ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ: Πως θα χρησιμοποιήσει την Αγία Σοφία ο Ερντογάν
sokaristiko pws tha hrisimopoiisei tin aya sofya o erdogan eghrwmi geloiografia myxlandri
Δες ολόκληρη την γελοιογραφία στο τέλος του άρθρου.


Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά (τουρκικά: Ayasofya, λατινικά: Sancta Sophia ή Sancta Sapientia), γνωστή και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι πρώην χριστιανικός ναός, ο οποίος στη συνέχεια μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα σε μουσείο.

Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi).

Στις 10 Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε η δεύτερη ιστορικά μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος, με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος ναός κτισμένος το 360 μ.Χ.επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, ο οποίος, όμως, κάηκε κατά τη Στάση του Νίκα το 532 μ.Χ.

Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, όντας πρωτοποριακού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνθέσεως, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο.

Το παρόν κτήριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις  και Ισίδωρο από τη Μίλητο.

Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί.

Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.


Πως θα χρησιμοποιήσει την Αγία Σοφία ο Ερντογάν;

sokaristiko pws tha hrisimopoiisei tin aya sofya o erdogan eghrwmi geloiografia myxlandri

Η ιδέα για την παραπάνω έγχρωμη γελοιογραφία δημιουργήθηκε στο μυαλό μου σιγά σιγά και πέρασε από διάφορα επίπεδα κατά την διάρκεια των ημερών από την δήλωση της πρόθεσης ότι η Αγιά Σοφιά θα γίνει Τζαμί, μέχρι την τελική απόφαση του ίδιου του Ερντογάν.

Ο σοφράς, το μικρό αυτό τραπεζάκι που συναντάμε κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες ήταν ο πυρήνας της όλης σύνθεσης. Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας έφερε τα ..."πάνω κάτω" ως προς  την στάση εν γένει της Τουρκίας.

Το κοσμικό κράτος του Κεμάλ καταργείται και ένας νέος σουλτάνος αναλαμβάνει τις τύχες του.

Τελευταία προσθήκη σε αυτή την γελοιογραφία ήταν τα λογοπαίγνια που βάζω στο στόμα του Ερντογάν για να τονίσω την ασέβεια του προς ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που το χρησιμοποιεί ευτελώς για το μικροκομματικό του ακροατήριο.



Έγχρωμη γελοιογραφία με αφορμή την είδηση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί, με απόφαση  Ερντογάν. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2020 από τον Πάνο Ιατρίδη



Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ
Buy Me A Coffee

Post a Comment