Πληγωμένη δικαιοσύνη
plhgwmenh dikaiosynh egxrwmh geloiografia apopsilive
Άποψη του Νότου φύλλο 956 , 4 Δεκεμβρίου 2018

 

Ο θεσμός της δικαιοσύνης βάλλεται από παντού τελευταίως.

Ο θεσμός καθεαυτός δεν είναι το πρόβλημα αλλά τα μέλη που τον απαρτίζουν. Αυτό αφορά και κάθε θεσμό, φορέα, κόμμα ή συλλογικότητα.


Οι άνθρωποι που δημιουργούν ή υπηρετούν μια ομάδα που έχει έναν α΄ ή β΄ τίτλο είναι εκείνοι που πράττουν. Στην προκειμένη περίπτωση η δικαιοσύνη ή κατά τους αρχαίους: Θέμις είναι το σύνολο των νόμων για την απόδοση δικαιοσύνης σε μικρά ή μεγάλα εγκλήματα.

Ο νομοθέτης, όπως συνηθίζουμε να λέμε έχει προβλέψει όλες τις πτυχές για μια δίκαιη κρίση βάση του αξιακού κώδικα κάθε πολιτισμού, τον οποίο όλοι εμείς αποδεχόμαστε και ίσως κάποια φορά στην ζωή μας χρειαστεί να προστατευτούμε από αυτόν είτε είμαστε θύτες είτε θύματα.

Πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος ή θα πρέπει να είναι και από την άλλη η δικαιοσύνη που πρέπει να αποδοθεί.


Είδαμε όλοι τις προηγούμενες μέρες την καταδίκη της καθαρίστριας από τον Βόλο σε δέκα χρόνια φυλάκιση γιατί πλαστογράφησε απολυτήριο δημοτικού σχολείου για να λάβει μια θέση καθαρίστριας. Χαμός έγινε για την, πράγματι, τόσο παράλογη ποινή αντιπαραβάλλοντας ωστόσο ότι τόσοι και τόσοι άλλοι, λεφτάδες και πολιτικοί τρώνε λεφτά και δεν πάνε φυλακή.

Ή οτι γιατροί δουλεύουν με πλαστά πτυχία. Και όλη αυτη η φασαρία άφηνε να εννοηθεί πως αφού αυτοί δεν μπαίνουν φυλακή, να μην μπεί ούτε η καθαρίστρια. Να σημειώσω εδώ βέβαια πως για κάποια χρόνια ήταν στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για μίζες και προσφάτως μπήκε φυλακή και ο Παπαντωνίου για τον ίδιο λόγο.
Από την άλλη η καθαρίστρια είναι σαφές οτι υπέπεσε σε ατόπημα για το οποίο ο νόμος είναι σαφής:
Ο πλαστογράφος θα πρέπει να έχει σκοπό να παραπλανήσει άλλον με τη χρήση του εγγράφου και μάλιστα σχετικά με γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες.

Ποινική κύρωση

Η πλαστογραφία προβλέπεται στο άρθρο 216 ΠΚ και τιμωρείται:

1ον) ως πλημμέλημα, επισύροντας ποινή φυλάκισης από 10 ημέρες έως 3 μήνες,

2ον)ως κακούργημα, επισύροντας ποινή καθείρξεως από 5 έως 10 έτη, αν ο δράστης σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον και εφόσον το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 Ευρώ.

3ον)ως κακούργημα, επισύροντας ποινή καθείρξεως από 5 έως 10 έτη, αν ο δράστης διαπράττει πλαστογραφίες κατά συνήθεια ή κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 Ευρώ.

Η χρήση του πλαστού εγγράφου από τον ίδιο τον πλαστογράφο συνιστά επιβαρυντική περίπτωση, ενώ αν αυτός που κάνει χρήση του εγγράφου είναι άλλο πρόσωπο η πράξη τιμωρείται αυτοτελώς ως πλημμέλημα, επισύροντας ποινή φυλάκισης από 10 ημέρες έως 3 μήνες.


Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη γυναίκα για διάφορους λόγους δεν κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις τάξεις του δημοτικού αλλά έφτασε μέχρι την Ε΄τάξη. Για να πάρει την θέση καθαρίστριας χρειαζόταν απολυτήριο δημοτικού. 
Οι οικονομικές δυσκολίες, τα παιδιά της αλλά και ο ανήμπορος άντρας της την ώθησαν στην πράξη της πλαστογραφίας. Από την μία έχουμε την ανθρώπινη διάσταση του ανθρώπου που η κοινωνία θα λέγαμε τον έφερε σε αυτή την κατάσταση και από την άλλη μια σαφής ποινική πράξη. 
Δεν θα σχολιάσω την δικαστική απόφαση, γιατί δεν γνωρίζω από νομικά και τι άλλο έλαβαν υπόψιν τους οι δικαστές αλλά μου φαίνεται υπερβολική η ποινή. Όμως η πράξη της πλαστογραφίας πρέπει να τιμωρηθεί. Ο αξιακός κώδικας πρέπει να εφαρμοστεί είτε μας αρέσει είτε όχι.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη σε δικαστήριο στα Χανιά. Μία υπάλληλος που διορίστηκε προϊστάμενη είχε πλαστό πτυχίο νομικής(!) Οι δικαστές την αθώωσαν γιατί το σκεπτικό τους ήταν πως δεν συμμετείχε σε διαγωνισμό γι αυτή την θέση οπότε με το πλαστό πτυχίο έτσι και αλλιώς δεν είχε να ανταγωνιστεί κανέναν. Η ίδια ισχυρίστηκε πως το έκανε από κομπλεξ κατωτερότητας...  
Και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε η πλαστογραφία να τιμωρηθεί.

Η ατιμωρησία για μικρά ή μεγάλα εγκλήματα ή η επιλεκτική ατιμωρησία δημιουργεί πολλά προβλήματα σε μια κοινωνία.


Μόλις χτες ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος αποφυλακίστηκε πριν περάσουν 24 ώρες από την προφυλάκιση του γιατί λέει η ΕΛ.ΑΣ δεν είχε φτιάξει σωστά την δικογραφία και εν τέλει δεν υπήρχε κατηγορητήριο και κάτι τέτοια κουλά.

Και πάνω σε αυτό το ξεφτιλίκι βγήκε και ο Πρωθυπουργός να συγχαρεί για την σύλληψη της δήθεν σπείρας, που μπορεί και να είναι, αλλά δεν το ξέρουμε έτσι σκατά όπως τα έκαναν.

Μόλις μαθαίνω επίσης πως προσπαθούν να αποδείξουν πως ο Γρηγορόπουλος ήταν οργανωμένος αναρχικός για να μειώσουν τα ισόβια του Κορκονέα. Ότι εντάξει, προκλήθηκε ο άνθρωπος από το πιτσιρίκι και του 'ριξε μια μπαλωθιά για να τρομάξει και ώ τι ατυχία, εξωστρακίστηκε η κακούργα η σφαίρα και πήγε και σκότωσε το παιδί...

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα μικρά ή μεγάλα, γνωστά και άγνωστα που σε κάνουν να κλονίζεται η εμπιστοσύνη σου μπροστά σε αυτόν τον θεσμό της Δημοκρατίας.

Και σε όλα αυτά έχει προστεθεί εσχάτως και ο περίφημος νόμος Παρασκευόπουλου που μπορεί με μεγάλη ευκολία να βγάλει έξω από την φυλακή πολλούς. Ακόμη και με, ώ τι ειρωνεία, πλαστά έγγραφα όπως ο γνωστός Φλώρος.
Ο θεσμός της δικαιοσύνης βάλλεται από παντού λοιπόν στην έγχρωμη γελοιογραφία της εβδομάδας  για την κρητική εφημερίδα "Άποψη του Νότου". Η δικαιοσύνη ζωγραφισμένη με νερομπογιές και πενάκια, χτυπημένη, δαρμένη, ματωμένη, μελανιασμένη από τις αποφάσεις των υπηρετών της.

Ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας ζήτησε κάποτε από τους αυλικούς του να εκκενωθεί από τους κατοίκους μια συγκεκριμένη έκταση της αυτοκρατορίας του, προκειμένου ανενόχλητος να επιδίδεται στο σπορ του κυνηγιού. 
 
Αυτοί οργάνωσαν και εφάρμοσαν προθύμως την επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής από τους ενοχλητικούς υπηκόους. Όμως ένας μυλωνάς που είχε τον μύλο του στην περιοχή και αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του Αυτοκράτορα και στις πιέσεις των αυλικών, απάντησε με την ιστορική φράση «Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο». 
 
Ο Μέγας Φρειδερίκος, όταν πληροφορήθηκε την αντίδραση του μυλωνά, εξεπλάγη θετικά, όχι από την ανυπακοή του, αλλά από την πεποίθησή του ότι θα δικαιωθεί και από την εμπιστοσύνη του προς τους δικαστές του Βερολίνου, που ο ίδιος ο Αυτοκράτορας διόρισε. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι θεσμοί στην Ευρώπη. Έτσι σφυρηλατήθηκαν τα σημερινά τους αξιακά συστήματα...

Έτσι μπας και μάθουμε και μεις τίποτα... 

 
Αν θέλεις να βλέπεις περισσότερη δουλειά μου που δεν ανεβαίνει εδώ στο blog, ακολούθησέ με στο Instagram




 tags: έγχρωμη γελοιογραφία, γελοιογραφίες, γελοιογράφος, Πάνος Ιατρίδης, IaTriDis,"Άποψη του Νότου", apopsilive, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαξίμου: Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν συμψηφίζονται με τη λάσπη, «Σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης», Υπ. Δικαιοσύνης: Αδήριτη ανάγκη η συμμόρφωση με τις αποφάσεις, Επίθεση κυβέρνησης στους Δικαστές, Αναστέλλεται η απόφαση της ποινής της καθαρίστριας, ΔΣΑ: Κραυγαλέα η απόφαση για την καθαρίστρια, Βγαίνει από την φυλακή η καθαρίστρια από Βόλο, ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση για την καθαρίστρια προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, Ο Ριχάρδος ζητά αποφυλάκιση και αντεπιτίθεται, Υπόθεση χρυσού: Θα «χρυσώσουν» τον Ριχάρδο μετά το φιάσκο, Βίντεο: Ο Ριχάρδος στις φυλακές Ναυπλίου, Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος τις επόμενες ώρες, Χανιά: Δικαστική υπάλληλος κατηγορείται για πλαστά πτυχία, Μια πλαστογραφία... αλλιώτικη απ' τις άλλες στα Χανιά, Χανιά: Αθώωθηκε δικαστική υπάλληλος για πλαστογραφία πτυχίου, ΧΑΝΙΑ: Με πλαστά πτυχία έγινε προϊσταμένη - ΠΑΤΡΙΣ

Post a Comment