Άστρος, "Αγιαννίτικα καλύβια" ή "μεσόγειο";
Στο ιστορικό Άστρος Κυνουρίας , το 1823 μ.Χ., συνήλθεν η Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, με κύριο σκοπό την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος το οποίο είχε ψηφιστεί το 1822 μ.Χ., κατά την Α΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο, για αυτό και ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου». Οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης ήταν σημαντικότατες για την ίδρυση και οργάνωση του Ελληνικού Κράτους.
Οι συνεδριάσεις έγιναν στην ύπαιθρο, «μέσα εις ένα περιβόλι», σύμφωνα με τον Κολοκοτρώνη.
Εξεδόθη εν Άστρει εντός του Μουσείου του Καρυτσιώτου
λέει η διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης. Η συνέλευση απάντησε με την διακήρυξη, στην υφήλιο και τους μεγαλους της εποχής:
Είμεθα αποφασισμένοι να ανεξαρτισθώμεν, ως έθνος αυτόνομον και ανεξάρτητον
Η χώρα απόκτησε πλέον οριστικό Καταστατικό Χάρτη, ο οποίος ρύθμιζε όλα τα σχετικά θέματα με τη σύσταση και τη λειτουργία του κράτους, των θεσμών και του στρατού, που με απόφαση της συνέλευσης ήταν “ο ανώτερος νόμος” υπερίσχυε, δηλαδή, των νόμων του βουλευτικού.
Η Διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή, καθενός χαμογελάει , πάρ’ το, λέγοντας, και συ
Φυσικά δεν έλειψε και σε αυτή τη διαδικασία η έριδα και η εχθρότητα μεταξύ οπλαρχηγών και κοτζαμπάσηδων. Μια έριδα που έχει ριζώσει σε αυτόν τον τόπο και μέχρι τις μέρες μας δημιουργεί ζητήματα.
Η γελοιογραφία της ημέρας είναι χαρακτηριστική για το πώς κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώσουν το όνομα του Άστρους αλλά και τη σημασία που διαδραμάτισε κατά την περίοδο της επανάστασης, για λόγους καθαρά τοπικιστικούς.
Ασφαλώς και ο Πρίγκιπας Υψηλάντης πάτησε πρώτη φορά το ΄πόδι του στην Ελλάδα αποβιβαζόμενος στο Παράλιο Άστρος. Κανείς δεν ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό. Και έχει την σημασία και την αξία του γεγονότος καθεαυτού.
Αλλά το να προβάλλεται η άποψη ότι το Άστρος είναι μόνο εκεί και πως μια Κωμόπολη 3 χιλιόμετρα μακριά από την παραλία, είναι κάποιο μέρος αμφισβητήσιμο που μάλλον το ονομάζουν Αγιαννίτικα καλύβια ή ίσως "μεσόγειο" είναι τουλάχιστον γελοία.
Τη στιγμή που αυτό το μέρος είναι Πρωτεύουσα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
Άλλωστε ποιο είναι το Παράλιο Άστρος; Ένας οικισμός τον οποίο δημιούργησε η οικογένεια των Ζαφειροπουλέων προερχόμενοι από τον Αγιάννη, που τόσο φαίνεται να θέλουν να αποκηρύξουν. Έναν Αγιάννη που το καλοκαίρι του 1822, έγινε πρωτεύουσα της Προσωρινής Κυβέρνησης της Επανάστασης...!
Αναμφισβήτητο είναι ότι το Παράλιο Άστρος είναι ένα σημαντικός και υπέροχος τουριστικός προορισμός που αναδεικνύει την ευρύτερη περιοχή και φέρνει έσοδα στον Δήμο.
Η Κωμόπολη του Άστρους και ο οικισμός του Παραλίου Άστρους θα έπρεπε να θεωρούνται μια ενιαία περιοχή που θα βοηθούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη ολόκληρου του Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ημέρα, η τόσο σημαντική και για τους ντόπιους αλλά και για όλη την Ελλάδα, που μετά τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, ακολουθούν τα 200 χρόνια από την Β' Εθνοσυνέλευση, να σηματοδοτήσει το τέλος αυτή της τοπικιστικής διαμάχης και να εκλείψει διαπαντός γιατί κανέναν δεν βοηθάει.
Όλοι οι κουστουμάτοι και μη, που θα πάτε σήμερα να προβάλλετε τις μούρες σας δίπλα στην Τηλιά που έφαγε ο Κολοκοτρώνης με τον Υψηλάντη, δίπλα στην πλάκα μέσα στη Σχολή Καρυτσιώτη, που πιστοποιεί ότι εκεί είναι το Άστρος όπου έγινε αυτή η συνέλευση των Ελλήνων, όσοι ανταλλάξετε χαιρετούρες (άρχεται και η προεκλογική περίοδος) και όσοι τρέξετε να φωτογραφηθείτε με τον Μητσοτάκη, θυμηθείτε ότι η περιοχή μας θέλει ομόνοια και όχι αχρείαστες τοπικιστικές διαμάχες.
Θέλει να "είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ" που έλεγε και ο υπέροχος Μακρυγιάννης.
- Γελοιογραφία με
αφορμή την Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος και τις τοπικιστικές διαμάχες που κρατούν μέχρι σήμερα . Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2023 από τον Πάνο Ιατρίδη.
Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για το Άστρος
Δημοσίευση σχολίου