Αλέκος Φασιανός καρικατούρα

Έφυγε στα 87 του ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός


Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1935 στην Πλάκα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. 
 
 
Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964). Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα. 
 
 
alekos fasianos karikatoura ellinas zwgrafos thanatos rip skitso iatridis fassianos
Αλέκος Φασιανός καρικατούρα


Από το 1959 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο. 
 
 
Ο Φασιανός ασχολήθηκε ταυτόχρονα με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο.
 

Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων.
 

Έγινα ζωγράφος για να είμαι ελεύθερος

  
Έργο του Φασιανού πρωτοαντίκρισα στο εξώφυλλο του δίσκου "Σταυρός του Νότου" στην παιδική μου ηλικία. (Άλλη μια αναφορά που κάνω γι αυτή την υπέροχη και μοναδική δουλειά του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στα ποιήματα του Νίκου Καββαδία.) Τι σύμπτωση. Και οι τρεις τους έφυγαν χειμώνα και μας άφησαν πιο παγωμένους και  μόνους.
 

Η αλήθεια είναι, πως
το εξώφυλλο ήταν εκείνο που μου τράβηξε την προσοχή.  Αν δεν ήταν η ζωγραφιά του Αλέκου, η κόκκινη γυμνή γυναίκα με τις κίτρινες γραμμές και το μπλε καραβάκι, μπορεί και να μη μάθαινα ποιος είναι ο Μικρούτσικος και ο Καββαδίας.
 

Μεγάλη δύναμη έχει η εικόνα και ο Αλέκος Φασιανός είχε βρει τον δικό του μοναδικό τρόπο να φτιάχνει τις ιστορίες του και να γίνει αναγνωρίσιμος!
 
 

Ευχές για το 2022

 
    Η καρικατούρα του Αλέκου Φασιανού είναι το πρώτο σκίτσο μου για την νέα χρονιά. Αν και πάντα η απώλεια ενός ανθρώπου  είναι κάτι δυσάρεστο και λυπηρό, θα ήθελα ωστόσο να ευχηθώ καλή χρονιά, υγεία και δημιουργικότητα. Τα έργα του Φασιανού να μας ταξιδεύουν σε ονειρικούς κόσμους και να εμπνέουν νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις τέχνες.
 
 
 
 
  • Καρικατούρα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού με αφορμή τον θάνατο του. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 από τον Πάνο Ιατρίδη.

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μια γελοιογραφία για καλλιτέχνες που έφυγαν

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment