous mathites tou eghrwmi geloiografia
Η εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές Του


Την ώρα που έγραφα τους διαλόγους σε αυτή τη γελοιογραφία, ήρθε και έκατσε το πνεύμα του Ατζαράκη στα δεξιά μου!

Και φυσικά έχω δει το υπέροχο βιντεάκι που έχει κάνει με τον Ζάμπρα με τίτλο: ¨Φαινόμενο Ιησούς". Να μπείτε να το δείτε μέρες που 'ναι! Και φυσικά μου έδωσε έμπνευση.
 
Στην τελευταία διαδικτυακή συνάντηση που είχε ο Ιησούς με τους μαθητές, προτού αναληφθεί εις τους ουρανούς, έδωσε οδηγίες για το πως να κινηθούν τις επόμενες ημέρες, μήνες, χρόνια για να αποφύγουν να προσβληθούν από τον covid 19.

Ταξιδάκια προς το παρόν γιοκ, #μενουμεσπιτι και  ...Καλή Ανάσταση


to minima tou anastantos hristou eghrwmi geloiografia
Το μήνυμα του Αναστάντος Χριστού


[...]Ταῦτα εἰπὼν ἀποστέλλει τοὺς ἀγγέλους καὶ σὺν αὐτοῖς γελοιογράφον Πάνωνα τὸν εξ Ιατριδαίων[...]  ΞΕΝΟΦΩΝ: Κύριου Ἀνάβασις


Και αφού ετοίμασα όλες μου τις γελοιογραφίες, μετά τις χρωμάτισα ψηφιακά, άλλες πολύ και άλλες σε επιλεγμένα σημεία. 

Ύστερα τις πέρασα στον βιντεοεπεξεργαστή μου για να φτιάξω το βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι μου στο YouTube, με τίτλο: "Απίστευτο! Πως θα γίνει ο Μυστικός Δείπνος το 2020" και που μπορείς να το απολαύσεις ακριβώς από κάτω. ⬇️  ⬇️  ⬇️   Κάνε εγγραφή και γράψε μου τα σχόλια σου! 



__________________

* Γεώργιος Ρωμαίος, Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1996-1998). Η θητεία του έληξε με άσχημο τρόπο λόγω της υπόθεσης Σορίν Ματέι.


 Έγχρωμες γελοιογραφίες - χιουμοριστικά σκίτσα  με αφορμή την είδηση του θείου δράματος στην εποχή του Κορονοϊού τον Απρίλιο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη

 

Αν σου άρεσαν αυτές οι γελοιογραφίες, μπορείς να δεις μια παρόμοια.

Κάνε κλικ εδώ: Χριστός Ανέστη: Η ζωή νικάει τον Κορονοϊό

Post a Comment