Η μάχη τσι Κρήτης ...στις Ευρωεκλογές

 Η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση στην ιστορία

 

Τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου 1941, Γερμανικά αεροπλάνα αρχίζουν την ρίψη αλεξιπτωτιστών στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Η επιχείρηση της Βέρμαχτ για την κατάληψή του νησιού,  με την κωδική ονομασία "Ερμής" είχε ξεκινήσει.


Επίλεκτα μέλη του γερμανικού στρατού και μέλη της ναζιστικής νεολαίας, από 14αρων χρονών ακόμα, στάλθηκαν με εντολή του ίδιου του Χίτλερ, να πολεμήσουν σε έναν άγνωστο τόπο γι αυτούς χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει.


Αν επισκεφθείς το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε θα σφιχτεί η καρδιά σου με τα εγκλήματα που προκαλεί ο φανατισμός και ο φασισμός.


Το σκίτσο του Πανου Ιατρίδης για την εφημερίδα "Πατρίς" με αφορμή την επέτειο για την μάχη της Κρήτης
   "Πατρίς" καθημερινή πρωινή εφημερίδα του Ηρακλείου, 20 Μαίου 2024


Ήταν τόση η αλαζονεία του Αδόλφου που θεώρησε ότι η κατάληψη της Κρήτης ήταν παιχνιδάκι. 


Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποφασίσει να πέφτουν οι αλεξιπτωτιστές χωρίς τον οπλισμό τους για να είναι πιο ελαφρείς και να τον παραλαμβάνουν από το έδαφος από κιβώτια που θα είχαν πέσει και αυτά με αλεξίπτωτο.


Όλοι γνωρίζουμε τι κατάληξη είχε αυτό. Το νησί κατελήφθη εν τέλει την 1η Ιουνίου μετά από 11 ημέρες λυσσαλέων μαχών όπου με γενναιότητα  πολέμησαν οι  βρετανοελληνικές και Νεοζηλανδικές δυνάμεις και την πείσμονα αντίσταση του ηρωικού κρητικού λαού, του οποίου το θάρρος, η τόλμη και το πνεύμα αυτοθυσίας υπήρξαν απαράμιλλα.

 

Με ελλειπή αλλά και απαρχαιωμένο οπλισμό, με την 5η μεραρχία Κρητών να μην έχει καταφέρει να επιστρέψει από την ηπειρωτική Ελλάδα μετά την συνθηκολόγηση και λιγοστές συμμαχικές δυνάμεις που είχαν απομείνει στο νησί, ο αγώνας ήταν άνισος.

 

Παρόλα αυτά οι ντόπιοι επιστρατεύουν κάθε εργαλείο, που στην ειρήνη το χρησιμοποιούσαν για την καλλιέργεια της γης για την καθημερινή τους επιβίωση. 


Για την αντιμετώπιση της πιο τέλειας πολεμικής μηχανής εκείνης της εποχής, μετατρέπονται σε θανάσιμα όπλα πάλι για την επιβίωση τους.


Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που χρόνια αργότερα θα έρθουν Γερμανοί να κατηγορήσουν, άκουσον άκουσον, τους Κρητικούς για εγκλήματα πολέμου κατά των Γερμανών στρατιωτών γιατί λέει έπρεπε να τους υποδεχτούν με τιμές τους κατακτητές και ότι δεν ήταν επίσημος στρατός με στολές και διακριτικά και πως τους έσφαζαν με δρεπάνια, κατσούνες και άλλα ”απάνθρωπα” μέσα...!


Σε αυτό το αφήγημα πρωτοστάτησε ο καθηγητής Ρίχτερ, ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν λίγους μήνες, όπου με γελοία και ανυπόστατα επιχειρήματα προσπάθησε και μέσα από το βιβλίο του να ρίξει ευθύνες  τους Κρητικούς.


Μέσα από αυτό το ιστολόγιο του είχε δοθεί τότε η απάντηση με ένα σκίτσο που του υπενθύμιζε ότι και οι Κρήτες φόραγαν στολές...!

 

83 χρόνια μετά, με αφορμή αυτό το ιστορικό γεγονός αλλά και την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών η ...μάχη τσι Κρήτης θα επαναληφθεί αφού οι αρχηγοί των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων, κατάγονται από την Κρήτη.

 

 

 

  • Γελοιογραφία για την εφημερίδα "Πατρίς" του Ηρακλείου με αφορμή την επιχείρηση "Ερμής" και τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Δημιουργήθηκε  τον Μάιο του 2024 από τον Πάνο Ιατρίδη. 

 

Αν σου αρέσει, δες ακόμη μερικές γελοιογραφίες για Εκλογές


Post a Comment