4η Ιουλίου : Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ
4th of july imera amerikanikis anexartisias aspromauri geloiografia
Δες ολόκληρη την γελοιογραφία στο τέλος του άρθρου.

Σκίτσο αρχείου δημοσιεύω σήμερα. 4η Ιουλίου και οι Αμερικάνοι γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους. Λόγω ζέστης και καλοκαιρινών διακοπών, ανέσυρα από παλιούς φακέλους μια ασπρόμαυρη γελοιογραφία που αφορά την Αμερικάνικη ιστορία.

Είναι μια από τις  πρώτες μου γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκε το 2005 στο www.astrosnews.gr

Τότε δεν ήμουν blogger, οπότε οι φίλοι αυτού του ιστολογίου θα δείτε για πρώτη φορά δημοσιευμένη εδώ, αυτή την γελοιογραφία.

Δυστυχώς στο astrosnews δεν υπάρχει τόσο παλιό αρχείο. Ίσως όμως σε κάποιο παλιό χαρτοφύλακα, σε κάποιο συρτάρι, υπάρχει μια εκτύπωση της αρχικής σελίδας με το δημοσιευμένο σκίτσο.

Με τον όρο Αμερικανική Επανάσταση ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ορίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της αμερικανικής ηπείρου (1775-1783).

Ο ένοπλος αγώνας των αποικιών εναντίον της καταπιεστικής μητρόπολης, ήταν η κορύφωση των πολιτικών διεργασιών του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Οι Άγγλοι φορολογούσαν βαριά τις αποικίες τους, γεγονός που προκαλούσε τη δυσφορία των κατοίκων, ιδιαίτερα των πλουσιότερων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας


Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκαλείται συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίζεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία στηρίζεται στις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού. Πρωταγωνιστές στη σύνταξη της Διακήρυξης υπήρξαν ο Τόμας Τζέφερσον και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν ο πόλεμος γενικεύθηκε. Οι Άγγλοι έστελναν συνεχώς ενισχύσεις και οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή.

Η Γαλλία έστειλε οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Αμερικανούς καθώς και στρατεύματα. Ο αγγλικός στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Κορνουάλις, τελικά παραδόθηκε στο Γιόρκταουν της Βιρτζίνια στις 19 Οκτωβρίου 1781.

Ο πόλεμος έληξε επίσημα με την συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ. Τα τελευταία αγγλικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την ήπειρο στις 25 Νοεμβρίου 1783.


Ο Χριστόφορος Κολόμβος θα μπορούσε να είναι ο ηθικός αυτουργός όλων των δεινών που προκάλεσε έκτοτε η Αμερική. Είτε στους γηγενείς Ινδιάνους, που με το καιρό  αποδεκάτισε, είτε σε πληθυσμούς απανταχού της γης όπου δημιούργησε πολέμους.

Αυτό σχολιάζει ο μπαμπάς στο μικρό παιδί του, βλέποντας τους εορτασμούς στην τηλεόραση.

4th of july imera amerikanikis anexartisias aspromauri geloiografia


Βέβαια ο Κολόμβος έγινε διάσημος θαλασοπόρος  επειδή ανακάλυψε αυτή την τεράστια ήπειρο, ψάχνοντας ωστόσο για τις Ινδίες.

Φωτεινές στιγμές της ιστορίας της Αμερικής  είναι η κατάργηση της δουλείας που έδωσε την ελευθερία στους μαύρους, παρόλο που ακόμη και σήμερα υποφέρουν από φυλετικό ρατσισμό.

Η συμμετοχή της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν καταλυτική για την νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.

Η εκλογή του Προέδρου Τζον Κέννεντυ ήταν πολλά υποσχόμενη αλλά δεν προλάβαμε να δούμε που θα κατέληγε η πολιτική του, αφού δολοφονήθηκε.

Και τέλος η εκλογή ενός Αφροαμερικανού προέδρου, του Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε ως ένα σημάδι αλλαγής στην Αμερική.

Μετά από 8 χρόνια θητείας στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικάνοι έπαθαν εγκεφαλικό και εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε τα αδύνατα δυνατά για να "ξηλώσει" ότι με κόπο είχε χτίσει ο Ομπάμα.

Στις προσεχείς αμερικάνικες εκλογές τον Νοέμβριο, θα περιμένουμε σίγουρα με αγωνία, ποιος θα είναι ο επόμενος  Πρόεδρος....



Ασπρόμαυρη γελοιογραφία με αφορμή την επέτειο της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας. Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2005 από τον Πάνο Ιατρίδη.




Buy Me A Coffee

Post a Comment