17 Νοεμβρίου 2020
dekaefta noemvriou politexneio poreia koronoios eghrwmi geloiografia myxalandri
Δες ολόκληρη τη γελοιογραφία στο τέλος του άρθρου.

 

Εδώ Πολυτεχνείο

Ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη του 1973 το τανκ των Συνταγματαρχών παίρνει φόρα, διασχίζει κάθετα την οδό Πατησίων και πέφτει πάνω στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου. Η πόρτα καταρρέει καταπλακώνοντας τους φοιτητές που ήταν κρεμασμένοι πάνω της με την Ελληνική σημαία. 

Αμέσως μετά αστυνομία και στρατός μπουκάρουν στον χώρο του ιδρύματος κυνηγώντας τους φοιτητές. Τους ξυλοκοπούν άγρια με κλόμπ. Αρκετοί τραυματίζονται βαριά. Κάποιοι θα χάσουν την ζωή τους μερικές μέρες αργότερα.

Στους γύρω δρόμους χάος και πανικός. Στις ταράτσες, ελεύθεροι σκοπευτές του καθεστώτος πυροβολούν αδιακρίτως όσους κινούνται γύρω από το Πολυτεχνείο. Κάποιοι φονεύονται επιτόπου. Τα στοιχεία αυτά είναι επισήμως καταγεγραμμένα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.

Είχαν περάσει ήδη 6 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας. Και θα ακολουθούσε άλλος ένας  ακόμα μέχρι να αποκατασταθεί η Δημοκρατία. Οι "πατριώτες" δικτάτορες καταφέρνουν να αφήσουν την Κύπρο στο έλεος της Τουρκίας. Κάτω από το βάρος αυτής της εθνικής τραγωδίας το έβαλαν στα πόδια.

Μια επταετία λοιπόν φόβου, τρομοκρατίας, βασανισμών και εξορίας σε ξερονήσια που τα δέρνει ο άνεμος και τα σαπίζει η υγρασία και η αλμύρα της θάλασσας.

 

Ψωμί - πορεία - Ελευθερία

Νοέμβριος 2020.  Πέρασαν ήδη εννιά μήνες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης που κανείς από όσους ζουν σήμερα στον πλανήτη έχει ξαναβιώσει. Ο ιός covid-19  εμφανίστηκε στις αρχές του χρόνου και άρχισε ταχύτατα να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία φορά που υπήρξε πανδημία ήταν το 1918 όπου η λεγόμενη Ισπανική γρίπη σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους.

Δεν θα σχολιάσω περισσότερο το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Όλοι τα ξέρουμε.

Θα σταθώ όμως στην επιμονή ορισμένων τύπων που πραγματικά δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι συμβαίνει στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Αφορμή βέβαια στάθηκε η πρόθεση που είχαν κόμματα και συνδικαλιστικοί φορείς να μετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου εν μέσω ολικού λοκντάουν.

Δηλαδή να μαζευτούν μερικές χιλιάδες κόσμου, ο ένας δίπλα στον άλλο, απέναντι μερικοί χιλιάδες μπάτσοι και να κάνουνε άλλο ένα μεγαλειώδες πάρτυ κορονοϊού.

Μπορεί να φορούσαν όλοι, μέχρι τον τελευταίο, μάσκα. Μπορεί το ΚΚΕ να διαθέτει αυτό το στρατιωτικό στυλ αποστάσεων μεταξύ των μελών του όπως είδαμε την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα και σηκώθηκε η τρίχα μας από τις μνήμες που μας έφερε...

Μπορεί όμως να είχαμε εκατοντάδες κρούσματα τις επόμενες βδομάδες με άγνωστο αριθμό διασωληνωμένων και νεκρών.

Και η εμπειρία των προηγούμενων μηνών έχει αποδείξει δυστυχώς τι συμβαίνει όταν ο κόσμος συνωστίζεται.

Ναι ναι, κάποιοι θα μου την ¨πέσετε" πάλι με το μοναδικό σας επιχείρημα τον συνωστισμό στα ΜΜΜ.

Και επειδή δηλαδή η κυβέρνηση καθυστερεί ή δεν ξέρω τι άλλο διάολο κάνει και δεν ρίχνει τριπλάσια λεωφορεία και συρμούς για την προστασία των πολιτών, πρέπει να στείλουμε ακόμα περισσότερους να δουν τα ραδίκια ανάποδα; Μήπως κάποιοι θέλετε πολλούς νεκρούς, πάρα πολλούς νεκρούς για να λογαριαστείτε ύστερα;

 

Εδώ ο κόσμος χάνεται, εμείς να μη χαθούμε...

Η επιμονή όλων αυτών λοιπόν, ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει μια φοβική κίνηση, ομολογουμένως. Να τα λέμε όλα. Και πριν την απόφαση να απαγορευτούν για 4 μέρες οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων, πάλι το ίδιο ίσχυε! Το μόνο που άλλαξε ήταν να αυξηθεί στις 5000 ευρώ το πρόστιμο για τους διοργανωτές των συναθροίσεων.

Γελοίοι όμως είναι όλοι αυτοί, που ενώ ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα στην απαγόρευση, ξαφνικά άρχισαν να μιλάνε για Χούντες και Παπαδόπουλους. 

Συγγνώμη, αλλά αν σε έπιανε χωροφύλακας τότε, δεν πλήρωνες πρόστιμο. Πλήρωνες με τσακισμένα κόκαλα, με αίμα, με βασανιστήρια, με αναπηρίες ή με τη ζωή σου. Και ναι, όσοι μπάτσοι αποδεικνύονται και γουρούνια και δολοφόνοι να υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Απόλυτα και ξεκάθαρα.

Ο αρχιερέας της γελοιότητας, ο Βαρουφάκης, μέσα στην Βουλή έδειξε πόσο "αντρειωμένος" είναι προκαλώντας την αστυνομία να τον χτυπήσει. Έτσι, χωρίς κάγκελα, χωρίς τανκ. Μέσα σε μια Δημοκρατία που του παρέχει το δικαίωμα να εκφράζεται όπως θέλει. Και μια Δημοκρατία όμως που επιτρέπει και σε εμάς τους υπόλοιπους να ασκούμε κριτική.

Γελοιότητες ένθεν κακείθεν. Ή αλλιώς μπλέξαμε με αυγά και κότες και δεν βλέπουμε τον δεινόσαυρο.

Παιδάκια του σχολείου μου θυμίζουν όλοι ετούτοι που τσακώνονται και μετά πάνε στη δασκάλα να παραπονεθούν: "Κυρία κυρία, αυτός άρχισε".

Και κάποιος πρέπει να το τελειώσει. Εκεί φαίνεται η ωριμότητα. Εκεί φαίνεται ποιος θέλει το καλό του συνόλου και όχι το καλό του τομαριού του μόνο.

Η διχόνοια είναι η μεγάλη αρρώστια της πατρίδας μας. Αυτή μας τρώει κάθε τόσο, λίγο λίγο. Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα. Γιατί χάνουμε το δάσος.

Και εκεί βρίσκει την ευκαιρία το κακό να τρυπώσει. Ο φασισμός. Και άντε πάλι, χρειάζεται κάποιοι καθημερινοί άνθρωποι να σηκώσουν το βάρος της  Δημοκρατίας με θυσίες και κόστος, πολλές φορές, βαρύ.

Έτσι έκαναν και όσοι μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Βροντοφώναξαν για το δίκιο, για το αυτονόητο για την λογική.

dekaefta noemvriou politexneio poreia koronoios eghrwmi geloiografia myxalandri
"Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 17 Νοεμβρίου 2020

 

Θα κάνει πάλι ξαστεριά και να μου το θυμηθείς. Αρκεί να διώξουμε την καταχνιά από το μυαλό μας. Και πάλι έξω θα είμαστε. Και η ζωή θα τραβήξει την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα. Και το Πολυτεχνείο θα στέκει εκεί, αγέρωχο, πάντα να μας θυμίζει ότι ο κόσμος προοδεύει, εξελίσσεται. Μέσα από την έρευνα, μέσα από την επιστήμη, μέσα από τα φρέσκα μυαλά!

 

 

 Αν σου αρέσει, δες ακόμη μια γελοιογραφία για τη Δικτατορία

Μπορείς, επίσης, να με υποστηρίξεις κερνώντας με ένα καφεδάκι για να συνεχίσω να δημιουργώ

 Buy Me A Coffee

Post a Comment